自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大家好啊,我的左手手指公, 一伸直就痛, 又扯住, 同埋手指及下方都有腫 (差不多1個月了), 已經針灸3次了,好像沒大改善啊, 請問彈弓指是否一定要看骨科? 不過好貴啊,唉, 雖然我book 定, 診所說要800元以上..........謝謝大家~~

子爵府

虎到金來勳章

以前試过弹功手腕,我是手指公連住手腕位置那條根,無睇醫生,半年至九个月,自己好了,期間只搽冬青膏及消炎膏。用護腕保護,一樣輕力地做手腕運動。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

pansy888hk 發表於 21-6-12 20:08
大家好啊,我的左手手指公, 一伸直就痛, 又扯住, 同埋手指及下方都有腫 (差不多1個月了), 已經針灸3 ...
我彈弓姆子,左右手。先睇政府,門診只俾消炎止痛藥,無效。轉介職業治療。整左手托俾我帶住瞓。我另外再睇私家骨科,佢先同我照x 光。証明係發炎,俾消炎止痛藥我食,專科藥係好一點,同埋消炎藥膏。太嚴重既可以打針。不過其實要多休息才會好。藥只是減輕痛楚。我一邊打左針都吾好,醫生話好少人打針都吾好,但我是其中一位。有人打完好返,有些更要做手術。

珍珠宮

回覆 jamesbond007 的帖子

oh~明白,謝謝你, 不過我而家扭唔到毛巾, 同埋有時個手指公脹住,好辛苦啊,請問你買了什麼牌子的消炎膏?? thanks

珍珠宮

ydoris 發表於 21-6-12 20:40
我彈弓姆子,左右手。先睇政府,門診只俾消炎止痛藥,無效。轉介職業治療。整左手托俾我帶住瞓。我另外再睇 ...

oh~原來咁既........thanks~.....即是專科醫生的藥會有效d?? 嗯嗯~~ 另外,唔知點解,我左眼訓到半夜, 好大力先睜開返眼, 咁arm又係左邊.............唔知有無關係............

男爵府

大家好啊,我的左手手指公, 一伸直就痛, 又扯住, 同埋手指及下方都有腫 (差不多1個月了), 已經針灸3 ...

學野

男爵府

pansy888hk 發表於 21-6-12 20:41

oh~明白,謝謝你, 不過我而家扭唔到毛巾, 同埋有時個手指公脹住,好辛 ...

我師姐做小針刀,完全痊癒

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章

oh~明白,謝謝你, 不過我而家扭唔到毛巾, 同埋有時個手指公脹住,好辛 ...
是 Piroxicam Gel , Piroxicam 為一種非類固醇消炎止痛劑,用於肌肉

珍珠宮

vincymama 發表於 21-6-12 22:26
我師姐做小針刀,完全痊癒

叫小針刀?? 明白, 希望我食藥之後好返啦~

珍珠宮

jamesbond007 發表於 21-6-12 22:48
是 Piroxicam Gel , Piroxicam 為一種非類固醇消炎止痛劑,用於肌肉

唔該哂你啊, 是否要醫生紙先買到??

男爵府

以前睇醫生話一定要做手術,之後做了十幾次針灸,加敷趺打藥(消炎),好番哂。

珍珠宮

VenusNLK 發表於 21-6-12 23:48
以前睇醫生話一定要做手術,之後做了十幾次針灸,加敷趺打藥(消炎),好番哂。 ...

OH~明白..........10幾次針灸? 哦,你都好有恆心?唔通我3次未得咁快好??THANKS

男爵府

是要持之以恆,如不想做手術

珍珠宮

VenusNLK 發表於 21-6-13 00:37
是要持之以恆,如不想做手術

明白.咁點好呢??我BOOK左骨科,去不去好呢? 定繼續再針??謝謝

子爵府

我當時有彈弓手無睇醫生是做螞蟻上樹動作好番,上YouTube搵到,我做螞蟻上樹動作會加多一個動作,手指不停郁動伸直到手指向天花時手指郁動幾下,我一有時間就做螞蟻上樹動作,坐係到都做,日日做,做左幾日有好轉,做左一段時間好番,我彈弓手好番後都keep住日日做,無返發

pansy888hk    發表於 21-6-14 21:54

男爵府

我左手手指唔係伸直痛,每晚瞓覺瞓瞓下起身手指屈曲會痛,最近手指尾嚴重d, 屈埋d節位有d彈感覺,但到了早上又冇野,係晚上瞓覺先出現症狀,睇過西醫又睇過中醫針灸食中藥都係差不多,唔知咩原先因,成隻手由膊頭去到手掌都扯住咁,都唔知係彈弓手定關節炎,醫生都冇係講。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我朋友睇西醫,醫生話打針,點知打完針腫晒,唔知係敏感定係有菌,嚇到佢第二次揀做手術,現在康復中

pansy888hk    發表於 21-6-14 22:03
放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

pansy888hk 發表於 21-6-12 20:46
oh~原來咁既........thanks~.....即是專科醫生的藥會有效d?? 嗯嗯~~ 另外,唔知點解,我左眼訓 ...
專科醫生係咁同我講架,佢d藥係吾同普通科醫生。眼和手指似乎無咩關係wor。不過我不是醫生,有問題可以檢查下。話時話,我成日對眼都爭吾大,,又多紅筋,因為長期對住電腦及吾夠精神。門診醫生長期俾眼藥水我架。

大宅

我老闆娘有彈弓指,去骨科打針後好d,個醫生仲講佢拖咗成年先睇,早d睇早d打好d除非打咗針都無改善先考慮做小小手術吧

首頁

尾頁

跳至