自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

多謝你呢位好老師

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

樓主,我暫時睇咗你兩篇分享,兩篇睇完都好感動你啲學生好幸福,能夠遇上你這位好老師。我都是老師,非常深信生命是可以影響生命的

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

averymom 發表於 21-6-11 16:18
中三有個問題少女K,逢二進一 (即是留兩年,升一年級,再留兩年),每堂唔係玩電話就訓覺,平時鐘意粗口問候 ...

多謝你分享,我而家都煩緊,因我仔之前學校模擬選科,選唔中佢想讀d科,話唔想讀中四。(佢係冇溫書,成績差嗰啲)。

男爵府

畀面勳章

qq媽媽咪 發表於 21-6-12 08:50
多謝你分享,我而家都煩緊,因我仔之前學校模擬選科,選唔中佢想讀d科,話唔想讀中四。(佢係冇溫書,成績 ...

你會想佢轉出去讀其他野嗎?定係繼續讀上去?
今年高中轉左制,好多學校由2個選修科變3個,對弱的同學黎講好吃力

男爵府

畀面勳章

月巴羊大 發表於 21-6-12 08:34
樓主,我暫時睇咗你兩篇分享,兩篇睇完都好感動你啲學生好幸福,能夠遇上你這位好老師。我都是老師, ...

謝謝你啊 一齊努力!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

averymom 發表於 21-6-12 09:13
你會想佢轉出去讀其他野嗎?定係繼續讀上去?
今年高中轉左制,好多學校由2個選修科變3個,對弱的同學黎講 ...

其實我係想我仔留係學校多啲,起碼唔會點學壞,因佢d同學大多數我都識,那怕佢唔讀書科科唔合格,始終仲細。但我仔就唔想讀,如真係選唔中佢想讀既科,佢又唔想係學校讀,到時就睇吓佢想學咩技能

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

老師你真係好好,希望你繼續保持這顆熱心,造福更多學子。感激有您!

侯爵府

回覆樓主:

我囡數學一向麻麻,一直有1對1補習,轉過幾個補習姐姐,但效果都差不多,但今年明顯進步,就因為遇著個好老師,老師好關顧數學較遜色嘅學生,堂堂問佢數,唔識唔會鬧,循循善誘,做岩會讚,囡一向唔肯溫數,逼佢溫都只係睇書(溫數學係拿住書睇,唔肯做數),仲會發脾氣,但今年佢自己主動溫數,仲會做數,間中亦會備課,唔識仲主動email問老師數,簡直變左第二個人,所以,老師嘅影響力真係好大。真係好感激呢位老師。Thank you, Mr. Chan.

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

多謝分享,其實做那一份工都重要, 為社會作出少少貢獻,好過成為社會 負累。

多謝老師改變了他們,這才是老師

侯爵府

averymom 發表於 21-6-11 16:18
中三有個問題少女K,逢二進一 (即是留兩年,升一年級,再留兩年),每堂唔係玩電話就訓覺,平時鐘意粗口問候 ...

老師好好呀 聽到好感動
年輕人無學壞已經好好,更應該支持。

珍珠宮

睇到你俾咗希望佢哋真係手動點讚
唔少問題年輕人都係因為冇咗方向,好多識生唔識養/教,成日以為扔俾學校,老師就需要幫呢啲不及格嘅父母擦屁股。
要幫啲乖嘅小朋友好容易,但願意花時間喺一啲反叛麻煩嘅年輕人,相信唔係所有老師都有呢個耐心。
祝福你

男爵府

好感動,多謝分享

男爵府

回覆樓主:

肯捱,肯搏,條條路都通,這老師好有心。

首頁

尾頁

跳至