0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

健康院啱啱通知,話我嘅乙肝病毒量好高,需要喺懷孕第三期食乙肝藥。
我冇食開,有冇過來人媽媽可以分享下?
有啲擔心會對bb有影響。

Thanks Thanks !

男爵府

feimuizai 發表於 21-6-11 10:32
健康院啱啱通知,話我嘅乙肝病毒量好高,需要喺懷孕第三期食乙肝藥。
我冇食開,有冇過來人媽媽可以分享下? ...

瑪麗派的資料話病毒量高 BB出世受感染風險高好多,而食咗藥控制得好 傳俾BB機會低好多,我相信醫管局處理乙肝都係成熟嘅 又唔係咩新病,應該都安全同埋值得食,唸下唔食都有影響喎 如果BB成世帶住呢個菌要定時check肝都係好麻煩嘅事

複式洋房

uckukuku 發表於 21-6-11 15:35

瑪麗派的資料話病毒量高 BB出世受感染風險高好多,而食咗 ...

多謝你呀,我啱啱都問左私家醫生,話對BB安全冇事,叫我放心食

大宅

樓主你個病毒量有幾高?我都岩岩做左測試,結果係6xx , 醫生叫我唔駛食藥,但我反而擔心唔食會傳染俾bb, 唉

大宅

你好呀,想問下樓主,d乙肝藥係唔係叫TDF,替諾福韋?我都私家驗到病毒量高,想知道呢種藥如果政府醫院買貴唔貴呢?因為好似要長期食,對嗎?醫生有無話您要食幾耐呢?謝謝!

複式洋房

Mandy1108333 發表於 21-6-15 21:08
樓主你個病毒量有幾高?我都岩岩做左測試,結果係6xx , 醫生叫我唔駛食藥,但我反而擔心唔食會傳染俾bb, ...

我有1億。。。。
決定食唔食藥嘅臨界點係200,000。。。
所以私家同公家都建議我食藥。

複式洋房

iloverilakuma 發表於 21-6-27 13:53
你好呀,想問下樓主,d乙肝藥係唔係叫TDF,替諾福韋?我都私家驗到病毒量高,想知道呢種藥如果政府醫院買 ...

好似係呢一個名。
我9/7先去見公家,到時佢會詳細同我講清楚點食法同食幾耐。
佢建議我28周開始食,你有冇睇公家呀? 公家葯費應該會平啲。

大宅

feimuizai 發表於 21-6-27 14:07
好似係呢一個名。
我9/7先去見公家,到時佢會詳細同我講清楚點食法同食幾耐。
佢建議我28周開始食,你有冇 ...

我已經28w了,無去過健康院同政府醫院,所以我完全唔知點樣搵醫生。我私家醫生就寫了轉介信俾我,叫我搵中環一位專科醫生,但係我住沙田,真係好唔想去咁遠。同埋呢d藥我估要長期食,所以不如一開始睇政府之後就長期拿藥。
我就網上預約了HA GO新預約系統,但據聞要等14日先知道預約到的時間,唉,有好似呢個藥要盡快食,所以我都猶豫緊要唔要搵個私家醫生先買一盒食佐先。

複式洋房

iloverilakuma 發表於 21-6-27 14:11
我已經28w了,無去過健康院同政府醫院,所以我完全唔知點樣搵醫生。我私家醫生就寫了轉介信俾我,叫我搵 ...

其實你6xx 係一個好溫和嘅病毒數量。
呢啲藥食完之後,病毒或者身體好大機會會出現抗藥性,對你唔好ga。
如非必要,都唔好立亂食。
我係冇得揀,因為個病毒量太高。
你600幾屬於低水平,BB 一出世會有三針乙肝針打,打完大大減低BB中乙肝嘅機會,所以你先唔使咁擔心。因爲我哋嘅case 唔一樣。
而且就算去到公家,因為佢哋決定需唔需要食藥嘅病毒水平系200,000,你喺水平之下,所以佢哋都唔會畀藥你食。

大宅

feimuizai 發表於 21-6-29 23:46
呢啲藥食完之後,病毒或者身體好大機會會出現抗藥性,對你唔好ga。
...

哈哈,你應該係要回覆mandy
我唔係600,我係10嘅7次方…..
我都等唔得到公立醫院的預約啦,去左睇私家先,拿左半個月藥咋(因為佢地d藥太貴,只有正廠藥有貨,100蚊一粒,要破產),係出面搵到副廠藥480蚊一樽,平好多,要訂一星期。都等緊到貨。
長遠呢d都係要公立拿藥

複式洋房

iloverilakuma 發表於 21-6-30 10:35
哈哈,你應該係要回覆mandy
我唔係600,我係10嘅7次方…..
我都等唔得到公立醫院的預約啦,去左睇 ...

哈哈哈哈哈,唔好意思。
唉,我係10嘅八次方。
其實我細佬都有食。
呢啲藥要長期食,其實真係好重皮。
當時我唔食系佢因為醫生有講過懷孕要中止食肝藥。
但而家真係病毒量太高,唔食唔得,驚會傳染返俾bb,唉。。。
你記得好好照顧自己身體喇,我哋病毒量咁高,30-40歲是發病高峰期。

大宅

feimuizai 發表於 21-6-30 10:43
哈哈哈哈哈,唔好意思。
唉,我係10嘅八次方。
其實我細佬都有食。

係呀,大家咁話。
其實我咁大個人都係第一次食呢種for乙肝的藥,因為佢一直係我體內無乜動靜,所以我都傾向唔郁佢。但係醫生建議我去驗下病毒量,我先至驗到咁高,費事惹到下一代啦,都係要去食下藥。

大宅

feimuizai 發表於 21-6-29 23:46
...

謝謝你既回覆呀!醫院另外幫我排左期2023年睇肝科,大家都要保重身體,多啲休息,唔好太操勞。

大宅

feimuizai 發表於 21-6-30 10:43
哈哈哈哈哈,唔好意思。
唉,我係10嘅八次方。
其實我細佬都有食。

樓主,我想問問你有無去到公立開藥呀?我排到明天睇公立,我想知道公立醫生會第一次開多久的藥比孕婦。如果只有1-2星期之後又要複診先可以拿藥我就唔想去了(公立要排隊好耐

民房

請教各位
我例行檢查肝指數
Hbvdna 10x6 .... 即剛過百萬
肝酵都巳超一倍

先前無做過任何治療 現在咁既數字應該都走唔甩要食藥了
請教各位
是否先看私家買肝藥 同時再排政府?
排政府的話是否先排普通科再轉介?
各位有無相關醫生介紹?
先謝 順祝各位身體健康!

首頁

尾頁

跳至