自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cattz288 發表於 21-6-15 18:40
咁我明喇,當年未生,咁應該打左好d,唔會傳比小朋友

係呀,好多係阿媽傳比自己個B,一出世就帶住病毒。
而家細個嗰批好好多,出世就打乙肝針。

公爵府

借位一問,如果打咗疫苗冇抗體,咁仲有冇防護力(仲可以防重症嗎)?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

曉晴媽咪 發表於 21-6-15 09:15
我 check 咗,抗體有7700,我嘅醫生有2000幾,姑娘超過10,000。醫生話後生啲抗體會多啲!
...

但係幾多先夠洗?

珍珠宮

sheepsheepvo 發表於 21-6-15 18:36
我個陣去check又係乙肝近乎0抗體,得番超少,醫生叫我補打,仲話10年要補打一次。
...

我係個頭打完3針,再驗都係冇抗體,唔係少

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mrs.Luckycat 發表於 21-6-15 19:06
借位一問,如果打咗疫苗冇抗體,咁仲有冇防護力(仲可以防重症嗎)?

科學家仲研究緊! 人體的奧妙

放下自在

珍珠宮

Mrs.Luckycat 發表於 21-6-15 19:06

我有同样疑問

珍珠宮

cattz288 發表於 21-6-15 19:15
科學家仲研究緊! 人體的奧妙

謝謝資料

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-15 18:46
上次聽過有人話打完科興去 Check 抗體,數值都係得幾百唔過千。但果個溝針打 (科興+復必泰) 嘅人,政府好 ...
其實抗體要多少先有效呢?

珍珠宮

回覆樓主:

我身體好奇怪,有年公司叫打左流感疫苗,點知仲病得比平常多 本身感冒好快會好,個次奄奄悶悶搞好耐都唔好

侯爵府

waic 發表於 21-6-15 08:21
其實有冇人係打左都冇抗體?
我自己就多年前body check 時發現冇乙肝抗體,咁就去打乙肝疫苗,點知打完3支 ...

我就調轉,當年入U時體檢,話我抗體水平好高(類似比其他人高幾倍) ,唔駛打乙肝針,我之前未打過乙肝針嘅

而家過咗廿幾年,我都有諗過駛唔駛去驗下呢

我打科興,照計我乙肝抗體咁高,係咪易產生抗體體質呢?其實都唔係好知,但我又冇話想去驗新冠抗體水平

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tsewong 發表於 21-6-15 19:22
我就調轉,當年入U時體檢,話我抗體水平好高(類似比其他人高幾倍) ,唔駛打乙肝針,我之前未打過乙肝針嘅
...

好高即係你感染過乙肝,又成功擊退病毒
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lky3107 發表於 21-6-15 19:19
其實抗體要多少先有效呢?

唔肯定,總之體內有咪有效囉,只係多啲保護力就穩定啲,越多 keep 到嘅時間就更長久,越少可能幾個月已經冇乜保護力了。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 21-6-15 17:45
我識個朋友都係打乙肝0抗體。

提一下乙肝並非食物傳染,係血液傳染的,其實好人好姐染到嘅機會不算高。

我明明見到新聞講可經口水傳染。
可能個量要多先有機會

珍珠宮

tsewong 發表於 21-6-15 19:22
...

冇打針都有抗體, 應該係本身感染過,所以身體先有抗體,有錯請指正

珍珠宮

cara.mak 發表於 21-6-15 19:24
可能個量要多先有機會

我都係聽傳媒成日講同枱食飯要小心咋
同埋當年公司真係好緊張,唔比個肝炎同事去飯堂,因為公司有自已飯堂,個個係個度食飯,公司好緊張,我印象深刻

侯爵府

cattz288 發表於 21-6-15 19:23
好高即係你感染過乙肝,又成功擊退病毒

係呀,當時個醫生解釋俾我聽,我接觸過病毒,好彩自己擊退咗有抗體,唔係就會變帶菌者,真係一額汗

但都過咁廿幾三十年,駛唔駛再驗呢 因為有乙肝好易有肝硬化同肝癌

不過我一向打完疫苗都ok有效嘅,好似以前打流感針都真係嗰年冇病,所以我都傾向打同樣係活滅做嘅科興,我估我抗體水平應該ok啩

公爵府

可能個量要多先有機會

醫生同我講過,如果要計就要飲肝患者幾公升口水,先有可能感染,所以一般同枱食飯係唔會傳染。

象牙宮

tsewong 發表於 21-6-15 19:36

係呀,當時個醫生解釋俾我聽,我接觸過病毒,好彩自己擊退 ...

唔駛喇,身體run過一次,唔駛再擔心
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可能個量要多先有機會

乙肝其實能夠通過血液、精液、唾液、泪液、汗液和乳汁等各種體液排出體外,所以共用牙刷都有機會受感染。

我以前有同事係乙肝帶菌者,佢話口水係有機會傳染,佢同我哋食嘢一定用公筷。

珍珠宮

waic 發表於 21-6-15 19:25
冇打針都有抗體, 應該係本身感染過,所以身體先有抗體,有錯請指正
...

可能佢出世B B時打過自己唔知

首頁

尾頁

跳至