自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

mandy’t 發表於 21-6-14 21:47
點解細女嬲家姐反而要困家姐入房唔自己入房,應該寵壞左啦,惡晒咁。

分開食飯係咪即係要家姐入房食?

係囉, 唔好分開吃飯, 亦都唔好盲目地寵細女

大宅

回覆樓主:

你自己 or 全家種到佢咁 咩叫唔得 遲d 做野唔鐘意 讀書唔開心又玩跳樓 咩都要全世界就佢?

之前yt片有個大陸女人啃老到33歲 從來無返工搵錢 叫佢返工又要去死 好多偉論 同你case 差不多 父母自己好大問題

侯爵府

回覆樓主:

靠估:
細女讀書太大壓力,讀來讀去讀唔太掂⋯⋯另一方面,大女入咗大學(=上左岸),細女比較,於是嫉妒家姐。加上在家行為咁野蠻都無人管 ⋯⋯於是膽子更大!更目中無人!
帶她看醫生啦,再咁真係攬炒,驚佢爆煲,家姐都會爆煲,你都會爆煲⋯⋯

大宅

回覆樓主:

一定要公平處理,唔好再縱個妹,就算佢威脅話要跳樓,都唔可以俾佢喺屋企鬧家姐,啤家姐,連基本尊重都冇太離譜,全家人用返佢嘅態度黎對佢3日俾佢試下有幾難受,再唔改嘅,叫佢咁不滿就自己出去住,幫佢打去向晴軒問下有冇位,掉佢出去暫住2星期冷靜下,如果讀書讀到咁嘅就唔好再讀喇,自己搵工養自己。唔好再縱容佢呢d恃惡行兇嘅行為,家人唔教好佢,出到去冇人有責任包容佢。

大宅

mcs74 發表於 21-6-14 21:38
點解要大女分開住,佢係屋企已經讓曬步好委屈。細女過分成咁,我一開始唔會比佢蝦大女蝦得咁過分。宜家大女 ...

尼d父母就係最後自食惡果果d 完全偏心都一個點 就曬佢先搞到咁 唔鐘意自己出去住

子爵府

smartcash 發表於 21-6-14 22:28
我覺得似家姐做左一啲嘢令呀妹好嬲,但呀妹又唔講得比屋企人知的。食飯嗰時係順勢爆出黎,唔係真正原因。要 ...

同意,通常做父母唔會知道內情(但又以為自己好了解仔女,好多人十幾歲時大把嘢隱瞞父母㗎啦)兩姐妹之前多嘢傾,發展到咁,一定有事發生,仲要係家姐理虧所以先會道歉,但成件事又唔俾得大人知,所以媽媽只能以僅有資料分析。依家只要家姐唔出聲表示不滿,就由得佢哋慢慢丟淡件事。

水晶宮

點解要大女分開住,佢係屋企已經讓曬步好委屈。細女過分成咁,我一開始唔會比佢蝦大女蝦得咁過分。宜家大女 ...

佢細女要脅再駡佢就跳樓嗰隻

好明顯邊個大聲邊個話事!我家對面有2家人,1家細仔成日發脾氣,大聲駡父母,成家人都怕左佢,一唔就佢就大聲要脅,報警拉佢阿媽

另1家,佢個仔有咩唔令到佢阿媽滿意,佢阿媽就大聲駡,趕佢走,話要受佢氣多委屈,有本事就自己自立唔好一齊住。呢個阿媽好治到佢個仔。

樓主,你case係第1個,被個細路搞到家無寧日,細過太寵,大過都偏心到出面。

大宅

pipip929 發表於 21-6-14 22:37
杯葛佢。比佢體驗下。
你太就佢啦。。。
比我車巴佢都似。

比我就會話 你要跳就快 我對你供書教學仁至義盡 你要死我都無辦法

大宅

spikenard 發表於 21-6-14 22:56
佢細女要脅再駡佢就跳樓嗰隻

好明顯邊個大聲邊個話事!我家對面有2家人,1家細仔成日發脾氣,大聲駡父母 ...

尼d 老母太多例子啦 偏心其中一個 最後偏心果個根本唔會理你 養你 你唔偏心果d 反而要照顧老人 咩天理

水晶宮

steve983 發表於 21-6-14 23:01
尼d 老母太多例子啦 偏心其中一個 最後偏心果個根本唔會理你 養你 你唔偏心果d 反而要照顧老人 咩天理
...

咁又係,我麻麻最錫細叔,到年老時趕走老人唔同佢住

大宅

我都覺樓主偏心細女,一早就應該叫細女唔鍾意就自己入房,點解要人就佢入房唔可以出黎,咁巴閉,自己搬出去。邊個無壓力,仲話跳樓,要死死遠d.

伯爵府

回覆樓主:

建議樓主就唔好係bk問
呢到大多數人都只會係話細女
人話要車巴佢
又有人話頭杯葛返佢
仲有人叫佢要死死遠d
老實細女似情緒出問題
如果你學佢地咁做
對件事只有反效果
直接去搵專業人士問意見喇

子爵府

回覆樓主:

係咪由細到大都蝦蝦霸霸? 係咪一向偏心細女?還是突然咁?要攪清楚。
細女的問題當然要正視,但大女咁乖,咁懂事,樓主唔驚佢有問題?還要鬧佢?我覺得你都好有問題。

公爵府

回覆樓主:

恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

.

公爵府

回覆樓主:

似有情緒病!

侯爵府

kk1186 發表於 21-6-14 21:13
我有兩個女,大女21歲大學三年級,細女16歲中四,細女因為幾個月前一啲小事(佢兩個不嬲都friend, 成日一齊 ...

你細女癲左, 睇醫生啦
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

水晶宮

taiwoon 發表於 21-6-14 23:14
建議樓主就唔好係bk問
呢到大多數人都只會係話細女
人話要車巴佢

呢度大部分係叫樓主搵專業人士幫手喎

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

樓主看似很著重學業成績,將細女嘅問題放喺學習上壓力大嘅借口,怕強硬對付細女會影響成績,就要自己同大女遷就細女,甚至大女被長時間欺凌都可以。其實樓主已經“坐大了”細女,已經不受控制,不如請其他人幫手,老師、社工或醫生都好,不要再拖或期望會變返好。

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

steve983 發表於 21-6-14 22:59
比我就會話 你要跳就快 我對你供書教學仁至義盡 你要死我都無辦法

x2, 我會大返佢:跳吖!咪喺度獻世!
真係睇文字都睇到火都黎!

首頁

尾頁

跳至