自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

sunkiss 發表於 21-6-16 00:19
只能夠講。。政府就一定係想人打嘅。。咁醫生同部門收到嘅訊息又未必一致。。會亂都唔奇嘅。
...

我諗係咁,其實我只係想知點解佢地唔收我,係咪即係我嘅敏感問問對打針影響不大姐,係嘅我咪去打針,有時係醫生攪到啲人唔敢打

子爵府

smart_lam 發表於 21-6-16 00:37
乜你仲唔係唔明定唔想明? 如果係封轉介信頂部有打【Priority / Urgent】,專科都直接拒絕你的話,你可異議 ...

謝謝你解答,我真係唔知,因為從來未用過政府轉介,我係好少睇醫生嘅人,一有咩都即時睇私家,所以未遇過亦無諗過會被轉介

珊瑚宮

想見李医生。要敏感到变大豬頭
全身出皮下红疹兼發烧

又或者敏感到喉龍腫左。嚴重窒息幾乎死。

以上2病人要入瑪X急症收上房救治

免疫科認為你有跟進必要。收你。你預9個月至一年排期。咁就有机会李医生見你啦
玩具萬歲!

子爵府

fitfish 發表於 21-6-16 06:44
想見李医生。要敏感到变大豬頭
全身出皮下红疹兼發烧

我連係邊個醫生負責我都唔知,我只係無拿拿被啲醫生玩咗一轉咁解

公爵府

schricky 發表於 21-6-16 06:37
我諗係咁,其實我只係想知點解佢地唔收我,係咪即係我嘅敏感問問對打針影響不大姐,係嘅我咪去打針,有時 ...

我講我經驗你聽下,只作參考,最終自己決定打唔打針。
我有藥物敏感,我去私家醫生到打科興,打針前醫生問我有冇藥物敏感,我話有,係止痛藥,佢問我係打針定食藥敏感?我話佢知係食既止痛藥,但我唔能夠提供止痛藥名稱,因為當時係醫院冇記錄係牌版到,但我醫療記錄有記低對止痛藥敏感,之後醫生量完血壓後覺得我冇問題就打針了,我7號打,到依家都冇不適敏感,你可以參考一下。

子爵府

sunkiss 發表於 21-6-16 00:19
只能夠講。。政府就一定係想人打嘅。。咁醫生同部門收到嘅訊息又未必一致。。會亂都唔奇嘅。
...

其實我最初睇都預咗醫生會話我個啲情況應該對打針影響不大,我亦好直接同醫生講我已經book咗打科興,只係都有啲担心所以先睇醫生問下,我從來無要求亦唔知有轉介啲咁嘅嘢,反而佢依家比咗信我,我更加諗自己係咪唔太岩打,但個邊又唔收症,咁樣攪一攪我依家真係唔敢打

子爵府

貓咪達人 發表於 21-6-16 06:51
我講我經驗你聽下,只作參考,最終自己決定打唔打針。
我有藥物敏感,我去私家醫生到打科興,打針前醫生問 ...

謝謝你,我都會去私家再問下,其實我都一早book咗打科興,只係無諗過會比醫生玩一轉

公爵府

schricky 發表於 21-6-16 06:58
謝謝你,我都會去私家再問下,其實我都一早book咗打科興,只係無諗過會比醫生玩一轉
...

唔洗客氣,其實有敏感係會擔心啲,既然你每次敏感都去私家打針既話,相信個位私家醫生會比較清楚你病歷情況,我有敏感底選擇科興係因為佢係活滅疫苗,我每年打流感針都係打依種技術既針,所以我唔太擔心

侯爵府

呢啲問題睇私家啦!全港個個敏感都話轉介先打針,保證排期十年八載先見到醫生!

子爵府

wasabikingdom 發表於 21-6-16 00:57
膠味甚濃 講嚟講去都係話唔打疫苗

1/ 未曾聽過瑪麗醫院有打疫苗組,打疫苗係去疫苗接種中心

你覺得膠就膠啦,不過唔該你自己睇晒先好話人,其實我回應咗好多次

子爵府

貓咪達人 發表於 21-6-16 07:07
唔洗客氣,其實有敏感係會擔心啲,既然你每次敏感都去私家打針既話,相信個位私家醫生會比較清楚你病歷情 ...

明白,我自己無打開流感針,所以我先諗諗打之前去問下姐,我都唔明點解無拿拿轉介我,我本身都係諗住打科興,不過我會再去問下私家診所個邊意見

公爵府

好媽媽勳章

睇完你個個案,我都係疊埋心水唔打啦,我係對幾隻藥嚴重藥物敏感,不過醫院係知道嘅

子爵府

ycmami 發表於 21-6-16 07:09
呢啲問題睇私家啦!全港個個敏感都話轉介先打針,保證排期十年八載先見到醫生! ...

其實係個政府醫生無拿拿比轉介信我,我自己都唔知原來無嘢都會被轉介

子爵府

米豬蓮 發表於 21-6-16 07:13
睇完你個個案,我都係疊埋心水唔打啦,我係對幾隻藥嚴重藥物敏感,不過醫院係知道嘅
...

小心被人話你應該要打第一針有事先唔打呀,否則又話你膠

公爵府

睇完,完全覺得樓主以為政府乜症都接,除非好特別或嚴重嘅case,否則好似樓主純粹check下適唔適合打疫苗要政府專科同你驗,唔好玩啦。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇標題仲以為有咩重病都唔收,所以上黎控訴!原來係咁咋!

子爵府

小華子 發表於 21-6-16 07:34
睇完,完全覺得樓主以為政府乜症都接,除非好特別或嚴重嘅case,否則好似樓主純粹check下適唔適合打疫苗要 ...

因為我真係好少睇政府醫生,亦無被轉介過,所以當緊生比轉介信我都覺得好奇,但醫生比得唔通話唔要?我仲要專登請假去交信排期,如果知係咁我慳返個日假

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

家人試過街症寫信去外科,外科打來講,醫生覺得應該去骨科,所以真係會醫生覺得唔適合,拒收,不過幫我地轉去骨科.

侯爵府

schricky 發表於 21-6-15 21:45
我係睇咗政府門診醫生,醫生寫轉介信比我去,唔係我自己無拿拿走去架
好明顯係第一個醫生卸膊,將個波抛比人,亦知QM 唔會收,求其耍走你就算!

翡翠宮

畀面勳章

schricky 發表於 21-6-16 06:35
謝謝你解釋,因為我真係唔知,次次發我第一日間係去睇私家醫生,因為係發得好勁,無可能等睇政府

另外我 ...

診所醫生同醫院未必經常有密切交流,診所醫生覺得可以打針前做test查敏感,而診所又冇呢種服務,所以理所當然認為可以轉介,但醫院又未必真係逢轉介必收,診所醫生用一般全科的角度,而醫院則是從專科角度出發,講黎講去,是溝通的問題。
日日是好日

首頁

尾頁

跳至