自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

我知道要活在當下 本身我有一點情緒病(雖然我有食藥, 但我覺得最重要係改變心態)

很容易會擔心很多事,包括還未發生的事

我都好想學會當事情發生了才去諗

有JM都係容易擔心緊張的嗎? 如果不會的都可以分享下點樣可以做到順其自然的心態~~~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

會,會諗到最差的結果,但我又瞓得,唔會瞓唔到.

男爵府

我會,未憂先憂其實係唔想輸

伯爵府

sukkiu 發表於 21-6-16 12:12
會,會諗到最差的結果,但我又瞓得,唔會瞓唔到.

我都成日習慣諗最差既結果, 但我可能本身情緒麻麻, 越諗越驚

珍珠宮

我都會咁
Plan B仲未夠,仲要諗埋plan C先得
有時都覺得自己好攰
但又控制唔到

伯爵府

yurijm 發表於 21-6-16 12:14
我都會咁
Plan B仲未夠,仲要諗埋plan C先得
有時都覺得自己好攰

我都係... 不過我本身有強迫症, 我係越諗越驚個種, 而且有時會諗好多未必會發生既野, 諗下真係發生會點做

好想做到其他人咁, 件事黎到先黎解決

男爵府

有時候諗定最壞一面,好過到最後失望,因為已有心理準備

伯爵府

俙俙媽咪 發表於 21-6-16 12:10
我知道要活在當下 本身我有一點情緒病(雖然我有食藥, 但我覺得最重要係改變心態)

很容易會擔心很 ...

我係杞人憂天果種,前幾日睇後生仔傾下計節目,講冥想,試左幾日,情緒明顯好轉,人都開心左

伯爵府

MLSiu 發表於 21-6-16 12:18
我係杞人憂天果種,前幾日睇後生仔傾下計節目,講冥想,試左幾日,情緒明顯好轉,人都開心左
...

我都係杞人憂天, 呢種性格經常都會令到自己好擔心

珍珠宮

很容易會擔心很 ...

我都多年情緒病,反反覆覆,病發時會唔開心,但無亂擔心野,唔開心時會日日勸下自己甘。但都要時間,可能要大半年至一年先完全無事。
我會聽音樂、打坐、散步、塗顏色,最緊要完全避開激發起我個病既野,如果係屋企人就無計,個排盡量少聯絡
病發時會怕多人,會停止係所有群組講野,會停止發放facebook。轉為私下得幾個可信朋友傾計

大宅

就來派5千蚊.
好多人仲擔心緊唔知點使..

侯爵府

2024年龍年勳章

有, 是小朋友方面, 成日擔心小朋友養唔大,
擔心我不在家工人唔知比咩野有害食物阿仔食,
So far阿仔5歲冇乜成長問題...可能一直產後抑鬱

珍珠宮

很容易會擔心很 ...

我一定係有焦慮

會無情情去擔心...可能無工做, 搵唔到工, 如果老公早死過我一人點過, 仔大左結婚唔請我飲唔比我合, 仔畢業唔叫我去觀禮, 如果到我死, 唔知點捱死個一刻, 家人離世我會點捱得過傷痛....自己身體有病...自己老左有3高.....
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

瑪瑙宮

很容易會擔心很 ...

例如咩野

公爵府

很容易會擔心很 ...

以前會,個人會好緊張,尤其細路啲野,依家細路大左我唔洗跟太多野,我學識左放慢腳步去做,明白有啲野唔擔心得太多,學緊隨遇而安,暫時都ok呀,原來放鬆左係好正

小菜豆    發表於 21-6-16 12:30

伯爵府

PIGPIG朱 發表於 21-6-16 12:20
我都多年情緒病,反反覆覆,病發時會唔開心,但無亂擔心野,唔開心時會日日勸下自己甘。但都要時間,可能 ...

加油呀 我最近都睇緊情緒病醫生, 我主要係強迫症,成日會擔心好多事, 要不斷檢查自己有無錯之類

至於你話避開激發起我個病既野, 我都有, 有時上網見到某些資訊, 又會諗我有無做錯呢?? 又走去CHECK一次

伯爵府

tonywkl 發表於 21-6-16 12:20
就來派5千蚊.
好多人仲擔心緊唔知點使..

呢個我無擔心

伯爵府

很容易會擔心很 ...

我會,我奶奶更嚴重,二伯只想和朋友出去食過飯,已聯想到二伯把肺炎傳染佢,佢入院叫大家不要去探望和拯救,讓佢好好地走...

貓咪達人    發表於 21-6-16 12:32
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

小詠 發表於 21-6-16 12:24
我一定係有焦慮

會無情情去擔心...可能無工做, 搵唔到工, 如果老公早死過我一人點過, 仔大左結婚唔請我飲 ...

我都會突然靈機一動去擔心一些事情,所以最近終於頂唔順去睇醫生,因為知自己擔心既野好莫名其妙

但自己又放鬆唔到唔去諗

子爵府

我反而無諗得太多,做一日和尚敲一日經,算係過得幾開心
如果唔係太要計劃先要去做的事,我就唔會諗太多野;同時間,人地的事盡量唔會太上心或去插手其他人的事,過左過下又一年;
唔開心或開心,情緒只會持續一兩天
另外,諗野會唔會負能量或太重視別人都會好影響自己的情緒,所以凡事睇開D,不用太執著
有時間做下運動、煮食,都好好

首頁
12345...6

尾頁

跳至