自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

唔好公眾假或六日去就好很多
而港島Hyatt centric 我巳經bad list , 唔會再去

侯爵府

幸福花海 發表於 21-6-14 11:01
same here, 攞啲錢自己去食野好過,book 間房唔知做乜
同感

都係自己屋企舒服D

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有冇jm知沙田凱悅如何?我仲book左7月尾去,吾知會吾會有以上情況出現
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

男爵府

babyhoi 發表於 21-6-14 10:55
我都係咁諗
可能我自己屋企已經好舒服,
小朋友又有自己房又多嘢玩,

Me too
我都覺得屋企好舒服
真係冇乜興趣staycation
除非一班jm 去傾一晚食一晚

公爵府

polliebb 發表於 21-6-14 10:40
我其實都成日諗staycation有咩做,小朋友大唔會去playroom,游水又唔係特別鐘意,如果只留喺房我會寧願喺屋 ...

其實真係冇咩做!我去staycation就淨係食同hea。 係屋企c6成日對住電腦做嘢,去酒店雖然都會帶住notebook,但唔會做太長時間,有真正休息到。我哋唔游水,最多係做吓gym,係房睇吓電視打吓機,跟住就係食同瞓!
有時都覺得有啲無聊,但同係屋企係唔同感覺,同埋我哋最多都係一個月先去一次,所以覺得都ok。

公爵府

2024年龍年勳章

貼錢買難受

水晶宮

ching1972 發表於 21-6-14 11:26
有冇jm知沙田凱悅如何?我仲book左7月尾去,吾知會吾會有以上情況出現
...

呢間我以前差唔多年年都去,仲試過被 upgrade 到大套房。我主要同家人去 用泳池設施 - 我地係成日喺池邊過都好開心嘅人。酒店中菜部好好食。就算假期,早餐人數正常,冇限時。

不過已經係疫情前嘅事,而家唔知有冇變。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

EstrellaDamm 發表於 21-6-14 11:44
呢間我以前差唔多年年都去,仲試過被 upgrade 到大套房。我主要同家人去 用泳池設施 - 我地係成日喺池邊過 ...

吾該你(emoji),我就是因為睇中個大套房至揀呢間
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

尋日去食buffet, 見lobby好長龍... 開始有客嘈.... 去staycation我一定只揀閒日, 又平D又少人D... 唔會咁樣迫....

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

訂左都可以話冇房,咁真係好差!多人就預左,但安排可以好d,如先check in後攞房、分普通同貴賓層攞房、分時間食野玩野等。幸好上次復活節住康得思體驗好好,你嗰間本來都有諗過,但最後冇book!

公爵府

lilicatcat 發表於 21-6-14 10:10
成日睇D KOL 介紹 staycation 可以relax 下,点知現實喺走難式staycation,晒錢又勞氣。
二点開始check in, ...

訂貴賓樓層唔係可以上上面checkin咩?應該唔駛係lobby排咁耐㗎!

琥珀宮

回覆樓主:

我呢兩年去過四次,感覺都好ok唔伏。
最近去Mira,星期六check in,我早d去check in唔多人,之後就見到要排隊。book咗好平既plan只包早餐,生日有蛋糕送,可以一早預約泳池section ,酒店有一層樓全改裝成遊戲室,我覺得平平地,幾啱小朋友去,我兩個大人玩下低b野都幾開心

伯爵府

而家疫情好返d
又冇得去旅行
所以staycation頂住先
閒日當然好好多
但公眾假期唔駛請假
不過真係咩都full
我哋而家仲係staycation中
泳池full咗,lounge食嘢都可以full
真係比平時差好多
但一定要比多啲錢用lounge,唔駛排長龍check in

琥珀宮

littledot 發表於 21-6-14 11:57
訂貴賓樓層唔係可以上上面checkin咩?應該唔駛係lobby排咁耐㗎!

我估唔係book貴賓樓層,只係book既package 寫免運upgrade ,呢d應該唔會有特別check in安排

琥珀宮

回覆樓主:

我都去咗幾間酒店與旅館staycation,暫時都幾好彩,check in最耐果間係北角與金鐘,大約半小時至45分鐘。離島旅館就好快搞掂。

進入暑假嘞,一定係人多,尤其市區酒店。

侯爵府

lilicatcat 發表於 21-6-14 10:10
成日睇D KOL 介紹 staycation 可以relax 下,点知現實喺走難式staycation,晒錢又勞氣。
二点開始check in, ...

週末假期staycation一定中伏, 唔係話香港人好精叻架咩?
我一週出去街市入貨一次, 一定係假期後一天才去, 一來人流少, 價錢平D又可以慢慢揀, 因為假期後, 舖頭要補貨, 所以一般餸菜都係最新鮮.
staycation都係同一道理.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

jyjy1684825 發表於 21-6-14 12:18
週末假期staycation一定中伏, 唔係話香港人好精叻架咩?
我一週出去街市入貨一次, 一定係假期後一天才去, ...

所以我只會放大假時才去,long weekend 呢d日子在屋企攤抖下好過

子爵府

lilicatcat 發表於 21-6-14 10:18

港島x 卓酒店,仲話五星级,出名有圓形大浴珤

Harbour grand? Facebook staycation谷,都睇過啲負評。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

polliebb 發表於 21-6-14 11:00
我反而想知如果只去酒店 buffet,會唔會要同staycation嘅人爭食排長龍?

唔知呢?
(我唔係buffet)
如果係就恐怖了。

子爵府

牛年勳章

吉野 發表於 21-6-14 11:29

Me too

我都覺得自己屋企最舒服

staycation 真係冇興趣

首頁

尾頁

跳至