自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

麟媽媽 發表於 21-6-22 01:16
係呀,吊住鹽水你唔會覺得肚餓。我覺得陳皮水對於排氣真係幾有用,所以記得預備,當水飲。
...

謝謝你

大宅

IFC 發表於 21-6-15 16:59
剛揾返出院時姑娘寫明不可食當歸,參茸,滋補等中葯,以清淡為主。

請問普通湯水例如魚湯手術後第二,三天可以開始飲嗎?燉肉汁又可以幾時開始飲?
謝謝

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

austina 發表於 21-6-24 13:28
請問普通湯水例如魚湯手術後第二,三天可以開始飲嗎?燉肉汁又可以幾時開始飲?
謝謝
...

我啱啱前日去完複診,醫生再同我照超聲波睇到裏面有冇已止血或者有冇出血,佢話好乾淨先叫我開始進補。醫生都有提唔好咁快用藥材,驚入邊血氣太運行會出血,不過佢話燉豬肉汁燉清雞湯又或者滴雞精嗰啲,而家我已經做完手術12日都可以食。而我自己係唔飲魚湯嘅,因為以前我生BB嘅時候個婦科醫生話,飲魚湯比較容易生肉芽。

大宅

麟媽媽 發表於 21-6-24 13:41
我啱啱前日去完複診,醫生再同我照超聲波睇到裏面有冇已止血或者有冇出血,佢話好乾淨先叫我開始進補。醫 ...

好乾淨祝你盡快康復

燉豬肉汁燉清雞湯又或者滴雞精嗰啲都要12天才可飲??
那12天前你三餐都食好清?
咁再普通的湯水呢謝謝你。

看來我要増定肥先

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

austina 發表於 21-6-24 14:07
好乾淨祝你盡快康復

燉豬肉汁燉清雞湯又或者滴雞精嗰啲都要12天才可飲??

之前真係食得好清,蒸雞飯啊蒸豬肉啊,冇乜特別飲湯水,只係日日都飲陳皮水,我之前身體已經唔好,炒米水都少少燥,所以我只飲陳皮水。雖然做咗12日,但我住醫院都住左七日,返咗嚟屋企幾日,啱啱飲咗滴雞精,之前我都飲左陳皮燉肉汁,我仲特登買咗個電子燉盅,可以唔使睇火。

公爵府

麟媽媽 發表於 21-6-24 14:26
之前真係食得好清,蒸雞飯啊蒸豬肉啊,冇乜特別飲湯水,只係日日都飲陳皮水,我之前身體已經唔好,炒米水 ...
多謝你!請問可以講多啲食得啲咩嗎?
請問陳皮水,有冇規定買幾多年嘅陳皮? 使唔使炒一炒?
所有嘢都12日後食,對嗎?
請問你飲邊個品牌嘅滴雞晶?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

littlehoneymum 發表於 21-6-24 14:42
多謝你!請問可以講多啲食得啲咩嗎?
請問陳皮水,有冇規定買幾多年嘅陳皮? 使唔使炒一炒?
所有嘢都12日 ...

其實做完手術後頭兩日插住尿喉,都唔可以食嘢,拆咗尿喉之後第一餐只可以食粥水,但我冇食醫院嗰啲,係我阿媽煲俾我,因為佢放咗陳皮去煲。之後放到屁去到小便先可以食啲杰嘅粥,去到大便就可以食正常飯了。啲陳皮我真係唔知喎,因為係媽咪俾我,不過都幾深色㗎,唔使炒浸軟左刮咗啲囊,就可以焗水飲。我自己開始食啲滋補嘢都係12日之後,其實同坐月差唔多,過咗12朝先補。我食白蘭氏萃雞精,我冇乜研究係朋友送俾我,因為呢隻冇藥材呀嘛,我仲有一盒余仁生但係有藥材,嗰盒我就唔飲住喇。其實聽日開始我都會用新鮮雞嚟燉花膠,只係落幾片薑,我媽話乜嘢藥材都唔好落住喎。

別墅

麟媽媽 發表於 21-6-15 15:43
困擾左好耐嘅子宮肌瘤問題,最終一刀了!今次好好彩,搵到有一個好有經驗嘅醫生,成功用微創幫我切除子宮, ...

你個醫生叫甚麼名,可否介紹下

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

麟媽媽 發表於 21-6-15 15:43
困擾左好耐嘅子宮肌瘤問題,最終一刀了!今次好好彩,搵到有一個好有經驗嘅醫生,成功用微創幫我切除子宮, ...

媽好你搵到好醫生。微創真係好好多。
滴雞精宜家已可以飲。
朝早飲,我覺得真係精神啲。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Onlok 發表於 21-6-24 16:15
媽好你搵到好醫生。微創真係好好多。
滴雞精宜家已可以飲。
朝早飲,我覺得真 ...

我今日都係第一次試滴雞精,我身體好渣㗎,虛不受補,之前飲紅棗水都會喉嚨痛,今朝起身飲咗滴雞精,睇吓有冇不良反應先。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Niki2004 發表於 21-6-24 16:07
你個醫生叫甚麼名,可否介紹下

曾祥風醫生

男爵府

回覆樓主:

我都約左12月做手術,不過我係開大刀,引刀一快,我係連埋卵巢全份切

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

蘋果木 發表於 21-6-24 16:24
我都約左12月做手術,不過我係開大刀,引刀一快,我係連埋卵巢全份切 ...

我一直15-16 ,入到手術室都決定唔到
之後醫生問我:點啊?切唔切埋卵巢啊?如果唔切,到60幾歲可能要入嚟呢度多一次喎....
咁我就話:好!一次過切埋佢啦!
之後護士即刻拎份文件俾我簽,入到手術室講兩句之後暈咗啦.......

別墅

麟媽媽 發表於 21-6-24 16:20
曾祥風醫生

好,謝謝你(emoji)(emoji)

男爵府

麟媽媽 發表於 21-6-24 16:28
我一直15-16 ,入到手術室都決定唔到
之後醫生問我:點啊?切唔切埋卵巢啊?如果唔切,到60幾歲 ...

我一早已決定要切晒,因為之前盤腔炎,令到卵巢同子宮有膿腫,我吾想再受苦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

蘋果木 發表於 21-6-24 16:30
我一早已決定要切晒,因為之前盤腔炎,令到卵巢同子宮有膿腫,我吾想再受苦 : ...

咁點解仲拖到12月先做啊?

男爵府

麟媽媽 發表於 21-6-24 16:36
咁點解仲拖到12月先做啊?

因為我約政府醫院

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

蘋果木 發表於 21-6-24 16:36
因為我約政府醫院

之前我嚴重貧血送咗去急症室,政府好好話俾個快期我,而且話用微創做,但都要11月中,咁我有買保險就唔等了,因為個個月M都流血不止咁樣。

大宅

各位﹕我無瘤無異位,係腺肌症,只係M到會勁多血塊(似血崩)勁抽住痛要食止血藥止痛藥,入過2次急証,色素去到6.6要入院輸鐵,帶過環唔夠3個月就移位要除去,我今個月尾要開刀切整個子宮。睇返各位都多數係瘤要做手術,但我腺肌症要切,我十五十六,有需要嗎?

公爵府

蘋果木 發表於 21-6-24 16:30
我一早已決定要切晒,因為之前盤腔炎,令到卵巢同子宮有膿腫,我吾想再受苦 : ...

你好勇敢,諗住切埋卵巢,我唔知點?唔知切唔切卵巢?
我卵巢冇事,但有五粒好大粒嘅子宮肌瘤,醫生建議切埋!
好想大家俾啲意見
我應該七月做手術,冇保險!
其實係咪一定要做手術,我好驚!

我冇血崩,冇貧血,我有五粒好大粒嘅子宮肌瘤,其中一粒10.x cm , 其中一粒8.x cm !
可唔可以唔做手術?

首頁

尾頁

跳至