自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

借分享

男爵府

yan801022 發表於 21-6-17 01:44
我爸爸2月過左身,走得好突然,我本身有焦慮加些少抑鬱.爸爸走左之後呢幾個月內心好痛,我有三個仔大仔有2 ...

我有時都好憎我媽,佢永遠將問題推左仔女身上,吾合佢口水就cut線,我早日真係頂唔順即時打返比佢叫佢咪再打比我發脾氣!真係要學識保護自己,否則只會不停承受,情緒愈來愈沈重,又影響到自己家庭,暫時避開,等自己情緒穩定左先。爸爸離開令你陷入低潮,試試當他去了旅行。

珍珠宮

yan801022 發表於 21-6-17 01:44
我爸爸2月過左身,走得好突然,我本身有焦慮加些少抑鬱.爸爸走左之後呢幾個月內心好痛,我有三個仔大仔有2 ...

我爸都係突然...個時我情況好差好差,日日都喊到淚人甘,仲甘岩身體有事要做手術
之後我去左睇中醫...個中醫好可憐我,我話我好唔開心,真係好唔開心
因為我食開心臟藥,甘佢改一改條藥方。原來真係有類似忘憂草既野,可能係解肝鬱既藥?你問下中醫
一路食住中藥,我情緒穩定落黎,係好有效,個忽好唔開心會無左,但人係空虛既,斷斷續續食左一年幾
而我c6覺得我無左至愛既爸爸,由個時開始佢對我特別好,做埋我爸個份
我頭兩年都好慘,覺得唔會再得到快樂,到3-4年一想起爸爸都好心痛..直到6-7年先比較好,我人生因為甘停頓左7年,今年從新建築
你要加油,你爸爸一定最想你快快樂樂

珍珠宮

開不了口 發表於 21-6-16 19:07
我學左唔介意人點睇,已經學左幾十年,其實有錢人,富豪都成日輸,人地都好似無乜野咁,我呢啲平民,點解 ...

其實有錢太好多都有情緒病既,同我地平常人一樣

珍珠宮

哈比族 發表於 21-6-17 00:10
另外,最好可遠離一d太負能量及日哦夜哦人士,最怕聽到D人日怨夜怨,怨上司怨同事怨老公怨老爺奶奶怨朋友 ...

我就有幾個你講既日呻夜呻朋友。一係一味鬧鬧鬧,錄音都是鬧人粗口,識左好耐都唔知點應付,唔答又唔係,對方係甘講....唔答佢又問我咩事?係咪唔開心...

大宅

wln 發表於 21-6-17 01:39
有呀!成日擔心自己會有病
唔敢做身體檢查. 少少既檢查已非常心急想早啲知結果......唔想等,成日亂諗野。
...

我同你一樣,小小病痛都已經諗到好遠,我老公話我宜家先四十幾,病痛只會越黎越多,老d咪仲愁。

男爵府

回覆 慢吞吞E 的帖子

我都好憎我阿媽,成日把口話視錢財如糞土,最斤斤計較就係佢,佢冇讀過書,有好多野吾識,咁我懶孝順幫佢搞番掂哂,佢就話我懶叻,佢自己好容易搞得掂,仲大聲夾惡鬧我冇照顧佢.....我都終於忍吾住,要停止我一向懶孝順既所有動作,我受佢既氣已影響我身體狀況,我亦冇大把錢去買佢認為一文不值既野比佢。
我成日諗住安排佢將來年老有病既情況,比佢話我洗乜諗咁多(已經試過其他屋企人就係無好好計劃而最後搞到好麻煩),仲大大聲蔑住嘴話“我仲行得走得,仲未死”.....

既然係咁,亦提醒我應好好照顧自己,c6同仔女,為自己家庭好好打算。其他野吾駛理,亦冇本事理。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

GreenMaDad 發表於 21-6-17 08:25
回覆 慢吞吞E 的帖子

我都好憎我阿媽,成日把口話視錢財如糞土,最斤斤計較就係佢,佢冇讀過書,有好多野 ...

我阿媽都係咁!

水晶宮

回覆樓主:

不會,順其自然,但我老公就會經常話我大安旨意,其實有就有,冇就冇,要發生就發生阻止不了,最多是怎樣的善後處理最好。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我會諗定將來有可能嘅變數, 依家有咩做到可以去減低個影響力會盡做... 預計唔到或無得準備就唔會再深究咁多... 要保持開心心情... 感恩每日自己無病無痛仲有得食及同家人見面....

子爵府

會阿

伯爵府

慢吞吞E 發表於 21-6-17 01:50
呢種好似叫災難性思想,即係一件小事就引起一連串向吾好方面愈想愈多。本身性格都有關系,平時個人比較易 ...

無錯, 我就係經常有呢種災難性思想

伯爵府

spikenard 發表於 21-6-17 09:29
不會,順其自然,但我老公就會經常話我大安旨意,其實有就有,冇就冇,要發生就發生阻止不了,最多是怎樣的 ...

我就係好羨慕你呢種性格, 我係無咩事發生都自己嚇自己先

你呢種性格做人會開心好多

其實有就有,冇就冇,要發生就發生阻止不了-->> 道理好多人都明, 但就係個腦控制唔住會去諗

我要學習下你先得

珍珠宮

俙俙媽咪 發表於 21-6-16 12:10
我知道要活在當下 本身我有一點情緒病(雖然我有食藥, 但我覺得最重要係改變心態)

很容易會擔心很 ...
我無野擔心,不到你CONTROL到,你咪唔好理囉...
擔心很多事(例如?)
包括還未發生的事(你不是先知)不用理甘多,理好目前好的生活好過啦...

我一向唔擔心呢啲野,上天要你死,你都唔可以留多一刻...所以有時安於現狀好過...

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

Jm 我都係緊張大師,所以好明白你心情。
可以睇下下面內容

https://www.healthsmart.com.hk/article_details.php?lv2=insomnia&index=I092582

1.隨遇而安
2.開放態度:憂心分為兩類,一是人可掌握的,如擔心考試失敗,藉着努力讀書減低失敗的機會。二是無法掌握的,例如意外,既然非個人所能改變的事實,惟有以平常心看待,處之泰然,令身心都感到放鬆。3.改變思想:切勿妄下判斷,舉例說,雖然心口痛是心臟病的徵狀,但有心口痛卻不等如患心臟病,正如發燒是腦炎的徵狀之一,但不等如患上腦炎。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我胡思亂想嘅時候就會諗下上面段內容,加油俙俙媽咪

伯爵府

貓咪達人 發表於 21-6-16 12:25
以前會,個人會好緊張,尤其細路啲野,依家細路大左我唔洗跟太多野,我學識左放慢腳步去做,明白有啲野唔 ...

象牙宮

我知道要活在當下 本身我有一點情緒病(雖然我有食藥, 但我覺得最重要係改變心態)

很容易會擔心很 ...

無助感,冇人會幫你。在欠安全感導至擔心! 容易擔心緊張的嗎?
1。 自己能處理好, 少D 擔心 + 緊張的。
2。 間中不太想處理它時, 擔心 + 緊張的。

焦慮病, 心血不足。 
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

虎到金來勳章

很容易會擔心很 ...
都会架,但要好自覺,唔好过份,成日提住自己,做吓喜欢做的事情,例如運動,分散心情

公爵府

我都會咁嘅,會諗最壞的情況先
最後多數都唔會發生最壞情況的
雖然在外人看來諗咁多有些多餘
但我會覺得係做好準備總好過到時真係發生先來諗會好好多

首頁

尾頁

跳至