論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

發表於 前天 15:46 |顯示全部帖子
你好,我剛剛請左姐姐照顧寶寶。請問我要為姐姐提供啲咩?求指教。
例如:
- 日用品? M巾佢自己買?
- 咖啡。我同先生都唔飲,不過簽約前佢有提過,我地都唔介意。

男爵府

發表於 前天 16:09 |顯示全部帖子
Shibin 發表於 21-6-10 15:46
你好,我剛剛請左姐姐照顧寶寶。請問我要為姐姐提供啲咩?求指教。
例如:
- 日用品? M巾佢自己買?

如果佢係第一次嚟香港,我會買洗頭水沖涼液牙膏牙刷等日用品一次,之後叫佢自己買。

大宅

發表於 前天 16:52 |顯示全部帖子
回覆 niu 的帖子

佢係本地完約姐姐,叫佢自己買意思係我比錢,定佢自己比?

男爵府

發表於 前天 16:53 |顯示全部帖子
Shibin 發表於 21-6-10 16:52
回覆 niu 的帖子

佢係本地完約姐姐,叫佢自己買意思係我比錢,定佢自己比? ...

佢自己俾

別墅

2021勳章

發表於 昨天 03:26 |顯示全部帖子
本地完約既話,佢應該都會有齊日用品。只係由舊傭主帶過你度姐。當然你可以be nice, 話你會預備一set新既沐浴用品比佢(洗頭水沖涼液呢d幾十蚊有找,有限錢),之後叫佢自己買。
個人用品果d佢自己事,唔好開左個頭幫佢買,如果唔係佢之後指定要你買邊個牌子比佢用,你就做左佢工人了。
千祈唔好開wifi比佢,佢地自己比錢買data點都會限住用/plan cheap會慢d, 你要佢湊bb, 要好專心,唔好主動比咁多offer佢引誘佢令佢心散。
我都有買即沖coffee比佢,x巢牌40蚊35包果d, 佢ok呀因為佢都係想要提一提神,可能家鄉果d仲難飲
如果佢覺得要更好質素既,佢會自己買。你包唔到咁多架。
其實佢係本地做完,你先係新手僱主,睇住佢恰你,尤其你要佢湊bb, 佢就有議價能力,太鬆佢就會予取予求,太緊佢又做得唔開心,所以要睇佢性格你慢慢取個平衡點。

大宅

發表於 昨天 09:56 |顯示全部帖子
回覆 BerniceL 的帖子

好有用嘅分享,多謝。

大宅

2021勳章

發表於 昨天 10:21 |顯示全部帖子
niu 發表於 21-6-10 16:09
如果佢係第一次嚟香港,我會買洗頭水沖涼液牙膏牙刷等日用品一次,之後叫佢自己買。
...

仲要講明第一次,驚佢人生路不熟,買比佢,之後要自己買。唔係佢地就老馮等妳買架喇。

翡翠宮

2021勳章

發表於 昨天 10:44 |顯示全部帖子
本地約滿。是菲?
如知你新手。有机會好多要求。或蝦你地
玩具萬歲!

大宅

發表於 昨天 16:40 |顯示全部帖子
回覆 fitfish 的帖子

我都有啲擔心,所以請大家教路。
不過佢上張約先剛剛來香港,希望未比同鄉教壞。

翡翠宮

2021勳章

發表於 昨天 20:35 |顯示全部帖子
未來过香港的。已通身秘笈。同满约無分別

她們有一千幾百同鄉教路

但亦有好人的。罕有
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊