自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

lala229 發表於 21-6-17 11:07
我胡思亂想嘅時候就會諗下上面段內容,加油俙俙媽咪

多謝你呀

大宅

回覆樓主:

有,擔心無錢養媽媽。但現在經濟穩定,都唔知點解擔心。

公爵府

回覆樓主:

成日擔心成日諗住就會成真(吸引力法則)

你要諗解決方法,咁就算發生左都唔洗驚,就唔會再成日擔心

伯爵府

想生BB熱投

不嬲諗定最壞一面
有定心理準備

男爵府

GreenMaDad 發表於 21-6-17 08:25
回覆 慢吞吞E 的帖子

我都好憎我阿媽,成日把口話視錢財如糞土,最斤斤計較就係佢,佢冇讀過書,有好多野 ...

你講(懶孝順)我真係好深感受,令我醒覺呢幾個字好岩我。我從來都話自己吾孝順,阿媽都應該咁覺得,但我仍不斷比時間自己冷靜,冷靜完先再聯絡,本著始終係生我既,奈何我這幾年真的再冇能力再承受精精折磨。我幾年前中風入院,我叫家人吾好話佢知,住左幾個月醫院做埋手術都冇講佢知,到出院我細妹先講佢知我病咗,我心態係吾想佢知道後既反應係,哦冇咩野,冷淡態度對我!我執返條命之餘,這次病令我精神上好大衝擊,抑鬱症、驚恐症一下走晒出黎,我老公已開到口同佢地講,吾好再搵我處理佢地問題,我已經好攰

男爵府

回覆 慢吞吞E 的帖子

祝您黎緊既日子事事順利, 幸福快樂! 記住要對自己好, 吾認同你既人既事就吾係你既事啦.

男爵府

GreenMaDad 發表於 21-6-17 15:38
回覆 慢吞吞E 的帖子

祝您黎緊既日子事事順利, 幸福快樂! 記住要對自己好, 吾認同你既人既事就吾係你既事 ...

醫生成日提我,兄弟姊妹既人生同佢哋自己既事吾好咁上心,每個人都有自己人生,作出任何決擇、想法、處理方法,都是他們的問題,由得他們自己解決,不要將問題帶到自己身上,自己做一個咕(emoji),讓他們抖抖,到他們覺得休息好就會離開,而自己又不會受傷害。聽落很簡單,但要做到其實都難,隨非本身性格很圓滑,很識分辨什麼是別人的事情,而可以置身事外

男爵府

回覆 慢吞吞E 的帖子

你醫生講得好啱,不過你都好啱,吾係咁容易做。之前姊妹有身體問題, 叫我介紹醫生,我介紹左個醫生俾佢,個醫生叫佢做個小手術,咁我地叫佢揾個second opinion, 第二個醫生就話吾駛做,我姊妹就同我講:宜家係你介紹嗰個醫生吾掂呀! 自此以後,我已經確定,佢長大後性格冇變,幫到佢佢吾會感激我,相反就永遠怪我.....最慘係我阿媽知佢性格都幫住佢,但一有問題就預左我去解決....宜家我都學識放低,佢地咁叻自有佢地生存方法,就算以後屋企有咩問題,我都吾駛懶叻攬上身。

首頁

尾頁

跳至