自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

Angelice-BeBe 發表於 21-6-13 19:00
Happy school同樣有進取家長,分數一樣推到好高,一旦家長同小朋友太free太happy...小心小朋友比分數推落底 ...

據用家朋友表示,好多名校happy school,去到小四都係要攞你命 唔係點保住佢個名氣

亦要睇每個小朋友嘅性格,鬆咗三年先勒緊受唔受到,有跟開進度嘅家長,都知小四係一個大關口,尤其中文同數學,係突然深咗好多

翡翠宮

牛年勳章

湘 發表於 21-6-14 12:20

唔一定㗎,我哋個區冇人揀嗰間,收生不足,考第一 嗰個 都入唔到 ...

得三個band 2,真係寶校中既寶校
所以有啲家有以為考第一就一定入到band 1,真係唔係囉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

湘 發表於 21-6-14 12:20

唔一定㗎,我哋個區冇人揀嗰間,收生不足,考第一 嗰個 都入唔到 ...

剛剛宣布摺埋果間香島道官立
聯繫中學有英皇、庇理羅士
https://www.irgps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=94&pageId=208&nnnid=183

2019派位竟然一個都無!我都係第一次見有學校係24%派第六志願以後,極度懷疑有幾多band one生
https://www.irgps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=228&pageId=400&nnnid=141

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

C.Humphrey 發表於 21-6-14 12:44
得三個band 2,真係寶校中既寶校
所以有啲家有以為考第一就一定入到band 1,真係唔係囉
...

的確唔少人唔知咩叫pre s1,到5年班要呈分至發現「攪錯呀原來有無band one 唔係靠自己」,想跳船已太遲

翡翠宮

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-6-14 12:58
剛剛宣布摺埋果間香島道官立
聯繫中學有英皇、庇理羅士
https://www.irgps.edu.hk/CustomPage/paragraphGr ...

聯繫位一個都無
咁唔好話band 1生,有無band 2生都成疑

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-6-14 13:05
的確唔少人唔知咩叫pre s1,到5年班要呈分至發現「攪錯呀原來有無band one 唔係靠自己」,想跳船已太遲
...

其實pre s1我又控制唔到師兄姐考成點,就算而家升中好好,但我又唔知我上兩屆既考成點,咁我係咪都冇野做到

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

2010小蜜蜂 發表於 21-6-14 12:43
據用家朋友表示,好多名校happy school,去到小四都係要攞你命 唔係點保住佢個名氣

亦要睇每個 ...

根本小朋友,就唔應該太鬆散。
學習嘅培養,係真係要從小開始養成。
學習同玩樂,都可以好好平衡,只要時間規劃做得好,小朋友一樣有free time

翡翠宮

牛年勳章

Love_JVs 發表於 21-6-14 13:15
其實pre s1我又控制唔到師兄姐考成點,就算而家升中好好,但我又唔知我上兩屆既考成點,咁我係咪都冇野做 ...

係架,你可以做既只有去叩門
不過升中派位好既學校,都有一套持之有效既方法,唔會過兩年就drop好多,通常只係影響邊緣人,所以睇派位往績好重要。

禁止訪問

子爵府

Angelice-BeBe 發表於 21-6-13 19:00
Happy school同樣有進取家長,分數一樣推到好高,一旦家長同小朋友太free太happy...小心小朋友比分數推落底 ...

同意你
你估個個 happy school 家長都同你 hae 咩。我小朋友間學校算 happy, 有次講開有小朋友家長抄左詞語比小朋友小息午飯抄,當時一年級

王國長老

其實pre s1我又控制唔到師兄姐考成點,就算而家升中好好,但我又唔知我上兩屆既考成點,咁我係咪都冇野做 ...

係!你操得再fit都係受制於前人pre s1成績

伯爵府

回覆樓主:

選擇得happy school
家長一定要配合到
對成績不是太要求
上中學都不會將目標放band1
我選擇了happy school
但同時已儲定錢比佢外國升學黎做保險

珍珠宮

又唔係咁灰嘅,做好自己考好呈分,好大機會喺自行提早上岸㗎!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

LekGirl 發表於 21-6-14 13:53
又唔係咁灰嘅,做好自己考好呈分,好大機會喺自行提早上岸㗎!

侯爵府

Astra00 發表於 21-6-14 12:21
我想起一個笑話,灣仔聖若瑟vs 明愛聖若瑟。

九龍的喇沙vs 陳瑞棋喇沙。

一樣

好彩無人專登問我,邊間聖若瑟

男爵府

Happy school既好處係家長可以以小孩個別情況幫小孩提升成績,或參加課外活動,吾好處係如果有心希望小孩讀書叻,學校好難幫到你, 即家長要投放好多心機,時間。

就算一心去外國讀書,純粹靠香港普通小學都好難入到外國有一定級數既學校,當然普通一間公立學校應該問題不大。

侯爵府

我以前揀幼稚園,係鋪路升小

揀小學,係鋪路升中

身邊好多家長都係甘

伯爵府

我女 以前都係讀所謂谷嘅小學,但一啲都唔覺亞女有幾辛苦,到小4,有個讀happy school嘅家長講,後悔唔揀我嗰間小學,話上到高小開始好谷,再到揀中學時又話我間小學派位好好多(有聯繫中學)

珍珠宮

回覆樓主:

少壯不努力

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-6-14 13:05
...

係。竟然仲有好多人唔知遊戲規則,話小朋友叻唔洗理學校係點都可以入到band 1中學。真係累死人

首頁
23456...8

尾頁

跳至