自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睛靈勳章

成日睇D KOL 介紹 staycation 可以relax 下,点知現實喺走難式staycation,晒錢又勞氣。
二点開始check in, 結果排到四点才取房,
明明住貴賓樓層,又話full 左,比低D樓層
所有設施都full 晒,要排到check out 後4点半,留係房到悶爆
自坐早餐,排長龍,重点係只可食1 小時
成個假期就晒中伏

侯爵府

lilicatcat 發表於 21-6-14 10:10
成日睇D KOL 介紹 staycation 可以relax 下,点知現實喺走難式staycation,晒錢又勞氣。
二点開始check in, ...

係咪尖沙咀某酒店?

伯爵府

未疫情前中過一次,去屯門某新開酒店,去到泳池話2個月後先開,check in 條龍,要一家大小咁排,預先check in 之後拎房又唔得,check in 都玩一粒鐘,去到playroom,勁爆人,諗住玩電動車,人太多玩唔到,又冇職員維持秩序,到個所謂早餐,仲好在早落去,唔係又大排長龍,慘過食茶記,啲又唔啱食,總之豪食一餐冇咁嬲

男爵府

請問邊間酒店?

大宅

回覆樓主:

邊間酒店咁差?

男爵府

睛靈勳章

*豬仔包* 發表於 21-6-14 10:16
請問邊間酒店?

港島x 卓酒店,仲話五星级,出名有圓形大浴珤

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

貴賓樓層overbooked?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我們一家剛去完staycation, 我們覺得很好呀

但我們4個大人,不會去playroom呢d, 又不游水

本來想2點check in, 第二日夜晚8點check out (package 30個鐘住宿),但2點幾去到排長龍,我們就走左去high tea (package 包)

食完上房抖陣,沖涼,8點in room dining, 看陣電視

第二朝8點起身去食早餐,食完返上房再瞓,之後玩下啤牌,再出去食個tea, 行下,再買晚餐返酒店食,食完再沖多次涼,check out 走

都幾寫意

可能有人會覺得悶,但我們一家覺得幾舒服,幾relax

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我其實都成日諗staycation有咩做,小朋友大唔會去playroom,游水又唔係特別鐘意,如果只留喺房我會寧願喺屋企,屋企仲舒服自在,去旅行我地都早出晚歸,好少留喺酒店

子爵府

回覆 CrabPincers 的帖子

都市人難得有日可以咁relax

伯爵府

polliebb 發表於 21-6-14 10:40
我其實都成日諗staycation有咩做,小朋友大唔會去playroom,游水又唔係特別鐘意,如果只留喺房我會寧願喺屋 ...
我都係咁諗,如果成日留係房,除非有大浴缸靚view,否則好似係屋企仲自在啲,起碼可以打邊爐同燒下肉,電視節目又多選擇啲

珍珠宮

我其實都成日諗staycation有咩做,小朋友大唔會去playroom,游水又唔係特別鐘意,如果只留喺房我會寧願喺屋 ...

我都係甘唸
唔想執野
游水仲要洗野

子爵府

我老公生日我book左今日去

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

我都係咁諗
可能我自己屋企已經好舒服,
小朋友又有自己房又多嘢玩,
要特登俾幾千蚊出去住一住,
寧願買吓嘢食餐好

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

昨天在TST 某酒店Lunch, 食完出去見lobby 排哂長龍,先諗起係long weekend staycation.
好慘……

珍珠宮

虎到金來勳章

evip 發表於 21-6-14 10:57
昨天在TST 某酒店Lunch, 食完出去見lobby 排哂長龍,先諗起係long weekend staycation.
好慘……
...

我反而想知如果只去酒店 buffet,會唔會要同staycation嘅人爭食排長龍?

伯爵府

babyhoi 發表於 21-6-14 10:55
我都係咁諗
可能我自己屋企已經好舒服,
小朋友又有自己房又多嘢玩,

same here, 攞啲錢自己去食野好過,book 間房唔知做乜

水晶宮

做massage spa

珍珠宮

好媽媽勳章

長週末的 staycation?

就算不是疫情, 一只要是 long weekend, 好多酒店都會排長龍 check-in, 好多設施 full, 貼錢買難受.

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

呢間我去過兩次staycation,勁鐘意呀!我諗因為係連續假期所以人太多先會咁

首頁

尾頁

跳至