在職全職

跳至
[在職媽媽] 樽頸位

首頁

尾頁

子爵府

2021勳章

純粹想搵一個地方申下

細個讀書成績不錯 順利入到神科未畢業已經有Offer 人工又跟考試制度年年加 升職亦順利 以前條路一直係一帆風順

但呢幾年個人Hea咗好多
一來生左兩個小朋友
二來公司人事問題 而家做嘢只係打份工嘅心態 知道已經冇乜位可以升
三來呢幾年發生很多事 人生好無常 好多嘢可以話變就變 而自己亦有意離開香港
種種因素加埋 真係冇咗以前返工諗住住點樣可以做好啲份工嘅心態

但係以前向前衝慣
一Hea左一排真係好唔習慣
工作上以前under我嘅人有人已經升到同我同grade
亦有啲睇落都應該好快會升得高過我

啱啱做performance review
老闆都話我做嘢好地地 但係係冇左上進嘅心

子爵府

2021勳章

我都唔知點樣先可以令到自己有返上進心
有時突然間會有返幹勁
但有時候又會諗打份工點解要咁辛苦自己

成日諗如果嚟緊五年都係做同一份工同一個職位同一份人工
我會有多d時間陪仔女 生活質素都唔會差好遠 舒舒服服咁樣幾好

但有時又諗其實我應該有能力努力啲再搵位升職 咁樣我嘅儲備就會多啲 但係就會少咗時間陪仔女

子爵府

2021勳章

有在職媽媽有同樣嘅情況嗎?

大宅

牛年勳章 2021勳章 開心吸收勳章

有呀,做左現在份工1x年,近幾年已經做到好心淡,很想離開。我仲有兩個小朋友,很想花多點時間陪佢地,可借未找到啱時間既新工作。寧願搵少d錢,我都一定要轉工。

子爵府

2021勳章

Liuvyn 發表於 21-6-17 17:04
有呀,做左現在份工1x年,近幾年已經做到好心淡,很想離開。我仲有兩個小朋友,很想花多點時間陪佢地,可借 ...

見到啲同你同期
甚至曾經低級過你嘅升得快過你
會唔會唔甘心?

我其實會唔開心
但真係冇辦法
做咗媽媽冇可能同以前一樣咁博

大宅

回覆 KoneyB 的帖子

咁如果自己好努力,但又升唔到職,咁係會唔甘心。但我又唔係勤力過人,所以都係平常心。就算老細而家話升我,我都會拒絕,我唔想再多d 責任,我想留番精神時間比仔囡。

大宅

而且人生唔係只有工作,我想學下同試下其他野。

子爵府

2021勳章

Liuvyn 發表於 21-6-17 20:30
而且人生唔係只有工作,我想學下同試下其他野。

咁我都明嘅
不過有時諗返起之前
真係覺得女人為咗屋企犧牲好多

民房

有呀。

未生前好衝好努力做好每樣野,成日想試新野。生左之後做小小野都覺得好易攰..又無記性..見到身邊有心升既人個個日日開行turbo 更加覺得自己無機..

索性想hea做算..同埋之前太上心努力做好多野..直屬上司都唔係咁欣賞..更灰..心諗咁辛苦為乜..

大宅

2021勳章

Painting2 發表於 21-6-20 21:44
有呀。

未生前好衝好努力做好每樣野,成日想試新野。生左之後做小小野都覺得好易攰..又無記性..見到身邊有 ...

我同你一樣努力咗上司唔欣賞, 依家勁想辭職 做full time mum。 但又怕老公 經濟未必支持到。

男爵府

KoneyB 發表於 21-6-17 13:27
純粹想搵一個地方申下

細個讀書成績不錯 順利入到神科未畢業已經有Offer 人工又跟考試制度年年加 升職亦順 ...

精算師?

禁止訪問

大宅

KoneyB 發表於 21-6-17 13:27
純粹想搵一個地方申下

細個讀書成績不錯 順利入到神科未畢業已經有Offer 人工又跟考試制度年年加 升職亦順 ...

我反而係唔甘心,覺得自己人工有上升空間,但係因為放產假人工升幅,bonus都discount埋。本身今年產假完覺得可以駁升職瘋狂Ot,但點知無幾耐又有左 其他同batch的人已經超越左我,所以我更加唔可以放鬆。兩年內升唔過3成人工我會走。加上到時細B會讀N我應該多D時間博殺。

伯爵府

2021勳章

KoneyB 發表於 21-6-17 18:56
見到啲同你同期
甚至曾經低級過你嘅升得快過你
會唔會唔甘心?

自己下屬升得高其實亦代表自己有眼光、有領導能力可以湊大啲下屬,好事!

其實好多時唔係自己想鬥就可以,更多要衡量自己嘅性格同不同時間嘅身份。比較事業、投資回報、人工…都係冇止境嘅比拼,重點係自己平衡就好了。

大宅

2021勳章

發表於 前天 21:12 |顯示全部帖子
mizuho 發表於 21-8-24 23:31
自己下屬升得高其實亦代表自己有眼光、有領導能力可以湊大啲下屬,好事!

其實好多時唔係自己想鬥就可以 ...

同意,做人真的很難,不進步就等於退步,但我們不只有工作,還有家人和興趣。人生怱怱數
十年,大部分時間也在為錢,面子。唔知值唔值得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊