自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

MrBeast 發表於 21-6-14 10:51
未打又打算打的,要考慮埋變種的保護力。唉,正苦高官可唔可以forward thinking d, 早d提供相關數據比市民 ...

同意。不過高官似乎完全是依賴專家們俾意見,最終要專家們諗晒,高官唔想諗,又唔識諗。

翡翠宮

畀面勳章

MrBeast 發表於 21-6-14 10:44
我不覺得斷章取義,只是如實報導,一般市民冇専業知識去分析報告的細節,正苦有責任去解釋比市民聽
...

我同意政府有責任解釋,但傳媒一樣沒有專業知識去分析報告,只抽出一小部份做標題,這就叫做斷章取義。
so far我同很多醫生談論這個問題時,從沒有醫生對我說科興效力只有60-
日日是好日

侯爵府

mother904 發表於 21-6-14 10:58
我同意政府有責任解釋,但傳媒一樣沒有專業知識去分析報告,只抽出一小部份做標題,這就叫做斷章取義。
so ...
呢d都是公開medical trial 數據,唔知點解你d e生唔同你講。以滅活疫苗來說,通常efficacy 都是around 60% 左右,和流感疫苗相約,in fact, 只要 over 50%,便會被接納。

其實大家無需爭拗,要最高保護, 打bnt, 少副作用,打科興,香港勝在還有得揀

公爵府

admiral2525 發表於 21-6-14 10:45
心地唔好,小心報應。

咪係,成日有人開post幸災樂禍㗎,你話幾衰啊

公爵府

kakachopper 發表於 21-6-13 23:54
同意
其實真係好煩厭,打邊隻都有人鬧
打科興有班人插保護率,打復必泰又有班人話唔愛國

唔係呀!bk咁藍,印象中都冇見過有人鬧打復必泰唔愛國喎(擺明攪事撩交嘈除外)!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

ernbe 發表於 21-6-14 10:35
烏拉圭的數據就是顯示了復必泰保護力較強。

係, 但科興事實上的保護力不是一般專家所講咁低

珍珠宮

牛年勳章

littledot 發表於 21-6-14 12:14
唔係呀!bk咁藍,印象中都冇見過有人鬧打復必泰唔愛國喎(擺明攪事撩交嘈除外)!
...

正常人會揀適合自己既疫苗嚟打,只有某類顏色人士先會笑人打科興冇用,笑人打復必泰唔夠愛國

珍珠宮

.

水晶宮

mother904 發表於 21-6-14 10:58
so ...

現今傳媒不是報新聞而是作新聞,針下亡魂,游水失踪都報埋打左科興,日日望住呢d新聞,稍為無分析力都嚇怕!

水晶宮

Piaget 發表於 21-6-14 12:33
正常人會揀適合自己既疫苗嚟打,只有某類顏色人士先會笑人打科興冇用,笑人打復必泰唔夠愛國
...

我比人笑打科興因為愛國愛黨,我覺得笑我嘅人神經病囉

kakachopper    發表於 21-6-14 12:41

伯爵府

親子王國15週年勳章

...
呢度好好多,大家只會齊心“肯打就好”
反而fb嗰啲社交媒體成個戰場咁

珍珠宮

牛年勳章

cyyiu 發表於 21-6-14 12:38

D顏色人士真係弱智,佢哋唔恥笑吓自己點解咁愛國愛黨要飲東江水、住响黨管治既地方?

珍珠宮

回覆樓主:

我自己覺得科興,國藥最好,不過香港冇得打國藥

珍珠宮

cyyiu 發表於 21-6-14 12:38

末係囉,唔使理理人,揀科興主要係副作用低,適合自己身體

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實將COVID 當流感是大勢所趨,只要防到重症,不會 overload health care system 就係成功了,科興在中症和重症都9x%, 中左都係輕症,自己會痊癒的

琥珀宮

畀面勳章

MrBeast 發表於 21-6-14 10:15
少少好抽象,bnt 90+%, sinovac 60-%,但兩個數字不能直接比較,因為時間和地點不同,所以我只能聽取参考冇 ...

60-% 係對超高危既醫護人員群組,其他對一段市民既第三期有7x - 9x% 的,而且醫護群組都係包括 very mild symptoms, 個部份係不需要任何治療就自己可以痊癒,對重症有100%保護,中症都有83%保護,只講60-% 對科興既評估不夠全面

侯爵府

admiral2525 發表於 21-6-13 23:12
根據報導,烏拉圭人口約 350萬人,52%已接種最少一劑疾苖,29%已完成接種兩劑疫苗。烏拉圭最近幾個星期染疫 ...

kckammy

子爵府

打乜都好,自己取捨,肯打已經係好事
我個人同屋企人係打左復必泰嘅

侯爵府

littlesister 發表於 21-6-14 13:08

60-% 係對超高危既醫護人員群組,其他對一段市民既第 ...
你d數字邊度泥?

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

將打邊隻疫苗歸納成愛唔愛國嘅人,唔係腦殘就係白癡

首頁

尾頁

跳至