自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

babycam 發表於 21-6-14 13:40
好有趣喎,有無途徑可以介紹比我了解多一啲

去揾"單周堯教授"嘅資料睇下.
我住種花家

伯爵府

SU213 發表於 21-6-14 18:47
唔係啩, 有父母自豪中文唔合格, 自己係中國人我就以唔識中文為恥

其實普通話好有用, 全球華人嘅共同語言, ...

佢都唔認自己係中國人,日日鬧中國,仲成日笑得好開心同人講仔女中文好差,佢地係鬼仔黎,核突到嘔

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

奇奇媽媽 發表於 21-6-14 18:52
佢都唔認自己係中國人,日日鬧中國,仲成日笑得好開心同人講仔女中文好差,佢地係鬼仔黎,核突到嘔
...

我係覺得佢傻, 英文固然重要, 但係中文用嘅人口一啲都唔少

香港就係有啲古怪人, 我區內有好多鬼仔中文好叻, 識講識睇識寫

同埋放眼世界, 有勁多外國人普通話好過我多多聲, 我自己都唔好意思, 而且佢地好多都識中文, 你講嗰對父母真係核突到嘔

子爵府

奇奇媽媽 發表於 21-6-14 18:40
諗起個笑話,身邊識個黑護,成日話唔比仔女學普通話,話驚滅左廣東話,但係成日係屋企講英文,仲好自豪仔女 ...

我都識唔少話捍衛廣東話,唔肯講/學普通話嘅人。
但呢啲人對中華文化知之甚少。
有一個是廣東石歧嚟嘅,我同佢講,若全國冇一種共通語言,彼此如何溝通?
得罪講句,我連石歧話都唔識聽,即一省之內大家都雞同鴨講,又唔見佢捍衛下石歧話?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Jone_kuok 發表於 21-6-14 19:16
我都識唔少話捍衛廣東話,唔肯講/學普通話嘅人。
但呢啲人對中華文化知之甚少。
有一個是廣東石歧嚟嘅,我 ...

唉~

總之、如果係我仔女普通話同廣東話、選一我情願佢地學普通話、因為同十四億人都溝通得到~

順其自然吧~

不需要什麼悍衛廣東話、繁體字~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

ddkaka 發表於 21-6-14 18:02

唔關土唔土生土長事,就算大陸都有繁體字毛筆寫學,跟本唔會 ...

我為咗抄佛經都會去淘寶買 佛經帖,有繁體版有簡體版畀我選擇喎
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

公爵府

ddkaka 發表於 21-6-13 22:01
有啲人好得意,中國歷史做必修科就反反反,平時講句嘢都要加啲英文先感覺高尚,但毛啦啦又咁緊張中國繁體字 ...

又係喎,咁鬼緊張捍衛,中國文化喎,又唔見佢有讀或者識唐詩,古文及中國歷史?平時都係睇韓劇以及Netflix

水晶宮

Gmama 發表於 21-6-14 19:40
又係喎,咁鬼緊張捍衛,中國文化喎,又唔見佢有讀或者識唐詩,古文及中國歷史?平時都係睇韓劇以及Netflix ...

簡體實用繁體優美,時代變都冇辦法架,宜家啲人趕時間寫字更係寫簡體字方便,以前啲人大把時間慢慢寫到靚一靚都得,總之政府冇話唔比人用繁體字就得啦,捍衛嗰班唔該學埋中國文學,唔好比繁體字,古文,古詩,文言文失存

琥珀宮

畀面勳章

ddkaka 發表於 21-6-13 22:01
有啲人好得意,中國歷史做必修科就反反反,平時講句嘢都要加啲英文先感覺高尚,但毛啦啦又咁緊張中國繁體字 ...

好似平時恨得14億c晒,但每年64都會突然好關心內地同胞

珍珠宮

sheenaho 發表於 21-6-14 18:48
去揾"單周堯教授"嘅資料睇下.

多謝你嘅介紹

Love and Kindness are never wasted.

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

tong831 發表於 21-6-14 21:30
繁體字才是正統文字,由字面了解到意思,簡體字只係符號,好難理解,後者俾人感覺懶人用,寫字都懶 ...

當年用簡體係因為中國太多文盲,簡化字體易學,我都覺得應保留繁體字,但又唔駛貶低簡體字吧!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

tong831 發表於 21-6-14 21:27
我中文老師講,佢話本來有得簡嘅字,寫咗繁體,就會扣分。

我只識幾個簡體字,唔敢搏,簡到似符號,好難學 ...

我當年讀中史時,老師在黑板寫notes 就是寫d繁體,寫d簡體,還叫我們學下寫簡體字,到考會考時可以寫,甘我就學左d

到出黎做野,同大陸有生意來往,好多文件都是寫簡體字,同事看不明都會黎問我

我覺得,當是一種語言,學識無壞

伯爵府

回覆樓主:

好多嘢係有需要學習及保留,
但係唔代表唔可以去學習其他知識喎。
有啲人真係好無聊搵啲話題出嚟搞事,
有時有啲無聊topic,
係真係扮無知?定係真係博畀人鬧呢?

水晶宮

tong831 發表於 21-6-14 21:30
繁體字才是正統文字,由字面了解到意思,簡體字只係符號,好難理解,後者俾人感覺懶人用,寫字都懶 ...

如果老師罰抄,比同學揀抄繁體字定簡體字,你估學生會揀邊樣?唔係人人都咁得閒架

禁止訪問

水晶宮

tong831 發表於 21-6-16 15:17
文盲呢樣,我都知。簡化文字,易學易記。
今日大陸咁強大先進,咁有錢,唔需要再保留奇形怪狀簡體字。

宜家全世界外國人學中文都係學簡體字,對佢哋嚟講簡體字已經好難,繁體字有佢嘅吸引力自然會繼續有人用繼續保留代代相傳,唔會失存嘅你大放心啦

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至