自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

發表於 前天 21:40 |顯示全部帖子
有冇jm都係?葯固之然要食,平時飲食您地會點食?

今日收驗血報告,冚辦爛都靚仔,好膽固醇我勁好分,唯獨壞膽固醇一個高企Super high...bmi我得22,連講報告醫生都R爆頭,第一句反問我係咪用咗咩「暴食減肥法」減肥,我話冇。。。就咁普通節食減肥咋。

(個舖係無聊咗啲,但都揾個地方舒發吓。。。冇諗過高到兩位數字咁誇,個人呆呆地)

琥珀宮

2021勳章

發表於 前天 21:44 |顯示全部帖子

雙位數指係點?
細分好,壞,三酸甘油脂?你隻腳點呀?有無好d?

象牙宮

牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

發表於 前天 21:45 |顯示全部帖子
~仔仔媽咪~ 發表於 21-6-10 21:40

今日收驗血報告,冚辦爛都靚仔,好膽固醇我勁好分,唯獨 ...

仲有咩好d嘅方法解決?
相知相遇相識

珍珠宮

發表於 前天 21:53 |顯示全部帖子
mercurycc 發表於 21-6-10 21:44
雙位數指係點?
細分好,壞,三酸甘油脂?你隻腳點呀?有無好d?
好膽固醇我高指數吖,三酸甘油脂我靚仔吖,係低密度去到8點幾,總膽固醇over 10。。。

我隻腳呢期冇浸,呢幾日唔知係咪關落雨事定我拉筋拉得衰用錯力,呢幾日明顯勁痛吖。搞到公司同事都忍唔住問我又會咁多病痛,我只能答我老啩。。。

珍珠宮

發表於 前天 21:54 |顯示全部帖子
crystal媽咪 發表於 21-6-10 21:45
仲有咩好d嘅方法解決?
一定要食葯,下星期我book咗見醫生吖,睇到時佢點教。

象牙宮

牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

發表於 前天 21:55 |顯示全部帖子
~仔仔媽咪~ 發表於 21-6-10 21:54
一定要食葯,下星期我book咗見醫生吖,睇到時佢點教。

加油

~仔仔媽咪~    發表於 前天 21:57
相知相遇相識

瑪瑙宮

2021勳章

發表於 前天 21:58 |顯示全部帖子
~仔仔媽咪~ 發表於 21-6-10 21:40

今日收驗血報告,冚辦爛都靚仔,好膽固醇我勁好分,唯獨 ...

兩位數,你意思係總膽固醇超過10?

複式洋房

發表於 前天 22:13 |顯示全部帖子
咁瘦但係膽固醇高我一直以為瘦人唔會高

瑪瑙宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

發表於 前天 22:15 |顯示全部帖子
要唔要驗下肝?有冇家族史?

珍珠宮

發表於 前天 22:19 |顯示全部帖子
木土土 發表於 21-6-10 21:58
兩位數,你意思係總膽固醇超過10?
係呀!仲高過我老豆。

珍珠宮

發表於 前天 22:20 |顯示全部帖子
cy101 發表於 21-6-10 22:15
要唔要驗下肝?有冇家族史?
都係家族遺傳架喇。我屋企人全部都高膽固醇,但冇我咁高。

珍珠宮

發表於 前天 22:22 |顯示全部帖子
Gd_2021 發表於 21-6-10 22:13
咁瘦但係膽固醇高我一直以為瘦人唔會高
我以為自己已經小心飲食,就算高都唔會雙位數,我哥都係6左右。

別墅

發表於 前天 22:28 |顯示全部帖子
飲食,做運動應該有用

公爵府

2021勳章

發表於 前天 22:37 |顯示全部帖子

回覆樓主:

好大機會遺傳,就算點食都唔容易食到咁高,不過而家嘅藥好好,食藥唔難控制。

我BMI17,膽固醇仍然少少高,無食藥,我都係遺傳加上食類固醇嘅副作用。

伯爵府

2021勳章

發表於 前天 22:39 |顯示全部帖子
~仔仔媽咪~ 發表於 21-6-10 22:22
我以為自己已經小心飲食,就算高都唔會雙位數,我哥都係6左右。

佢有無食葯?

瑪瑙宮

2021勳章

發表於 前天 22:52 |顯示全部帖子
~仔仔媽咪~ 發表於 21-6-10 22:20
都係家族遺傳架喇。我屋企人全部都高膽固醇,但冇我咁高。

我都係瘦,食野算清淡,但壞膽固醇都高,我食洋車前子有改善 4.6 ->3.6。
最近開始食埋納豆丸,看看有沒有用

珍珠宮

發表於 前天 23:05 |顯示全部帖子
wan_sosin 發表於 21-6-10 22:37
好大機會遺傳,就算點食都唔容易食到咁高,不過而家嘅藥好好,食藥唔難控制。

我BMI17,膽固醇仍然少少高 ...
如果之後轉去公立醫院配葯麻唔麻煩?我下星期睇我哥睇開果個家庭醫生,淨診金都8舊,葯我驚長期食會幾貴。

您都好瘦吖,我都想減到BMI十幾,您係幾時開始發現膽固醇高需要食葯?

珍珠宮

發表於 前天 23:06 |顯示全部帖子
72leelily 發表於 21-6-10 22:39
佢有無食葯?
有呀!佢好後生廿幾歲已經開始食葯吖。

珍珠宮

發表於 前天 23:10 |顯示全部帖子
木土土 發表於 21-6-10 22:52
我都係瘦,食野算清淡,但壞膽固醇都高,我食洋車前子有改善 4.6 ->3.6。
最近開始食埋納豆丸,看看有沒有 ...
都好喎,有減到。您本身有冇見醫生調葯控制壞膽固醇?突然間要用錢睇醫生食葯,仲要長期食,真係有啲煩。依家我都擔心阿囝,遲下都要的佢去驗,佢仲要大食肥底,有啲擔心。

伯爵府

2021勳章

發表於 前天 23:17 |顯示全部帖子
木土土 發表於 21-6-10 22:52
最近開始食埋納豆丸,看看有沒有 ...

納豆丸你買甚麽牌子?
有款好似加埋紅麴

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊