自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同老公都打復必泰
反而想阿仔打科興,好似傳統技術安全啲,但又未降低接種年紀

子爵府

2018復活節勳章

seaisland 發表於 21-6-12 20:29
我同老公都打復必泰
反而想阿仔打科興,好似傳統技術安全啲,但又未降低接種年紀
...

我地父母自己揀復必泰,叫仔女打科興會有難度嗎?

我兩個仔好有主見,都唔到我叫,我地父母嘅角色只係可以提供資訊,比意見,最終佢地都想自己決定。

子爵府

bongbongmum 發表於 21-6-12 17:41
補充小小:
兩個仔無咩特別病,只係家族遺傳左鼻敏感~成日好易要包雲吞;同濕疹~bb時期濕疹都嚴重,大個d ...

我仔都係有濕疹,返發佐成大半年都未好返,佢話唔打住

禁止訪問

公爵府

請問有子女打咗針嘅JM, 佢哋打完兩針之後有冇反應

大宅

13y 有濕疹,有食物敏感,琴日打咗針,暫時冇乜特別

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bongbongmum 發表於 21-6-12 16:57
你地點睇子女打唔打針?

我同老公早已打哂兩針,但對兩個仔打唔打針就有d 15 16 ...

我果個係中學註冊果日係中學入面,學校問我地打唔打呢支針,我個囝話想打,我就比佢打,我一向尊重佢自已本身意願。
日本の平安を祈ります

珍珠宮

好媽媽勳章

我13歲仔已打第一針, 除了針口有點痛, 無特別問題 (我自己都打了 biontech).

大宅

回覆樓主:

我女15歲,1/7打第一針復必泰,第2日針口痛咗1、2日,之後冇事。佢打開流感針,所以我對佢打疫苗都有信心,佢仲話快D打晒2針,早D可以去玩添!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我仔16, 下星期打第一針,原先想早d 打,沙田區得大學,要9點更新系統即book 先book 到

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

ling426 發表於 21-6-12 22:03
我仔都係有濕疹,返發佐成大半年都未好返,佢話唔打住

我都有濕疹,都係復發緊時去打復必泰,濕疹根本好難斷尾,時好時壞,特別轉天氣時就好痕,我問左有濕疹冇問題,只要唔好對疫苗中既成份有敏感就可以打,我打完兩針冇對濕疹有壞影響,都係平時一樣咁痕

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

大個仔打咗第一針復必泰,本身經常鼻敏感發作,打完針嗰晚食咗半粒荔枝攪到咀腫咗,除此之外無乜特別反應。

子爵府

回覆樓主:

13yr在30日打咗第一針,見佢無乜反應,佢有鼻敏感,細個有哮喘

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我嗰個16歲,book左月尾打,但其實我都心大心細,佢亦一樣(但佢偏向唔想打多d, 因為佢身邊無咩朋友打),另外因為佢始終仲細,我怕新技術,將來有咩副作用就弊了,就算佢唔怨我,我都會好自責,但襯暑假打,又好似好d, 打完可以休息吓,而且遲d社區中心又無得打,到時想打又麻煩…..但另一方面,又怕萬一中左,就會後悔點解唔打……所以真係好難決定

公爵府

我仔考完DSE 就打咗。兩針打完都係咩事都無。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

17 同15,都係打咗第一針,只係上臂冤痛咗一日。
(我同C6早已打晒兩針)

公爵府

bongbongmum 發表於 21-6-12 21:36
我地父母自己揀復必泰,叫仔女打科興會有難度嗎?

我兩個仔好有主見,都唔到我叫,我地父母嘅角色只係可 ...

無錯。我都係等亞仔主動話原來好幾個同學都打咗針,佢都想打,然後幫佢book。
年輕人普遍唔想打科興。

男爵府

bongbongmum 發表於 21-6-12 16:57
你地點睇子女打唔打針?

我同老公早已打哂兩針,但對兩個仔打唔打針就有d 15 16 ...

打咗點都好過唔打,打咗有保護,我女17歲打咗一針復必泰,我全家打科興。最緊要防重症

禁止訪問

大宅

bu-b 發表於 21-7-11 12:39
我嗰個16歲,book左月尾打,但其實我都心大心細,佢亦一樣(但佢偏向唔想打多d, 因為佢身邊無咩朋友打), ...
擔心太多就等下科興,傳統技術放心d

首頁

尾頁

跳至