0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發表於 前天 16:42 |顯示全部帖子

唔知係咪我自己同c6本身有濕疹,遺傳咗比BB? 定係因為我陀佢嘅時候食得太多唔好嘅嘢? BB出世到而家面仔都好爛,好多粒粒,點算好?睇完醫生都係開類固醇搽! 好返一排又有過...

複式洋房

發表於 前天 16:49 |顯示全部帖子
pangkalai 發表於 21-6-11 16:42
唔知係咪我自己本身有濕疹,遺傳咗比BB? 定係因為我陀佢嘅時候食得太多唔好嘅嘢? BB出世到而家面仔都好爛, ...

建議你搵皮膚科醫生睇吓 ,我仔仔之前係皮膚敏感,以為係濕疹。後來醫生建議轉低敏奶粉試試,飲咗一排明顯好轉。

別墅

發表於 前天 17:26 |顯示全部帖子
pangkalai 發表於 21-6-11 16:42
唔知係咪我自己本身有濕疹,遺傳咗比BB? 定係因為我陀佢嘅時候食得太多唔好嘅嘢? BB出世到而家面仔都好爛, ...
BB咁細個我唔建議搽咁多類固醇喎~不過我都係有皮膚敏感問題,所以我仔仔啲皮膚都麻麻地。嗰陣睇完醫生建議轉Aptamil Essensis php ,轉左真係少咗敏感~你可以去睇吓。

珍珠宮

2021勳章

發表於 前天 19:24 |顯示全部帖子

回覆樓主:

幾大?
幾個可能 - 熱痱,奶癬,濕疹,脂溢性皮炎
我女係脂溢性皮炎,搽咗醫生開的cream (無類固醇)就好返了,之後只係搽lotion keep 住

複式洋房

發表於 昨天 00:57 |顯示全部帖子
suenwaiyan 發表於 21-6-11 16:49
建議你搵皮膚科醫生睇吓 ,我仔仔之前係皮膚敏感,以為係濕疹。後來醫生建議轉低敏奶粉試試,飲咗一排明顯 ...
醫生都有叫我轉低敏奶粉,我都睇緊邊隻好

別墅

發表於 昨天 01:04 |顯示全部帖子
wongwinghang 發表於 21-6-11 17:26
BB咁細個我唔建議搽咁多類固醇喎~不過我都係有皮膚敏感問題,所以我仔仔啲皮膚都麻麻地。嗰陣睇完醫生建議 ...
"
呢隻幾好㗎,醫生都係介紹呢隻低敏奶粉俾我! 不過BB就唔係皮膚敏感,係腸胃敏感。我見呢隻奶粉有水解蛋白同埋益生菌 ,呢d對皮膚或者腸胃敏感我知道都幾好嘅☺️"

洋房

發表於 20 小時前 |顯示全部帖子
我BB又係皮膚敏感,成日起啲粒粒,去睇醫生話係奶癬,佢介紹我飲皇家有機,飲咗一排,好咗好多啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊