自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

男爵府

Pay me 是由匯豐銀行推出的電子錢包手機應用程式,而轉數快則是由金管局推出的跨銀行轉帳系統。 Pay me是一個電子支付的手機應用程式,需要下載App才可以使用。 而「轉數快」則是一個快速支付系統,不是手機應用程式,而用家只需在本身所使用的銀行App或者其他電子錢包中用手機號碼或者電郵地址做登記後就可以使用。

Lee119    發表於 21-12-4 19:11

男爵府

Thx

翡翠宮

回覆樓主:

唔同層面嘅嘢,無得比較。Payme都係轉數快系統一員,所以payme都可以經轉數快與銀行賬户、微信、支付寶、Tap&go、八達通、TNG、BOC PAY……等等互相轉賬。

珍珠宮

2024年龍年勳章

lyh80115 發表於 21-6-17 22:32
唔同層面嘅嘢,無得比較。Payme都係轉數快系統一員,所以payme都可以經轉數快與銀行賬户、微信、支付寶、Ta ...

想請教:我只有支付寶和轉數快,咁我係咪可以payme過錢比其他人?如何過數呢?
希望每天開心渡過 ;-)

水晶宮

轉數快是 銀行戶口 對 銀行戶口的 轉帳
Payme 是 Payme用戶之間的轉帳

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

柔軟 發表於 21-6-17 09:25

payme係未有轉數快之前既產物,如果一班人食飯,payme夾錢係最方便!如果要轉一萬幾千比人就要用轉數快喇
放下自在

翡翠宮

Jessy 發表於 21-6-17 22:49
想請教:我只有支付寶和轉數快,咁我係咪可以payme過錢比其他人?如何過數呢?
...

轉數快轉賬出去都要實名,Payme上傳身份證實名之後,就可以經轉數快轉賬到其他銀行及錢包apps,以及用電話、email等收取轉賬;payme無實名就只限payme圍内轉賬;微信、支付寶、八達通……等等都係咁情況。

男爵府

一直都好混亂,一時用電話號碼,一時又唔得要用電郵地址,一時又話未登記,一時咩都唔洗過到數,亂七八joe.

水晶宮

電子錢包(payme) 同 跨行轉帳的分別

珍珠宮

2024年龍年勳章

lyh80115 發表於 21-6-18 08:14
轉數快轉賬出去都要實名,Payme上傳身份證實名之後,就可以經轉數快轉賬到其他銀行及錢包apps,以及用電話 ...

即用我手機內的銀行App,轉帳去其他人的匯豐銀行戶口號碼?
希望每天開心渡過 ;-)

水晶宮

回覆樓主:

payme係手機支付平台,轉數快係一個轉數功能,就算payme都有轉數快功能

goldpiglet    發表於 21-12-4 12:37

男爵府

回覆樓主:

我2樣都有,payme apps 間單易用,但每月有上限,我只用黎對某啲同事收食飯錢。
其他轉賬多數用轉數快,直接由銀行戶口扣錢。
早幾日朋友要過15k俾我幫佢買嘢,佢話payme過左上限,轉數快又只set得過3千,最後佢都要親自去銀行櫃員機過數去我戶口,我就覺得好麻煩

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lyh80115 發表於 21-6-18 08:14
轉數快轉賬出去都要實名,Payme上傳身份證實名之後,就可以經轉數快轉賬到其他銀行及錢包apps,以及用電話 ...

轉數快轉比人唔使名字, 只要電話號碼就轉到, 額度依照你在銀行預設的小額轉帳。我用過很多次了, 所以每次入電話都金晴火眼。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

andyman 發表於 21-6-18 09:39
轉數快轉比人唔使名字, 只要電話號碼就轉到, 額度依照你在銀行預設的小額轉帳。我用過很多次了, 所以每次 ...

我通常會問埋對方邊間銀行,入埋邊間銀行穩陣啲

男爵府

回覆 柔軟 的帖子

Payme 叫做有$1000額可以用信用卡俾,叫做可以賺下分,
轉數快就只係轉數,現兜兜

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ddkaka 發表於 21-6-18 09:41
我通常會問埋對方邊間銀行,入埋邊間銀行穩陣啲
通常轉數時會看到簡稱, 例如CHAN TAI MAN , 會出CHAN T M , 多數啲人好醒會比埋。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

琥珀宮

raylife 發表於 21-6-18 08:20
一直都好混亂,一時用電話號碼,一時又唔得要用電郵地址,一時又話未登記,一時咩都唔洗過到數,亂七八joe. ...

你覺得混亂,因為唔清楚轉數快基本概念

轉數快類似ATM銀通,唔係個別一間bank既事物,係「所有」bank及電子產品錢包共用的系統。想用 mobile # / email address 來「收款」,才需要登記

男爵府

Payme小額
轉數快大額小額都得,
我將幾間銀行嘅錢,可以互轉,
超方便快捷

水晶宮

PayMe 係電子銀包

轉數快係轉帳系統

首頁

尾頁

跳至