自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

都要過好多關!
要找間中心驗有72小時內有效證明(真的與時間競賽!)
航班又要正常可飛,冇delay冇cancel
又要在飛機可能被感染
又要困21日hotel,如有事就暑假在醫院過。
明白要政府是必要咁做防止輸入,但真的過五關六將,大家今年仔女都仍選擇回港嗎?
錢、精神都特別付出好多!

侯爵府

2024年龍年勳章

sabun 發表於 21-6-11 09:06
都要過好多關!
要找間中心驗有72小時內有效證明(真的與時間競賽!)
航班又要正常可飛,冇delay冇cancel

我路過....無仔女响外國讀書不過當年自己留學吾係有錢, 吾會年年番香港!

再者, 如果孩子讀完書會番香港找工作的話, 我覺得佢地多留點時間响外國啦,番嚟太煩又要隔離、又要好多檢驗....反正讀完書都番嚟而家就無需要番!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

會!因為一年無返黎啦,可以唔返都唔返,所以聖誕,新年,復活節全部無返,不果今年VISA要再申請,OK鏡片要換,要洗牙,想打疫苗,所以book好酒店,機票,檢測同去機場的士,另外揾埋搬運公司將而家既行李安排8月尾送去新學校。過程繁複並非問題,最怕突然又封英國關唔比通航。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

okgoodla 發表於 21-6-11 09:11
我路過....無仔女响外國讀書不過當年自己留學吾係有錢, 吾會年年番香港!

再者, 如果孩子讀完書會番香 ...

讀大學既我覺得可以唔返,不過讀中學真系無地方去。

珍珠宮

人人都咁返㗎啦,點過五関六將呀~

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔已經一年九個月無返黎,佢在新西蘭,佢成日想返但諗到要困酒店14日就打消念頭。或者等佢打左疫苗再返黎就只隔離7日。我又無所謂,佢果邊仲安全過香港又吾洗帶口罩。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侄仔兩年無回港, 找酒店隔離都好煩

男爵府

兩兄妹讀中學,成年冇返過嚟,所以一定返,今日上機,希望一切順利啦(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

用戶要求終止服務

牛年勳章

未有仔女喺外國讀書,返嚟就一定麻煩又要使多好多錢,睇吓返嚟嘅逼切性決定。
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

sumtung 發表於 21-6-11 09:50
兩兄妹讀中學,成年冇返過嚟,所以一定返,今日上機,希望一切順利啦(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...

其實我嗰個都兩年冇返來,已book好機票、訂好酒店,點知突然收到通知班機cancel咗

珍珠宮

牛年勳章

okgoodla 發表於 21-6-11 09:11

再者, 如果孩子讀完書會番香 ...

同意!我自己當年都係至多一年返一次。不過好視乎學生咩年紀,宜家好多好細個讀中學就過去,如果summer dorm唔開又真係冇乜地方可以去

子爵府

回覆 sabun 的帖子

你女不是由英國返嗎?邊班機cancel左?

珍珠宮

MrsFung 發表於 21-6-11 10:02

你女不是由英國返嗎?邊班機cancel左?

不是

子爵府

如果你女暑假有地方落腳就唔好返來啦。

侯爵府

回覆樓主:

有朋友仔女在外國、就係因為呢啲政策成日鬧政府、鬧埋大陸;又話唔公平、做得唔好

水晶宮

sabun 發表於 21-6-11 09:53
其實我嗰個都兩年冇返來,已book好機票、訂好酒店,點知突然收到通知班機cancel咗
...

請問咩機取消?

用戶要求終止服務

牛年勳章

sabun 發表於 21-6-11 09:53
...

既然已經訂到酒店,就重新訂機票啦
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

yuyueng 發表於 21-6-11 10:08
請問咩機取消?

買咗7月返,坐芬蘭航空

珍珠宮

大笨鐘 發表於 21-6-11 10:10
既然已經訂到酒店,就重新訂機票啦

唯有這樣,酒店比機票難訂

水晶宮

sabun 發表於 21-6-11 10:10
買咗7月返,坐芬蘭航空

我明你煩乜,比著我都真系企左起度。

首頁
12345...6

尾頁

跳至