自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

多謝各位嘅意見,我會再去睇私家醫生問清楚,如果醫生話ok我都會打針
不過我真係唔知原來轉介都會唔收,我一直以為最多排你357年,因為從來無收過轉介信,真係長知識

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

可吾可以講清楚D
收咩症
要做手術
睇專科定其他
吾收梗有解釋

珍珠宮

YY1101 發表於 21-6-15 21:13
可吾可以講清楚D
收咩症
要做手術

X2

講多啲資料睇下咩事。

男爵府

轉介乜先?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無詳細情況,無得討論架喎

象牙宮

什麼科?

伯爵府

schricky 發表於 21-6-15 21:11
連個病人見到未見過,只係睇醫生寫嘅轉介信就搵個姑娘打電話話唔收症,可以咁架咩,可以去邊度投訴,真係好 ...

有頭有尾⋯⋯都唔知你講乜

水晶宮

連個病人見到未見過,只係睇醫生寫嘅轉介信就搵個姑娘打電話話唔收症,可以咁架咩,可以去邊度投訴,真係好 ...

可以講清楚d嗎

大宅

回覆樓主:

我覺得明刀明槍話唔收你都好過勉強收左症跟住hea你

男爵府

樓主有冇其他資料,轉介信有足夠資料判斷,所以有可能不看病人而拒絕!

子爵府

YY1101 發表於 21-6-15 21:13
可吾可以講清楚D
收咩症
要做手術

我本身有敏感問題,睇醫生問適唔適合打針,我都講咗如果醫生睇check過覺得我嘅敏感無影響我好樂意去打,咁醫生睇完覺得我情況要再做詳細checking先可以決定打唔打得,所以寫咗信轉介我去瑪麗醫院,點知瑪麗醫院見都未見過我,就咁叫個姑娘打嚟話唔收我,我問咩人先合資格,佢話曾經有敏感症狀嘅人就會收,我咪話我有喎,佢就唔回應我,最後仲cut我電話,你話比你嬲唔嬲

子爵府

ZetaGundam 發表於 21-6-15 21:22
樓主有冇其他資料,轉介信有足夠資料判斷,所以有可能不看病人而拒絕!
...

咁係咪即係話第一醫生判錯症,轉介錯,所以連睇都唔洗睇個樣病人就係踢佢走????

珍珠宮

schricky 發表於 21-6-15 21:27
我本身有敏感問題,睇醫生問適唔適合打針,我都講咗如果醫生睇check過覺得我嘅敏感無影響我好樂意去打,咁 ...

咁有可能係封轉介信寫得唔好,去問返原本個醫生

子爵府

回覆樓主:

有時唔係想話,政府同醫生都話有敏感問題嘅人最好先問清楚醫生意見先好決定打,因為依啲針最大副作用係由過敏引起,但依家去睇醫生,連醫生都覺得要再進一步check先可以決定,點知個邊竟然可以見都唔見就拒收,咁點樣令到巿民仲敢打,我咁比佢攪一攪,我更加唔敢去打,因是見過我嘅醫生覺得我要檢查,未見過嘅又話唔收我做檢查

子爵府

wan_sosin 發表於 21-6-15 21:34
咁有可能係封轉介信寫得唔好,去問返原本個醫生

講真,如果佢見過我,聽過我講返我嘅情況之下話我唔洗做檢查,我都覺得醫生佢係專業,聽完我病情佢嘅判斷應該無問題,問題係佢見都無見過我,佢點解可以咁肯定我無問題,咁樣做醫生架咩

男爵府

是私家症新症嗎?

最近替家人打電話約瑪麗醫院專科私家症新症門診,接聽姑娘未睇轉介信已經話教授唔接新症。我再追問正叫我打養和醫院試試。

養和問咗我家人詳細情況,話要問過教授接唔接才覆我,好彩教授喺養和肯接。

樓主可查吓想約個醫生/教授,有否在其他私家醫院診所睇症再約。

據我所知(有家人睇緊瑪麗醫院另外兩位教授),瑪麗醫院神級教授絕對有權揀病人睇,如果無興趣、對教學科研無用一律唔睇。

勸樓主慳返啖氣唔好諗投訴。

公爵府

我本身有敏感問題,睇醫生問適唔適合打針,我都講咗如果醫生睇check過覺得我嘅敏感無影響我好樂意去打,咁 ...

姑娘話有敏感徵狀先會收<----依句說話應該好明顯係去轉介信出問題woo, 你要明白,醫生未見病人前 ,佢地只能夠憑轉介信去排期或者收証,所以你應該將情況話返俾第一個醫生知

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

schricky 發表於 21-6-15 21:34
有時唔係想話,政府同醫生都話有敏感問題嘅人最好先問清楚醫生意見先好決定打,因為依啲針最大副作用係由過 ...

去私院驗血check敏感都得喎,我同事都係去私院做,報告又快出。

貓咪達人    發表於 21-6-15 21:40

子爵府

只是檢查是否適合打針,我諗瑪麗唔收係合理,就算肯收,排期都要一年,樓主應該去睇街症醫生

opclk99    發表於 21-6-16 01:10

子爵府

karenlyk 發表於 21-6-15 21:39
去私院驗血check敏感都得喎,我同事都係去私院做,報告又快出。

想問下會check啲咩,同几錢,謝謝

首頁
12345...10

尾頁

跳至