自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好多司機見前車慢(但可能係人哋嘅安全架駛車速)都狂響鞍。

咁見到車衝紅燈,應否響鞍提醒附近的車呢?

雖然交通例沒這規定,但這樣會否提醒到大意的司機呢?

伯爵府

記得數年前元朗有單傷亡慘重嘅交通意外(貨車攔腰撞小巴),死咗好多人,當時係隔離嘅巴士有響鞍提醒可惜阻止唔到慘劇發生,個單意外我超深刻,因為好多人都身體分離左

nicnic7    發表於 21-6-14 02:48

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

千鈞一髮,未必趕得切

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我地有時響安提人地,但人地get唔到,以為你挑釁佢,仲揸快啲

珍珠宮

szesze_lam 發表於 21-6-13 22:24
記得數年前元朗有單傷亡慘重嘅交通意外(貨車攔腰撞小巴),死咗好多人,當時係隔離嘅巴士有響鞍提醒可惜阻 ...

錦上路?

伯爵府

sanjoe 發表於 21-6-13 22:49
錦上路?

係,哩單太恐怖太印象深刻

子爵府

Gorgor0612 發表於 21-6-13 22:40
千鈞一髮,未必趕得切

係!意外好多時就是發生在一殺那間

當時就算有其他人響安,司機都未必即時意會到咩事。

所以揸車真係要好小心!

伯爵府

szesze_lam 發表於 21-6-13 22:51
係,哩單太恐怖太印象深刻

我都覺,睇完想咸

珍珠宮

回覆樓主:

早前見過有人開post 話新牌仔pass 到,即攞國際牌出國自駕遊! 咩路面經驗都無,真心累人累街坊! 痴線

男爵府

我有試過長響按
嗰次係九龍站圓方離開,左轉落長斜路之後,左兩缐轉左去沙田、機場, 右兩缐直去尖沙咀
我同嗰架車都在左兩綫應該轉左,有打左燈,唔知點解佢再往前走才轉左,差D佢逆線入返隧道,我狂響按,嚇死我,我唔想做目擊證人⋯⋯

珍珠宮

記得數年前元朗有單傷亡慘重嘅交通意外(貨車攔腰撞小巴),死咗好多人,當時係隔離嘅巴士有響鞍提醒可惜阻 ...

好似有個婆婆帶住手抱咁大既孫女死咗
個家庭一下子冇咗外婆同孫女
媽咪一日內失去自己媽媽同女兒

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

俾我就唔會響鞍, 因為亂響鞍時, 人地唔知咩事易有誤會. 更何況人地有心衝紅燈, 你響晒鞍都冇用, 人地點會理你?

伯爵府

yurijm 發表於 21-6-13 23:07
好似有個婆婆帶住手抱咁大既孫女死咗
個家庭一下子冇咗外婆同孫女
媽咪一日內失去自己 ...

好似仲有個運動員妹冇左對腳定冇知覺,個媽媽個打擊係難以想像

仲有個南亞睿人士幫手將飛左出嚟係路邊嘅人頭用衫遮住

男爵府

Gorgor0612 發表於 21-6-13 23:01
早前見過有人開post 話新牌仔pass 到,即攞國際牌出國自駕遊! 咩路面經驗都無,真心累人累街坊! 痴線 :thin ...

我老公話d人有牌就以為去邊度揸車都無問題咁,尤其落雪地方,地下有雪揸車其實好危險,d人響香港又冇經驗,好容易出意外

nicnic7    發表於 21-6-14 02:49

珍珠宮

kgm 發表於 21-6-13 23:37
我老公話d人有牌就以為去邊度揸車都無問題咁,尤其落雪地方,地下有雪揸車其實好危險,d人響香港又冇經驗 ...

係!簡單嘅揸車知識都無! 雪地揸車連架車要有雪地軚,雪鏈都唔知! 累人累街坊

男爵府

回覆 kgm 的帖子

你講得啱。未結婚前同老公冬天去北海道,同事話我老公有國際牌點解唔自駕,我就係驚唔慣雪地行車,選擇跟團,佢覺得我儍。

伯爵府

其實揸車時,每出一個路口或燈位都要望下有無車或人行緊過嚟!因為有時會有盲點位!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

當時全港人真係好sad.

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

little_dragon 發表於 21-6-14 00:30
回覆 kgm 的帖子

你講得啱。未結婚前同老公冬天去北海道,同事話我老公有國際牌點解唔自駕,我就係驚唔慣 ...

一啲都唔傻,我朋友細佬係日本成架車反咗,好彩人無事,雪地太滑。
早年曾智偉個朋友都係北海道反車。
所以我上次去落雪都係跟團。

水晶宮

好媽媽勳章

Gorgor0612 發表於 21-6-13 23:01
早前見過有人開post 話新牌仔pass 到,即攞國際牌出國自駕遊! 咩路面經驗都無,真心累人累街坊! 痴線 :thin ...

唔係要甩P先可以申請國際牌嗎?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至