想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我33就34,amh 1.5 fsh 9.3 老公精子形態得1
啱啱抽卵,本身我基礎卵泡已經得五粒,最後個次照有五粒大,四粒細,醫生話淨係抽大嗰啲,抽完五粒得三粒有卵,嗰三粒全部唔識生長/唔正常受精
即係搞咗幾個月用咗十幾萬得個吉 唉
而家唔知應唔應該換醫生,同埋係咪下一個cycle就再抽,我見有人話連續抽效果好啲,又有人話可以養下卵先
真係好迷惘

別墅

hkmumwannabe 發表於 21-6-15 16:32
我33就34,amh 1.5 fsh 9.3 老公精子形態得1
啱啱抽卵,本身我基礎卵泡已經得五粒,最後個次照有五粒大,四 ...

我都4月份做左一次IVF,我年紀比你大好幾年,但AMH and Fsh同你差唔多,我基礎卵泡只得3粒,最後谷到有7粒,全部抽晒出黎,放到只得2粒,4月底收到成績表系無著床。。失敗而回!

複式洋房

ann520 發表於 21-6-15 16:55
我都4月份做左一次IVF,我年紀比你大好幾年,但AMH and Fsh同你差唔多,我基礎卵泡只得3粒,最後谷到有7粒 ...
唉 我一粒都放唔到 唯有諗慳咗放胎嘅錢 咁你而家打算點?

子爵府

回覆 hkmumwannabe 的帖子

你係邊度做?你做之前有無做過啲咩準備?例如你FSH都9.幾,你有無運動?

另外你老公形態得1,量同活動能力又點?

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 21-6-15 17:37

你係邊度做?你做之前有無做過啲咩準備?例如你FSH都9.幾,你有無運動?
所有supplements 都有食 dhea q10 folate pre natal vitamins inositol natural resveratrol
醫生話唔好睇中醫所以冇睇
運動一星期一次PT 平時每日行平均7000步 有半個鐘係上斜

子爵府

咁你應該都食咗三個月?
你醫生有咩建議?介唔介意講你係邊度睇?

男爵府

hkmumwannabe 發表於 21-6-15 16:32
啱啱抽卵,本身我基礎卵泡已經得五粒,最後個次照有五粒大,四 ...

同我當年情況差不多, 我當年31歲狀況差不多, 老公d 精又係極差。第一次做ivf係全軍覆沒。 我立即轉第二個醫生。 休息幾個月後再試。後來成功。
我覺得轉醫生都係多個希望。
祝好孕

大宅

hkmumwannabe 發表於 21-6-15 19:55
所有supplements 都有食 dhea q10 folate pre natal vitamins inositol natural resveratrol
醫生話唔好睇 ...

我自己覺得中醫+針灸好有幫助

已bingo

禁止訪問

複式洋房

叫 IVF 西醫開補品(supplements )比你,養卵3個月先。

複式洋房

我年幾大過你 (第一次放胎已經ALMOST 37), 我又中醫又SUPPLEMENT (ELEVIT, D3, FISH OIL), 抽左8粒, 7粒受精, 全數養DAY5, 得4粒, 第二次放得左, 不過小*左, 第三次放得左, 年底生得~
我覺得中醫好好,. 可以TAKE CARE我個個唔同嘅STAGE, D藥又調好我體質, 不過因為怕針, 所以無針灸, 針灸對改善卵子質量好好
你食咁多SUPPLEMENT, WHY NOT TRY 中醫~
加油~~~

別墅

hkmumwannabe 發表於 21-6-15 17:36
唉 我一粒都放唔到 唯有諗慳咗放胎嘅錢 咁你而家打算點?

我食緊fh pro, 打算食三個月再轉醫生試多一次

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我第一次取卵都系失敗,最後果次照得3粒大,取卵後一粒都無,我都迷茫過,好怕自己會吾會系無卵症。然後醫生叫我休息一個月,果個月開始我食得好健康,高蛋白飲食,結果上個月取16粒,雪左5粒D5 ,加油呀你,心情好緊要,你可以同醫生討論下會吾會系用藥方面有吾同既方案

複式洋房

試下中醫 和 拜四面佛
本人 私家 和 政府各一次ivf 都失敗但最終有兩個囡囡,神績會出現的

複式洋房

另外,第一次ivf 失敗 ,醫生同我講,未必係壞事。 因為物競天擇,受精卵可能有問題才不能成功成為胚胎。勉強生下來,可能有缺陷

複式洋房

Cassina 發表於 21-6-17 16:52
我年幾大過你 (第一次放胎已經ALMOST 37), 我又中醫又SUPPLEMENT (ELEVIT, D3, FISH OIL), 抽左8粒, 7粒受 ...

介唔介意pm 你中醫資料比我(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Thanks

洋房

我果陣28歲amh等如人地4x歲 第1次台灣7粒 放2粒day3 其他沒有 失敗 跟住2020去左香港陳憶仕醫生 取8粒 3粒day5 1粒day3 總結我覺得有時用藥問題
台灣我用特效針 香港陳醫生轉用普通日日都要打既針 不過係香港放左2粒day5 中左 但check到基因有問題 是遺傳性
而家去左瑪麗醫院排公家ivf

洋房

你看看會否轉其他醫生 大家努力 我問過西醫 amh低係天生 所以我都好傷心

首頁

尾頁

跳至