自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

其實留言的人,究竟有冇睇清楚我寫乜?
有冇睇清楚我寫好細個?無話人生唔需要見多識廣,擴闊視野眼介,只係覺得太細個父母要承擔教育的責任.
原文在此
身邊好多人「好細個小學階段」就送仔女去外國讀書,又話早啲去可以早啲適應環境,早啲去可以有相同語言嘅口音,我問佢哋:你捨得㗎喇咩?佢哋通常都會答要放手,仔女有自己嘅世界,佢能夠闖出一片天地自己都好安慰°但係點解喺父母身邊就唔能夠闖出自己嘅天地?其實係咪呢啲父母根本就唔識得令到佢哋個仔女發光發熱,唔識得教或者唔願意教,送走佢好似畀咗錢盡咗責任咁°莫非唔送走佢,就冇能力令到佢哋有成就!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

amazing 發表於 21-6-14 20:55
身邊好多人好細個就送仔女去外國讀書,又話早啲去可以早啲適應環境,早啲去可以有相同語言嘅口音,我問佢哋: ...

人哋話出國讀書可以闖出一片天地自己都好安慰°
而喺父母身邊就唔能夠闖出自己嘅天地,只係你自己嘅解讀

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

好細個就一定唔捨得... 15歲後我覺得OK... 我諗個D家長唔係諗住比錢送走仔女當盡左責任... 而係比多個選擇比佢地...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

即係你問人讀私校咁貴都捨得,人哋答你學到嘢咪得囉
而你就解讀為「讀津貼學校就學唔到嘢嗎」一樣

珍珠宮

點解要非黑即白?
點解會覺得人地留香港闖唔到一片天?
你條問題好正常
對方答法都好正常
但你似乎諗多咗、過份解讀成件事

伯爵府

lojo11 發表於 21-6-14 21:00
好細個就一定唔捨得... 15歲後我覺得OK... 我諗個D家長唔係諗住比錢送走仔女當盡左責任... 而係比多個選擇 ...

咁又好奇怪啦、原來只有出国才是多個選擇,我見到好多失敗嘅例子,太細個去到,父母唔喺身邊一事無成返嚟,我見過有人係返到嚟有抑鬱,困咗自己係屋企年幾都冇出過去,佢係去美國寄宿.我真係覺得呢啲諗法其實害咗好多人.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

amazing 發表於 21-6-14 21:03
咁又好奇怪啦、原來只有出国才是多個選擇,我見到好多失敗嘅例子,太細個去到,父母唔喺身邊一事無成返嚟,我 ...
無人話過"原來只有出國才是多個選擇"... 選擇係可以好多, 唔係得一個.... 去外國讀書又好, 香港讀書又好,都總有人成功, 總有人失敗... 係咪害左佢地? 睇仔女咩年紀.. 佢係要學壞, 邊到都可以...

珍珠宮

家庭環境是重要因數
萬物皆空,因果不空

公爵府

amazing 發表於 21-6-14 20:55
身邊好多人好細個就送仔女去外國讀書,又話早啲去可以早啲適應環境,早啲去可以有相同語言嘅口音,我問佢哋: ...

留港當然亦可發光發熱
但有勇氣出外 離開comfort zone
闖出新天地
我覺得更有意義

不過點都好 出唔出
好多個人原因
旁觀者唔好咁多評論為佳

伯爵府

Ol0314 發表於 21-6-14 21:07

留港當然亦可發光發熱

咁點解留喺香港一定係留喺一個comfort zone?

伯爵府

一個人嘅人生路受很多先天、後天因素影響,又講際遇、運氣、性格、能力,唔可以一概而論,人哋父母只係隨口講送子女出國讀書的(主要或部分)原因,子女將來好唔好,大家都唔知,世事無常,無嘢係保證嘅或肯定嘅,唔需要過度解讀

珍珠宮

amazing 發表於 21-6-14 21:03
咁又好奇怪啦、原來只有出国才是多個選擇,我見到好多失敗嘅例子,太細個去到,父母唔喺身邊一事無成返嚟,我 ...

咁我係咪可以解讀為香港讀書失敗例子好罕有?香港讀唔會抑鬱唔會困自己做隱青?

子爵府

你諗野都幾得意,仲去幫人地諗埋,人地唔buy你果套,就覺得人地有問題!
問捨唔捨得仲好笑,人地父母都捨得,錢又係佢地比,仔女去肯去,有咩問題?好似你有問題多d囉
海外留學都好多成功例子,不過你的家庭就唔會有Lee個機會,成世響你地身邊,有你教導必定成材,慈母,教得最好

另外,好似私校和政府學校道理一樣,有人根本唔會比錢仔女讀私校(無能力或唔想比或覺得唔值)其實同政府學校咪一樣,讀政府都可以成材嘛!
但年年狀元都係離唔開果幾間,膽就一定女拔加聖保羅男女,間唔中出一、兩間政府學校,咁唔通又笑人地女拔、聖保羅男女的家長,點解你咁傻要比學費去私校

伯爵府

mike89 發表於 21-6-14 21:15
咁我係咪可以解讀為香港讀書失敗例子好罕有?香港讀唔會抑鬱唔會困自己做隱青?
...

我諗咁樣講啦,我覺得出去讀書就好似戴上一個光環一樣,無限比人美化,但事實並唔係咁樣•我有個朋友賣咗層樓畀個仔去外國讀書,當日我都同佢講:佢香港讀唔到唔好以為佢過到去會變咗另一個人,果然失敗返嚟!
其實出國讀書唔係問題,問題係需唔需要講到係多一個出路,多一片天,喺香港肯努力嘅唔讀書都有好多出路,!

伯爵府

哈比族 發表於 21-6-14 21:19
你諗野都幾得意,仲去幫人地諗埋,人地唔buy你果套,就覺得人地有問題!
問捨唔捨得仲好笑,人地父母都捨得 ...

留喺身邊就一定係慈
母㗎咩?乜原來只有去外國嗰啲小朋友先至會獨立?其實甘先顯得放出去嘅嗰啲先係慈母,因為留佢喺身邊嘅時候做母親嘅唔能夠令到佢獨立.或者你睇清楚我寫咩呀,我話好細個就送走佢

珍珠宮

amazing 發表於 21-6-14 21:20
我諗咁樣講啦,我覺得出去讀書就好似戴上一個光環一樣,無限比人美化,但事實並唔係咁樣•我有個朋友賣咗層樓 ...

可能你英文叻中文弱?
出國讀書多一片天多一條路
應該係指除左原居地多另一個地方
美化好主觀,從來唔覺得出國係美化
只係佢比我呢D窮人多個機會接觸外面

伯爵府

如果個仔女都想去,父母又負擔到,有咩問題?去边度讀書好個人,你唔想去咪唔去囉,使咩諗到咁複雜

水晶宮

人地仔女,人地比錢,人地捨得,我無意見。

最近有個唔太熟的朋友,佢打算送佢生得比較矮小和內向的兒子去美國讀中學。我都有小小擔心佢比人蝦,但佢父母覺得ok,男仔自己想去,幾時到外人多言呢!

伯爵府

幸福花海 發表於 21-6-14 21:23
如果個仔女都想去,父母又負擔到,有咩問題?去边度讀書好個人,你唔想去咪唔去囉,使咩諗到咁複雜 ...

討論區就係討論問題㗎喇

子爵府

回覆樓主:

可能香港教育有問題,所以好多父母送子女去外國讀書。但子女適應外國生活之後,大多不回來,遠走高飛。再加上政治因素,更加走得快,只希望飛之後,還會記得父母。

首頁

尾頁

跳至