婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實我唔係好明,只係續約工人半年就可以解決到問題,點解開頭要諗到咁複雜又要麻煩人哋。以事論事,不喜勿插

水晶宮

rachie 發表於 21-6-20 12:29
其實我唔係好明,只係續約工人半年就可以解決到問題,點解開頭要諗到咁複雜又要麻煩人哋。以事論事,不喜勿 ...

我都正想咁問。會唔會請工人筆錢係樓主出呀?

大宅

Kumi33 發表於 21-6-16 13:14
原文一樣。。
姑仔話奶奶5想煩。所以叫工人續。。
我理解即係5想幫接,5想幫手湊,所以叫工人續。。

我覺得係因為當初你同奶奶無溝通好所致
唔應該問姑仔意見,唔需要同佢傾
多個人多把口就煩了

同奶奶講返誤會左佢唔想湊
無事,續埋呢半年咪比返奶奶湊
唔洗再理姑仔講乜

大宅

tantanmama 發表於 21-6-16 21:36
你問得太直接,變咗喺99面前篤姑仔講99是非。你唔應該提姑仔講過乜,只需要問99冇咗工人搞唔搞得掂?要佢 ...

同意
姑仔講完嘅說話
你照直問返奶奶

假設依三個女人唔係親戚而係同事
我都會認為你好講是非

因為有時當事人未必想人地問佢有冇/係唔係講過某句說話

你係知自己說話好直
「直」即係唔經大腦
好聽講「有果句講果句,聽果句問果句」
即係其實你都知自己會得罪人
但係又唔肯用腦諗下控制把口囉

大宅

rachie 發表於 21-6-20 12:29
其實我唔係好明,只係續約工人半年就可以解決到問題,點解開頭要諗到咁複雜又要麻煩人哋。以事論事,不喜勿 ...

因為一開始我講過5想用工人。。。
咁奶奶話我辛苦咪都請返
到之後工人1月完友,發覺接送有問題。
奶奶話你5用工人,大仔上一年級話自己搞得店。所以工人5會續。先到講接送問題。
原因疫情一年級無得返全日。。
請工人時係未有疫情。。

大宅

MGM_DRAGON 發表於 21-6-23 20:12
同意
姑仔講完嘅說話
你照直問返奶奶

我5係驚會得罪人,係5鐘意有話無。2頭蛇。
人前人後一套。。
我寧願5出聲就算。。2頭蛇好咩?

男爵府

回覆樓主:

其實講咁耐,全部人都係男家人,人地一定幫番自己人,就算你老公,都叫你忍下就下佢啦…

其實請工人你可能唔鍾意,但我覺得好過求人幫自己囉。

幫人湊,唔同湊自己嘅,幫人責任仲大,又困身,你奶奶真係可能係唔想煩,唔係唔想幫,搵工人湊,佢叫跟下眼佢會冇咁吃力囉…

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我覺得你奶奶有同你姑仔講過唔太想湊,因為照顧小朋友責任又大,自己又辛苦。
所以你姑仔就同你講下…點知你又同返你奶奶講。

我同奶奶同住,佢d 女次次返黎又帶仔女,bb,狗仔,仲要乜都話叫婆婆整,奶奶係佢地面前表現到好開心,但一走,即刻話好彩唔係成日黎,真係好煩。佢好錫佢地ga,不過真係攰囉。

大宅

我愛Corina 發表於 21-8-20 18:37
我覺得你奶奶有同你姑仔講過唔太想湊,因為照顧小朋友責任又大,自己又辛苦。
所以你姑仔就同你講下…點知 ...

恩。。明白你講咩。。

如果你係佢女ga角色,即係你係你姑仔。
知道呀媽咁。仲會5會咁樣返去?

所以有啲5知好過知。。知道左就覺得好假。。
覺得係出面食飯。。帶孫上去比呀媽玩下就夠。

大宅

我愛Corina 發表於 21-8-20 18:37
所以你姑仔就同你講下…點知 ...

同埋只係。。。。接個下。。
飯都依然我煮。。因為奶奶5煮。
知我忙ga。就砍d燒味。打個菜食夠。。

所以聽奶奶咁表達完。
話一家人,出到口點會5幫,佢係我孫黎。。
聽完係覺得感動。。
但轉頭姑仔咁講,就覺得好假。。夠竟邊個講大話。。
不過係個下聽完自己汁着,事後諗返。有講無講是但la。求叫時間會撞要開口搵人幫。同奶奶真係錫2個孫。。

不過件事解決左,5理工人續5續都好。。哥哥坐校巴。。然後幸運係,時間無沖突。希望下年都可以時間上無沖突。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Kumi33 發表於 21-8-20 14:10
恩。。明白你講咩。。

如果你係佢女ga角色,即係你係你姑仔。

如果姑奶知道都會照返啦,佢係到好食好住,有得食同有人幫佢攪掂d 仔女。母女無咁計較ge...

我本身有d 朋友亞媽都直接同d 女講tim...

大宅

Kumi33 發表於 21-6-16 19:59
我當住姑仔面前問奶奶。。
因為琴晚傾炒工人。。
如果奶奶你5想幫手接其實可以出聲,我ok架。我5需要因為 ...

從文字睇
其實係你說話太直接,無感情
容易令人覺得你講緊悔氣說話

下次直接同當時人溝通就ok啦
今次件事就唔好再執著幾隻字啦

大宅

KARORO1030 發表於 21-8-21 08:51
從文字睇
其實係你說話太直接,無感情
容易令人覺得你講緊悔氣說話

好,謝謝

水晶宮

Kumi33 發表於 21-8-20 22:17
同埋只係。。。。接個下。。
飯都依然我煮。。因為奶奶5煮。
知我忙ga。就砍d燒味。打個菜食夠。。

就咁看你描述,似係你奶奶兩面人。算了。佢根本不想湊,但把口說到好為你著想。我奶奶當初都係咁,後來揭穿佢真面目先知佢咁影后。

有工人照顧仔女後,我彩佢有味。遲下過幾年個女上中學,我直程要唔要工人都好閒。

首頁

尾頁

跳至