懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一胎,懷孕4週,唔肯戒口
芫荽當菜食,辣嘅咖哩照食,即食麵照食,海鮮照食
想好好同佢講佢就發脾氣
話我乜都唔俾佢食
其實我只要佢頭3個月或者4個月戒口就可以

Charsss    發表於 21-6-19 19:50

大宅

我除咗生嘢同酒
無戒過口
辣、海鮮、西瓜、豆漿、薯片等照食

我主張咩都食
唔好過量
BB過敏機會反而較低

大宅

ivan_loe 發表於 21-6-15 19:52
想好好同佢講佢就發脾氣

你想佢戒口以減低唔知是否存在既「風險」定想佢產前抑鬱?陀B個人又攰,樣又變埋,身體好似唔屬於自己咁,仲要食咩都俾人管埋,你代入佢角色諗諗你自己頂唔頂得順。

Charsss    發表於 21-6-19 14:24

複式洋房

回覆樓主:

屋企得我同佢,佢食乜我食乜,佢戒口我都戒口,我已經冇一邊叫佢戒口一邊自己大魚大肉

複式洋房

我除咗生肉同雪糕 煙 酒..
都係乜都食 唔太過量就算啦..

大宅

頭3個月寶寶有自己營養囊,媽媽食咩都吾太關bb事不過我都覺得怕敏感/濕疹反而
唔好介太清,當然吾好過量

珍珠宮

想好好同佢講佢就發脾氣

食少少應該無問題啊。咩都食d, 佢陀得開心,人都健康d啦

大宅

想好好同佢講佢就發脾氣

你講個d野食點解要戒?陀仔已經辛苦嫁啦,仲要ee鵝鵝咁樣。
頭3個月,bb 自帶胎囊,媽媽食野係唔影響嫁。除非係生野,唔熟同另孕婦肚痛既野。
反而即食面3個月後食少d, 但係唔使戒囉,食少d就可以啦。
你做老公要support 佢,頭3個月已經好鬼攰,仲要呢樣唔得個樣唔得,好容易心情唔好。

我老公頭3個月都好緊張,不過佢而家睇開左。你做老公總之就唔好影響佢情緒啦。呢d咁少既野米由得佢食囉。佢即食麵當飯食就話者。辣既點解唔食得呀?大把人有左照食辣啦。海鮮同芫茜點解唔食得?
佢餐餐食海鮮呀?

大宅

我反而好後悔頭3個月戒得太清
因為頭3個月bb唔洗靠媽咪吸收的
好多大肚婆頭3個月無咩胃口
餐餐m記杯面 食到野已經好好呢

不過生冷野 酒精 煙 雪糕呢啲就唔好食啦!

大宅

回覆樓主:

其實頭3個月先係最無所謂,因為bb有個便當仔自己吸收3個月後先真係吸收媽媽,正常生野,酒,有菌個d唔食,已經好ok!我頭3個月日日都嘔,嘔到瘦咗成8,9磅, 最後得麥當勞先食得落

大宅

ivan_loe 發表於 21-6-15 20:04
屋企得我同佢,佢食乜我食乜,佢戒口我都戒口,我已經冇一邊叫佢戒口一邊自己大魚大肉
...

你可以陪佢戒口,但你永遠體會唔到女人陀仔果種壓力同辛苦,晨吐你陪嘔?身體唔舒服你陪到?生既時候你陪痛?

別墅

回覆 ivan_loe 的帖子

我而家7週幾,之前鐘意食嘅野突然變得唔鐘意食,我未至於淨係想食垃圾食物但真係對食物嘅喜好有好大改變,有時突然會想食某樣野而可以食好多,有時明明肚餓但又食唔落,呢啲感覺喺我親身感覺前係完全唔會想像到,睇得出你係一個關心老婆嘅好老公,你嘗試同佢傾多啲了解下佢嘅感受,戒口都要佢自願先得架,況且又真係冇需要戒咁清,所有食物都有營養架嘛,頭3個月食到野已經算好好,加油!

水晶宮

想好好同佢講佢就發脾氣

如果我老公好似你咁,我都一定發佢脾氣,哈哈哈。好彩佢信得過我判斷能力。

只要唔係煙酒毒品、生肉生蛋、含重金屬嘅魚或易生惡菌嘅食物(呢啲係全個孕期都唔適宜食),其他嘢只適量就可,根本冇需要咁戒口法。

可以參考香港政府衛生署網頁:

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/20036.html#3

大宅

新手爸爸,唔好甘擔心,正如樓上媽媽講,只要煙酒生嘢唔食得,其他嘢只要唔過量,都係可以食啲
我坨果時都冇點戒口,雪糕凍嘢都有食下,海鮮都有食,吖仔出世皮膚又白又滑,一直冇濕疹,連紅patpat都好少,媽媽心情好,BB身體自然好,孕期心情好重要,好在吖仔錫我,孕期胃口一直一般,但只係嘔過一次,得閒陪佢行多啲好過

大宅

想好好同佢講佢就發脾氣

睇到你呢個post令到我覺得自己好彩我老公唔會咁樣管我. 女人陀BB身體同心理壓力都已經好大..你身為老公仲要管埋呢啲嘢. 男人嚟講我覺得你好煩囉!

Happybb05    發表於 21-6-15 23:39

大宅

ivan_loe 發表於 21-6-15 20:04
...

你比佢食啦

有左未check到個2/3星期仲飲到斷左2次片

食譚仔二小食到生之個晚 小朋友而家2歲都無問題

最後一個月學人去睇中醫清胎毒 比個中醫笑我無知添呀

所以我覺得無乜關係的

大宅

我個醫生話除咗雪糕 木瓜 生蠔 同埋魚生唔食得之外,每樣嘢適可而止食係可以~~

男爵府

想好好同佢講佢就發脾氣

小心逼得太緊變抑鬱
其實每樣唔過量係可以嘅,除非佢有糖尿病就話介口,如果唔係食得就食啦,滿足下食慾,心情會好啲

大宅

想好好同佢講佢就發脾氣

其實唔食生冷野同太寒涼既野,其他野可以照食

你老婆真慘

陀仔嗰陣時,海鮮,辣野我都有食
都冇咩問題
初期懷孕好辛苦架,你老婆食得落就由佢食啦
做個開心孕婦好緊要

別墅

你寫個d點解要戒呀? 其實主要係戒生野,軟雪糕冰飲。 海鮮都係唔食蟹,同少食貝類。我初時都係淨係食得落薯片杯麵,酸辣野。 胃口已經唔好你仲要求戒咁多野。其實唔食過量就ok, 我有飲奶茶咖啡,食芒果西瓜,1,2 啖唔過量就ok. 咩都唔食得真係會好唔開心。

首頁

尾頁

跳至