自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-6-14 13:41
係!你操得再fit都係受制於前人pre s1成績

這制度很有問題

珍珠宮

BB12345678 發表於 21-6-14 16:01
係。竟然仲有好多人唔知遊戲規則,話小朋友叻唔洗理學校係點都可以入到band 1中學。真係累死人
...

好多人都唔知架
冇乜初小家長睇升中版
有D有小朋友升過中嘅阿媽都唔知

大宅

daijuju 發表於 21-6-14 16:07
好多人都唔知架
冇乜初小家長睇升中版
有D有小朋友升過中嘅阿媽都唔知

好老實,揀幼稚園就要睇埋升小升中

公爵府

belle2004 發表於 21-6-14 15:53
我女 以前都係讀所謂谷嘅小學,但一啲都唔覺亞女有幾辛苦,到小4,有個讀happy school嘅家長講,後悔唔揀我 ...

第一次做媽媽,將所有愛傾注俾個細路,想佢健康、想佢開心,喺幼升小、幾歲人仔嘅階段,真係未必會諗到咁遠,忽略咗現實升學需要,我幫阿大㨂小學,揀一間以愛心出名,見啲學生都斯文有禮,升B1有四成,以為平衡各方面,幾年過去,追悔莫及,程度低、課程差、仲要適逢疫情停課,我唯有不惜工本補習加自己發力谷阿女,咁搞倒不如入間谷嘅,起碼學校谷你,我跟就可以,自谷缺乏方向仲煩….

男爵府

牛年勳章

Love_JVs 發表於 21-6-14 13:15
其實pre s1我又控制唔到師兄姐考成點,就算而家升中好好,但我又唔知我上兩屆既考成點,咁我係咪都冇野做 ...

一間學校嘅成績係唔會大起大落,學校收生好壞 及教學質素,其實每一屆都唔會相差太遠

男爵府

牛年勳章

C.Humphrey 發表於 21-6-14 12:44
得三個band 2,真係寶校中既寶校
所以有啲家有以為考第一就一定入到band 1,真係唔係囉
...

我朋友個仔入咗呢間,佢係全級考第二,佢揀band3 ,我O曬嘴 ,佢老師都係叫佢揀band2咋

男爵府

再講,就算入到band 1中學,好快就會發現,畢業於程度吾夠既小學,上到中學就可能係成績比較差個批,再加埋青春期,到時可能好難搞。

翡翠宮

牛年勳章

LekGirl 發表於 21-6-14 13:53
又唔係咁灰嘅,做好自己考好呈分,好大機會喺自行提早上岸㗎!

好多學校自行會睇rank order (RO)
RO 都同 pre S1有關,所以都受前人影響
參考EK hkpapa852 有詳細解說

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473

翡翠宮

牛年勳章

湘 發表於 21-6-14 16:27
我朋友個仔入咗呢間,佢係全級考第二,佢揀band3 ,我O曬嘴 ,佢老師都係叫佢揀band2咋
...

全級第二,真係要搏band 2啦
band 3中學考第一都未必考到大學學位

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

daijuju 發表於 21-6-14 16:06
這制度很有問題

其實由古時學能測驗已經唔係為自己,只係一般家長無留意

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

BB12345678 發表於 21-6-14 16:09
好老實,揀幼稚園就要睇埋升小升中

係,我妹由個b出世俾我開始「導」
唔係話入到唔band one就實死無生,但要識自己掌握玩法,「賺」到盡

王國長老

C.Humphrey 發表於 21-6-14 17:08

我都唔想潑冷水
但弱校嘅級一,真係唔係好具戰鬥力
今年新鮮熱辣識人升中一,本身小5、6級一,自行將軍澳宣基,唔入(唔係聖喇拔,地區校咋)

大宅

回覆樓主:

阿仔現在小一,好彩睇到依個post,好好利用暑假增值一下。

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 21-6-14 17:08

我明白遊戲規則,但大前提係真係自己要俾心機讀書先,考時呈分試至少都叫做有個機會吖!除咗自行,到時都可以選擇直資又或者私校;無論如何,既然知道自己果間小學升中派位唔理想,更加要靠自己努力,唔好咁易放棄。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

現實中, 我friend個女升中喇, 佢阿嫂突然之間爆咗句~~ 當初阿大仔小學年年十五名內,原來竟然都唔係band one, 佢哋後來先知道又唔肯信, 最後升中派位派咗 鄧鏡波, 急急忙忙幫個仔轉去國際學校 我聽完真係笑到肚痛, 佢阿哥阿嫂明明係專業人士都搞成咁
總有離別的時候

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-6-14 17:31
係,我妹由個b出世俾我開始「導」
唔係話入到唔band one就實死無生,但要識自己掌握玩法,「賺 ...

係。幼稚園已經要睇下學術夠唔夠,唔係話要入小學神校,而係有兩手準備考/派小學唔理想時有能力去叩入心儀學校。我仔今年小四,我幫我仔報左啲比賽,會keep住年年都報,準備考中學用

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-6-14 17:34
我都唔想潑冷水
但弱校嘅級一,真係唔係好具戰鬥力
今年新鮮熱辣識人升中一,本身小5、6級一,自行將軍澳 ...

想插班都未必有得見。名校都只揀一線來見

翡翠宮

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-6-14 17:29
其實由古時學能測驗已經唔係為自己,只係一般家長無留意

當年讀小學既我已經知學能測驗既玩法,我阿爸阿媽乜都唔識唔理,可惜當年間村校好保守,唔會教學生自行跨區

翡翠宮

牛年勳章

LekGirl 發表於 21-6-14 17:44
我明白遊戲規則,但大前提係真係自己要俾心機讀書先,考時呈分試至少都叫做有個機會吖!除咗自行,到時都 ...

其實入咗寶校最理想既做法,係小一小二考級頭就好轉校,有心讀書既唔好等到呈分先黎打算,因為有太多自己控制唔到既因素

直資收生都會參考RO,據聞仲可以問EDB拎兩次RO

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 21-6-14 18:01
其實入咗寶校最理想既做法,係小一小二考級頭就好轉校,有心讀書既唔好等到呈分先黎打算,因為有太多自己 ...

我覺得入咗二線都要轉返一線。二線分分鐘仲谷,但谷一大輪後呈分都係要discount先慘

首頁
34567...8

尾頁

跳至