夫婦情感

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

gilgilgilgil 發表於 21-6-22 10:20
好似我仔、同人嗌交嗌唔贏就出手打人
不過會唔會攞刀我真係唔敢肯定、因為佢哋成日失控、衝動
...

我老公正正就係咁, 同人嗌交嗌唔贏就出手打人.

但我都幾肯定佢唔會拎刀, 因為佢係專業人士, 唔會咁做, 佢知後果好大好大....但就真係情緒化, 無同理心, 自私, 小家, 計較, 鉄石心腸.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

侯爵府

Manwah 發表於 21-6-17 11:02
無可能知, 又不是同居...

一星期見一两次...怎會知道....

同埋拍拖時一般都甜蜜、冇嘢刺激到佢又唔會發出嚟;同埋冇小朋友點會識adhd, asd 呢D嘢

侯爵府

Manwah 發表於 21-6-17 12:28
陪小朋友見医生(精神科, 有ADHD), 個精神科医生話"真係難為你, 大同細都有問題, 我見到你真係好, 我同你先 ...

我同你情況一樣、一大一小有問題、簡直令我崩潰、好灰、覺得人生就咁玩完

侯爵府

恩庭寶貝 發表於 21-6-17 23:29
係呢到應該唔止你拍拖唔知老公係 ADHD,仲有好多人陪你,結婚後先知都幾攞命,簡直好似上錯賊船。
...

完全係上咗賊船、超級中伏

子爵府

gilgilgilgil 發表於 21-6-22 10:29
完全係上咗賊船、超級中伏

奈何唔捨得個小朋友, 唔係話咁易放手...

佢又無賭, 又無漂, 又無飲酒, 無第三者, 無不良啫好.....同人講離婚, 好多人唔理解, 連我99都唔知自己同個仔有問題.

侯爵府

Manwah 發表於 21-6-18 14:29
回覆 uckukuku 的帖子

有睇過, 但係各個CASE有同, 有所不同....

我好明白你!
我就係因為一個冇同理心嘅伴侶、生小朋友後、做手術後、唔開心嘅時候.....都得唔到關心、安慰而引發抑鬱
日常生活、照顧小孩、管教小孩.....佢都唔會覺得自己有責任、好似樣樣唔關佢事咁;踢一踢、旭半下;甚至佢父母嘅事、都唔會主動去關心、常常置身事外
仲有、我從來未見過佢流眼淚;我估我死係佢面前、佢都唔會留一滴淚;諗到呢啲就覺得自己係咪仲要同佢一齊行落去

子爵府

gilgilgilgil 發表於 21-6-22 10:42
我好明白你!
我就係因為一個冇同理心嘅伴侶、生小朋友後、做手術後、唔開心嘅時候.....都得唔到關心 ...

我都抑鬱, 因為幾年前我老父得了CANCER, 我幾姐弟妹夾了幾次幾萬去医他, 我C6從來沒說過半句話幫我手出一分一錢, 最後我老父死了, 他沒半句安慰.
最最最慘係我老父的葬禮上, 他狠心的罵我(原因是我的國內親人, 唐哥, 表哥等等來港送殯, 我家有車, 晚上要送他們到酒店), 就是因為他不高興在當塲狠罵我, 給我的朋友見了, 最後係我朋友說她和我一起走坐的士送我返家, 而我老公負責車我的親戚去酒店.

之後他仍心深不忿, 仍然前前後後罵了我幾次, 我次次哭........佢沒有半點關心過我一分, 亦沒給過我一分錢....我爸爸死了跟他沒半點關係似的, 好殘忍呢!!!!!所以我開始死心, 對此人沒有寄望, 有時很想很想他死了我就免煩惱了!

侯爵府

Manwah 發表於 21-6-21 09:30
你上網揾資料, 最後我都係小朋友的精神科医生說了出來, 阿保的下一代好多是係SENS (ADHD)之類, 因為有自閉 ...

佢會唔會係唔想同工人溝通?我另一半都係唔鍾意同工人溝通、我都覺得好奇怪、我估係自閉嘅病徵、唔喜歡同唔熟嘅人講嘢?!

侯爵府

M.C.123 發表於 21-6-21 09:59
聽你咁講,有八成病徵相似,但為了小朋友只能容忍,現在大家關係可以用仇人來形容,如果唔係佢心目中的意 ...

連銀行都唔多去架;根本好怕面對陌生人、但佢自己唔知

大宅

畀面勳章

gilgilgilgil 發表於 21-6-22 11:35
連銀行都唔多去架;根本好怕面對陌生人、但佢自己唔知

係呀,同埋佢完全唔會直接同工人溝通,就算工人喺隔離,都係叫我同工人講,好怕陌生人,真係好奇怪,雖然佢冇真正做過評估,但同啊保特徵好似

侯爵府

Manwah 發表於 21-6-22 10:51
我都抑鬱, 因為幾年前我老父得了CANCER, 我幾姐弟妹夾了幾次幾萬去医他, 我C6從來沒說過半句話幫我手出一 ...

明白!當自己傷心失意嘅時候、往往得唔到另一半嘅支持;咁嘅婚姻生活意義何在?

侯爵府

M.C.123 發表於 21-6-22 11:41
係呀,同埋佢完全唔會直接同工人溝通,就算工人喺隔離,都係叫我同工人講,好怕陌生人,真係好奇怪,雖然 ...

就係因為小朋友有呢啲特徵、對sen多咗了解、先發現另一半都同樣有症狀、解開一直以嚟嘅疑團

大宅

畀面勳章

gilgilgilgil 發表於 21-6-22 11:47
就係因為小朋友有呢啲特徵、對sen多咗了解、先發現另一半都同樣有症狀、解開一直以嚟嘅疑團
...

但係咁樣對住佢好辛苦,但基於小朋友,又唔想離開,我個仔都有讀寫障礙,唔知同佢爸爸係「啊保」有冇關係

大宅

Manwah 發表於 21-6-22 10:51
我都抑鬱, 因為幾年前我老父得了CANCER, 我幾姐弟妹夾了幾次幾萬去医他, 我C6從來沒說過半句話幫我手出一 ...

估唔到呢個世界有人同我C6咁似,好難頂,我俾佢打完之後搬走左,打我只是導火線,一直冷漠同唔尊重我和我家人,同約囡開房影大尺相係主因,覺得行唔到落去

子爵府

longmother 發表於 21-6-22 12:00
估唔到呢個世界有人同我C6咁似,好難頂,我俾佢打完之後搬走左,打我只是導火線,一直冷漠同唔尊重我和我 ...

我老公未到咁過火, 因為佢係基督徒, 但佢太自我, 唔會反醒, 打左我都話:"係拍你幾下之馬, 豆腐咩"

唔知知你好痛, 仲要以一賠十, 你拍佢一下, 或罵佢幾句, 十倍奉還, 從來無當我係老婆.

大宅

Manwah 發表於 21-6-22 12:04
我老公未到咁過火, 因為佢係基督徒, 但佢太自我, 唔會反醒, 打左我都話:"係拍你幾下之馬, 豆腐咩"

唔知知 ...

佢家暴完仲話自己冇錯,佢講野又係好過份,佢叫我全家落地獄,普通人唔會講啲咁無聊又得罪人的說話,佢都有同仔講話佢有心打我,就唔會出手咁輕(事實唔輕)

子爵府

longmother 發表於 21-6-22 12:27
佢家暴完仲話自己冇錯,佢講野又係好過份,佢叫我全家落地獄,普通人唔會講啲咁無聊又得罪人的說話,佢都 ...

你個會不會是自私, 不是阿氏保加?

因為我老公以為自己係叫做愛我的, 同時阿氏保加的人會重覆做一樣野, 所以佢哋係不易想轉伴侶的, 理論上佢唔會飛人而是被人飛的.

大宅

Manwah 發表於 21-6-22 12:33
你個會不會是自私, 不是阿氏保加?

因為我老公以為自己係叫做愛我的, 同時阿氏保加的人會重覆做一樣野, 所 ...

佢係好自私架,同我地去玩只會做佢鍾意的,扣稅自己一人寫晒兩仔免稅,佢要瞓覺,全屋人唔可以嘈,我睇緊電視,佢一返黎會熄左佢,佢幾千蚊影一次私影但屋企資出要我一齊負擔,話佢自己好窮。
我聽你情形,我覺得佢都有阿保。
我話離婚,佢話唔離,唔知係咪不易轉伴侶,而家都係我飛佢

侯爵府

Manwah 發表於 21-6-22 10:32
奈何唔捨得個小朋友, 唔係話咁易放手...

佢又無賭, 又無漂, 又無飲酒, 無第三者, 無不良啫好.....同人講 ...

係架!所以同人講冇人明、有苦自己知;吾係有第三者、自己都會好難做決定

大宅

畀面勳章

longmother 發表於 21-6-22 13:19
佢係好自私架,同我地去玩只會做佢鍾意的,扣稅自己一人寫晒兩仔免稅,佢要瞓覺,全屋人唔可以嘈,我睇緊 ...

係呀,新同感受,真係好自私
一返屋企,我明明睇緊電視就即刻轉咗你台,風扇關咗佢唔准開,個仔溫習做功課,佢唔理,照大大聲開住個電視,食嘢成地都係,我話佢,仲問我嘈乜嘢,叫我自己執咗佢咪得囉,返到屋企叫佢洗手唔洗,總之大爺咁,佢做乜都係大晒

首頁
23456...10

尾頁

跳至