自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自己積蓄唔多,見到啲好少少嘅老人院都要過萬蚊,
究竟係香港退休金要有幾多百萬,最後嗰十年八年先可以活得有尊嚴

水晶宮

modangdang5 發表於 21-6-15 20:04
究竟係香港退休金要有幾多百萬,最後嗰十年八年先可以活 ...

講真,好多老人都係長期病患,食住藥控制飲食就越來越長命,但機能仍不停退化,希望第日有得揀安樂死

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

究竟係香港退休金要有幾多百萬,最後嗰十年八年先可以活 ...

事實係基本計晒大數都有基會過咗萬了,要幾多真係唔知,根本計唔到,每項服務都計錢,重有未知病痛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

幾時係最後十年八年都吾知
點為之夠
吾好諗咁多

RAA    發表於 21-6-24 12:15

禁止訪問

琥珀宮

有2百萬做年金,間屋就逆按揭。若入住老人院,間屋就逆按揭再收租。加埋一定夠比老人院費。
只係無咩資產留比後人。

珊瑚宮

装修似幾靚
服務伙食差到爆。小心上當。又吾係平
玩具萬歲!

男爵府

減齡達人勳章

你最後果句,(最後果十年八年先可以活得有尊嚴)我個心那住痛

複式洋房

真係好貴

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

所以要有被動收入,例如收租,基金收息,逆按揭。只靠搣老本,唔捱得幾耐

伯爵府

wmkcnw 發表於 21-6-15 21:19
所以要有被動收入,例如收租,基金收息,逆按揭。只靠搣老本,唔捱得幾耐 ...

被動收入真係好重要,我都開始搵緊d低成本高持續性的被動收入機會
而家人越來越長命,以前可能退休後活多三幾年唔使好多錢,而家可能活多幾十年冇返一千幾百萬真係唔知點頂

公爵府

ricecooking 發表於 21-6-15 20:17
講真,好多老人都係長期病患,食住藥控制飲食就越來越長命,但機能仍不停退化,希望第日有得揀安樂死 :qui ...

禁止訪問

公爵府

木土土 發表於 21-6-15 20:47
有2百萬做年金,間屋就逆按揭。若入住老人院,間屋就逆按揭再收租。加埋一定夠比老人院費。
只係無咩資產留 ...

逆按揭唔係只限於自住嗎?真的可以逆按俾銀行後再出租?

男爵府

回覆樓主:

我覺得每個月/季都要有固定收入,eg.收租,股息,儲嚿錢有通貨膨脹,唔見駛,好快用完

大宅

而家老人院大多數萬七冇走雞,打支針冷氣費樣樣都計錢,濕紙巾收$40/包。唔舒服最多幫你call白車。自己入院等屋企人黎自己攪掂。唉!

琥珀宮

Mrs.Chan 發表於 21-6-16 22:42

逆按揭唔係只限於自住嗎?真的可以逆按俾銀行後再出租?

在特定情況下,如借款人已持有有關物業達 1 年或以上,以及 所有借款人均符合下列條件,便可申請將有關物業出租:
(i) 聲明已經退休;或
(ii) 因接受長者或醫療護理服務而遷出物業。

水晶宮

ricecooking 發表於 21-6-15 20:17
講真,好多老人都係長期病患,食住藥控制飲食就越來越長命,但機能仍不停退化,希望第日有得揀安樂死 :qui ...

咪係,其實仲慘過死,冇錢就更加死得冇尊嚴,如果有安樂死,起碼都慘極有限,否則就好似日日獻世咁~

JimmyJam    發表於 21-6-23 10:40

公爵府

木土土 發表於 21-6-16 23:02
在特定情況下,如借款人已持有有關物業達 1 年或以上,以及 所有借款人均符合下列條件,便可申請將有關物 ...

真係好好喎,可以有逆按一份收入又多一份租金收入

yeung_ma    發表於 21-6-16 23:52
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

我都成日諗這個問題,若果一千萬,唔知夠唔夠呢?

首頁

尾頁

跳至