自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

orangetea 發表於 21-6-12 16:59
我個仔17歲,又係嚴重濕疹,呢排仲發到手指關折炎,甩皮,又鼻敏感,又成日腸胃敏感,我都唔敢俾佢去打針 ...

我仔同事,中年亞姐,打完針10隻手指痛,幾個星期仲末好,話後悔打針,真人真事,我之前都唔會講,癈事比人話。
佢係打科興

珍珠宮

wan_sosin 發表於 21-6-12 16:39

照Zoom囉,讀書係重要,但唔使拼埋健康甚至條命去為讀書 ...

之前睇報導好似話如果間學校有7成接種可以返全日,咁其實唔少家長接受返半日,如阿囡間學校半日比全日扣除午餐,只係差不多

如果爆發第五波,打針可以返學,無打要zoom, 其實我都接受,講真如果真係爆,我都唔想個囡返學和在外午餐。

珍珠宮

bbc2018 發表於 21-6-12 17:12
之前睇報導好似話如果間學校有7成接種可以返全日,咁其實唔少家長接受返半日,如阿囡間學校半日比全日扣除 ...

如真爆第五波,7成接種後全日復課在校午餐,我都覺得危險㗎,所以現時返半日我覺得已ok! 爆發時不在校午餐我覺得都ok,除口罩食嘢先最高危!

珍珠宮

bbc2018 發表於 21-6-12 17:12
之前睇報導好似話如果間學校有7成接種可以返全日,咁其實唔少家長接受返半日,如阿囡間學校半日比全日扣除 ...

我同你諗嘅差唔多。
我仔話,聽書嘅,Zoom同面授都會聽,唔聽書單對單都唔會聽。
所以都唔介意Zoom

子爵府

熊熊老婆 發表於 21-6-10 16:44
我唔會!我想打科興!

因為我同c6都打科興,打完無乜副作用,所以都想子女打科興,唔知遲d有冇得打呢。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

bbc2018 發表於 21-6-12 17:06
阿囡中學末派疫苗相關通告
應該好快就會收到㗎啦,政府要迫學校做嘢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

回覆樓主:

我女自主獨立,佢唔聲唔聲就約打復必泰,已打2針,佢冇副作用,兩個仔咩針都唔肯打,佢地肯打,咩針都冇所謂。

伯爵府

我吾會打,有咩事邊個負責

子爵府

orangetea 發表於 21-6-12 16:59
我個仔17歲,又係嚴重濕疹,呢排仲發到手指關折炎,甩皮,又鼻敏感,又成日腸胃敏感,我都唔敢俾佢去打針 ...
我唔係甚麼“專家”,我覺得你唔好俾你個仔打!我亦唔會俾我個女打!

珍珠宮

waic 發表於 21-6-12 16:37

話時話,我好想知國內最高領導人打邊隻疫 :jo ...

聽聞多數打國藥,唔知真定假

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我只會俾仔女打科興,平時打開流感針都無事,估計反應無咁勁。我怕復必泰反應太強,新聞話會有心肌炎,點解好地地我要迫佢地有心肌炎呢?雖然佢地話咩肺炎針都唔想打。
PS 有個youtuber全程直擊自己打復必泰:
https://youtu.be/oZlHkM72WX8

珍珠宮

芒果米池 發表於 21-6-12 19:10
聽聞多數打國藥,唔知真定假

我表姐夫係深圳,佢67歲末打,佢話科興係大陸末有老人數據,所以唔建議打住,政府亦冇迫市民打
佢冇講國藥

珍珠宮

waic 發表於 21-6-12 20:07

我表姐夫係深圳,佢67歲末打,佢話科興係大陸末有老人數據,所 ...

Thx

首頁

尾頁

跳至