自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

MrBeast 發表於 21-6-12 08:04
咁whatsapp 得唔得,又或者send 個video 比佢,會不會有貞子

為免麻煩,佢主動搵我先聯絡,最麻煩係煽動埋其他人唔好搵我

水晶宮

大力大力 發表於 21-6-12 06:14
這是由於古時、怕是死於傳染病、才會有這樣習俗 (合理)、現在科學昌明、根本知道什麼病離世、是否不應該甘 ...

已傳染病論好似講得通

但個習俗係做白事果個唔上得人屋企, 但人地可以去佢屋企慰問..... 呢個唔知點解....

不過現今,我屋企而言(幫手搞儀式果人教落), 上完山脫孝就解除, 唔駛100日

珍珠宮

往往習俗與科學是難以並存,就100日這話題,除了傳染病之類科學根據外,往生家人的心情、精神或其他也可能受到困擾,不應籌不出席喜事一段時間,也可以理解,也是對其他人的一種禮貌。

珍珠宮

Astra00 發表於 21-6-12 07:47
我會跟傳統呢方面,費事人地有事賴我。

我之前大肚,我都一律不出席紅白二事。費事。我大肚也不會染頭髮及 ...

紅事撞紅事反而唔怕,衝都係自己
白事如果有機會衝到家人
信與唔信都唔敢試

公爵府

這是由於古時、怕是死於傳染病、才會有這樣習俗 (合理)、現在科學昌明、根本知道什麼病離世、是否不應該甘 ...

過咗一百日才去探訪親友,有什麼問題?
如有急事要面談,在其他地方如食肆、公園等見面囉。
呢啲係人情世故,跟隨一吓又何妨?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

同要坐月同坐月唔可以洗頭
或者結婚時的儀式

你有你唔執着,大把人跟住做

琥珀宮

雙方都唔介意,當然無問題。若係單方面咁唸,無考慮對方而做,就好自私!

水晶宮

唔係驚病菌,係驚bad luck。有人百無禁忌,有人會信,都係避忌d、小心d好。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

自己無所謂,唔等於其他人都係。去得人地屋企,即係好fd, 好close, 咁都尊重返人地意願。就算人家唔mind, 我都唔想人家第日若有任何事發生,人地聯想到係我去過她家,帶來不利。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

我都係百無禁忌,唔迷信亦都覺得好無聊。
大肚唔準摸bb, 大肚唔準去婚禮,大肚唔準搬屋呢d 我全部唔信的
不過講到白事,有人過身,呢啲都係跟會好啲,費事其他人唔開心唔安樂。

翡翠宮

畀面勳章

跟唔跟傳統習俗是很個人的,自己百無禁忌無問題,別人如果介意,基於尊重都應該自己避忌下,下下話人迷信就唔好。

Amy7802    發表於 21-6-13 12:44
日日是好日

侯爵府

所謂迷信野

信既就照做
唔信既,點講都唔會信

侯爵府

我都冇呢d習俗,不過會尊重別人

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

好多年前有個疏堂細佬自殺死咗,當時我同父母細佬去慰問表叔表嬸,本著百無禁忌同大家關係好好,雖然係隔咗一代嘅親戚,我地第二晚就去表叔表嬸屋企。未入去之前已經覺得寒,入到去我對手係未暖過,有時仲覺得背脊涼陣陣,坐咗一個鐘陪叔嬸傾咗一陣,後來我細佬同我講堂細佬返咗屋企望住父母喊,佢覺得好後悔,因為自己令到父母白頭人送黑頭人,我細佬對靈異嘢好敏感,佢可以同靈體溝通到,我就冇呢方面異能,不過我覺得唔妥,全程頭痛同手凍。

我62走咗果陣,我每次返去佢屋企都覺得陰寒,尤其佢生前坐果個位,我地冇人會坐,留番俾62。

呢D嘢信就有,唔信就係迷信,咁最緊要自己心安理得,行得正企得正。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

回覆樓主:

原來有啲咁嘅習俗,唔講唔知

珍珠宮

回覆樓主:

除左之前鄰居奶奶過身冇耐入我屋企,我老竇生cancer死咗,除咗嗰啲,其實仲有....真係唔到你唔信……我個好親嘅阿叔前二年走左,佢走咗唔夠一個月,我老公去左飲宴,已經提過佢唔好,但當然佢唔聽,結果之後佢個頭痛左兩年幾……搵咗好多好多醫生,私家公家,近呢年,都有間中痛,話我迷信又好,咁岩又好,我都好避忌呢啲嘢......

侯爵府

勁有$親戚
留了一些99衣服(非同住,癌病死),無耐媳婦患同一個病,好快走埋!!

寶石宮

2024年龍年勳章

我自己都發佈禁忌, 但係有身邊嘅人仍然好迷信
幸福可以好簡單

水晶宮

redhot 發表於 21-6-12 07:11
你嘅傳染病論或許講得通,但唔很係個個都傳染病去架嘛!如果有人生前妒忌心異常重、仇恨每一個人到達非常 ...

係咪有精神病呀?好恐怖喎

公爵府

2024年龍年勳章

有啲嘢科學係解釋唔到嘅

首頁
12345...6

尾頁

跳至