自由講場

跳至

首頁
23456...21

尾頁

男爵府

麟媽媽 發表於 21-6-15 16:25
我咪又係,私家醫生兩年前幫我抽咗組織,話係良性冇變異,還可以等吓,如果收經就改善到個問題,點知等來 ...

我就自己吾想做手術,醫生都頂我唔順,話吾好諗住收經會縮細,畸胎瘤只會愈來愈大,當時我重心諗,嚇鬼咩,覆多兩次診醫生就話,排住期先啦,到時吾想做咪取消囉,排定冇壞架,慢慢排,趁呢段時間慢慢接受呢件事。你咁樣流血法又真係擔心,早啲做左手術安心啲,而且後生啲做康復都快啲,不過真係暫時吾好食補品住,同埋戒口,我當初個腦做微創,以為傷口細埋口就冇事,點知現在天氣一乾燥頭皮扯住痛,手術鬼祝你早日康復!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

祝快快康復

侯爵府

angelheart 發表於 21-6-15 16:54
切左子宫會唔會老得好快?

如果冇切卵巢, 係唔會老化, 仍然會有荷爾蒙分泌

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔識,不過祝早日康復

伯爵府

樓主,請問你有無切卵巢?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

可以都請你pm醫生名俾我嗎?我妹又係長期貧血(6.x係正常),m得勁,上次body check話照到瘤又係話唔駛理咁。想睇多個醫生攞意見,唔該晒

珍珠宮

回覆樓主:

祝樓主早日康復

子爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

多休息 早日康復

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

meinatmn 發表於 21-6-15 19:54
樓主,請問你有無切卵巢?

有,入到手術室 last minute 先決定!醫生話如果到60歲先有卵巢瘤,到時又要做多一次,加上我媽咪都係有卵巢瘤,所以最終決定切埋佢。

珍珠宮

麟媽媽 發表於 21-6-15 16:11
最大的7-8cm, 另一個4cm, 仲有三幾粒2cm

我嗰粒有11cm,但流量又不是特別多,都唔知做不做手術好

公爵府

素食

珍珠宮

麟媽媽 發表於 21-6-15 19:59
有,入到手術室 last minute 先決定!醫生話如果到60歲先有卵巢瘤,到時又要做多一次,加上我媽咪都係有卵 ...

同一問題,我家姐有卵巢癌走了,朋友叫我切埋,煩惱中

子爵府

回覆樓主:

祝早日康復

珍珠宮

麟媽媽 發表於 21-6-15 17:11
呢樣唔知喎,我依家都未出院,唔會兩三日就即刻急速老化啩?

我有兩個朋友做咗切除子宮手術, 幾個醫生都話如果淨切除子宮,保留卵巢無影響hormone就無影響易老,切埋卵巢就等於提早更年期囉。

珍珠宮

木土土 發表於 21-6-15 19:08
裡面少咗D嘢,會唔會肚腩細咗?

我兩個朋友小腹都大左少少,佢哋估係因為少咗個器官啲腸墜咗落下面。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

爸爸豬 發表於 21-6-15 20:00

我嗰粒有11cm,但流量又不是特別多,都唔知做不做手術好 :th ...

我細妹嗰個都係10 cm,但佢乜嘢不良反應都冇,唯一就係個肚好大,所以我細妹都唔郁佢。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

白毛毛 發表於 21-6-15 20:04

我有兩個朋友做咗切除子宮手術, 幾個醫生都話如果淨切除子 ...

我一早就應該要更年期,都唔知點解遲遲未到?!我細妹都停經了,我望到頸都長都等唔到!

琥珀宮

naicha 發表於 21-6-15 19:46
如果冇切卵巢, 係唔會老化, 仍然會有荷爾蒙分泌

卵巢會有荷爾蒙分泌,身體有平衡,少咗個子宮,可能身體會有signal,令卵巢會減身荷爾蒙分泌。

珍珠宮

麟媽媽 發表於 21-6-15 20:13
我細妹嗰個都係10 cm,但佢乜嘢不良反應都冇,唯一就係個肚好大,所以我細妹都唔郁佢。
...

我之前10cm, 都無乜肚大,又無貧血,又無痛,只係流量多咗。好在想生B時身體檢查才知,怕影響生B,所以開刀切除,切完後個肚更加扁平

珍珠宮

麟媽媽 發表於 21-6-15 20:15
我一早就應該要更年期,都唔知點解遲遲未到?!我細妹都停經了,我望到頸都長都等唔到!
...

我婦科醫生講過更年期後可以食啲supplement幫助令個人無咁易老。我睇佢多年佢唔係搭單賣嘢的人。介紹果隻佢係叫我係街買,唔貴的。你都可以問下醫生有無需要食

首頁
23456...21

尾頁

跳至