自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

自己識唔到呢類人,不過上個禮拜睇條youtube,幾欣賞楊秀惠,佢而家專心創業同湊小朋友,要處理兩邊真係唔容易

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

有D人有工人有屋企人幫手先可以咁做,如果得一個人,點可能放低個B自己出去做嘢,淨係煮三餐做家務教仔都未夠時間。

水晶宮

回覆樓主:

我佩服要返工要湊小朋友但又無工人的女強人多d
有工人的,就算有落手落腳自己湊,都一定有部份係工人幫咗手

P.s. 楊秀惠無可能無工人吧

大宅

ewater 發表於 21-6-17 17:35
有D人有工人有屋企人幫手先可以咁做,如果得一個人,點可能放低個B自己出去做嘢,淨係煮三餐做家務教仔都未 ...

認同,所以我唔認為呢啲藝人有幾得人佩服。好似陳豪個老婆成日影佢一湊三出遊話佢supermum,佢鏡頭後工人跟身,有幾super呀又
反而有啲無工人無長老嘅雙職媽媽先真係值得佩服。放工仲要趕住買餸煮飯接放學,仲要對功課溫書,可能搞掂小朋友又開電腦整公司野。呢啲雙職媽媽真係鐵人。

茶類愛好者    發表於 21-6-17 20:51

子爵府

Rene122 發表於 21-6-17 16:15
自己識唔到呢類人,不過上個禮拜睇條youtube,幾欣賞楊秀惠,佢而家專心創業同湊小朋友,要處理兩邊真係唔 ...

係好唔容易,不過為母則強

我自己單媽,小朋友返學我去返PT,公公幫忙湊放學再睇兩個鐘,放工返去教功課煮飯做家務,好在人小衫唔使日日洗,有時係娘家食埋飯又可煮&洗小餐。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

momonicnic1107 發表於 21-6-17 17:42
認同,所以我唔認為呢啲藝人有幾得人佩服。好似陳豪個老婆成日影佢一湊三出遊話佢supermum,佢鏡頭後工人跟 ...

我媽果個年代普通打工仔無工人無屋企人湊,咩住個B或帶住個細路返工廠,又或且在家照顧細路之餘仲要攞貨返屋企剪缐頭,仲要果個年代D人生得多。

果個年代有D人嘅屋企人係大陸,自己偷渡來香港,有D有屋企人在港但仚家出去搵食唔可以幫手湊,果D母親真「堅」呀!

skyyyjun    發表於 21-6-19 10:50
茶類愛好者    發表於 21-6-17 20:52

珍珠宮

我最佩服嘅係以前嘅女人。雖然唔使返工,但一個女人湊幾個,無工人,以前啲男人唔理家事,湊仔買餸煮幾餐接送返放學一腳踢。我識有個auntie生4個,老公唔幫手,陣痛仲煮埋餐飯先自己行去醫院生。

茶類愛好者    發表於 21-6-17 20:53
mkmama21    發表於 21-6-17 18:49

大宅

白毛毛 發表於 21-6-17 17:56
我最佩服嘅係以前嘅女人。雖然唔使返工,但一個女人湊幾個,無工人,以前啲男人唔理家事,湊仔買餸煮幾餐接 ...

時代唔同左,以前係勞力多,但冇乜要求,求其買包叉燒烚條菜,食一大碗飯又一餐,而且嗰陣好多人都唔多識字,更加唔會教到仔女功課,但求食飽,安全冇意外就得~
依家生活質素提高左,父母要求都多左,所以煩惱自然又相繼提高~

大宅

winniebear301 發表於 21-6-17 18:03
時代唔同左,以前係勞力多,但冇乜要求,求其買包叉燒烚條菜,食一大碗飯又一餐,而且嗰陣好多人都唔多識 ...

係, 以前有野俾佢哋食,養大佢哋就係,唔需要教讀書,陪玩,搵興趣班同理仔女情緒
但而家在職媽媽,除咗返工壓力大左,放工仲要教功課,陪溫書,了解小朋情緒發展,又唔話得唔打得,放假仲要陪玩見識多d, 溫興趣班俾佢上,可能仲要兼顧埋同老師打好關係
不過代代面對困難都唔同,冇得直接比較

珍珠宮

winniebear301 發表於 21-6-17 18:03
時代唔同左,以前係勞力多,但冇乜要求,求其買包叉燒烚條菜,食一大碗飯又一餐,而且嗰陣好多人都唔多識 ...

呢個咪正正係囉,如果現代嘅女人,冇工人冇人幫,好似以前嘅女人咁乜都要自己做,最簡單點可能有時間發展自己嘅事業,可能根本連陪小朋友嘅時間都冇。

你話嘅要求,呢個係能力的問題。就算而家年代,冇錢起上嚟叉燒包烚菜都要食㗎啦。

而家嘅女人有工人幫手做家務都叫辛苦,係呢方便我真係覺得以前嘅女人係超人。

珍珠宮

Nbs 發表於 21-6-17 17:41
我佩服要返工要湊小朋友但又無工人的女強人多d
有工人的,就算有落手落腳自己湊,都一定有部份係工人幫咗手 ...

同意

大宅

白毛毛 發表於 21-6-17 18:19
呢個咪正正係囉,如果現代嘅女人,冇工人冇人幫,好似以前嘅女人咁乜都要自己做,最簡單點可能有時間發展 ...

因為依家社會物質豐富左,部份的媽媽,自己年輕時都已經享受慣,人係有惰性,當環境持續舒適,人係好少選擇跳出舒適圈去改變~所以當成為媽媽後,有部份都係想維持以前舒服嘆慣的模式,咪會咁~
以前的捱,艱苦,某程度上係環境迫出來!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

以前養6個冇工人都得,我老公舅父話有咩難,佢阿媽(即老公太婆)長期開電視任睇,對學習冇要求,細路周街玩無人睇。而家點同以前?

男爵府

白毛毛 發表於 21-6-17 18:19
呢個咪正正係囉,如果現代嘅女人,冇工人冇人幫,好似以前嘅女人咁乜都要自己做,最簡單點可能有時間發展 ...

以前又可以hea湊,掉低小朋友係屋企好平常,6歲呀哥去接3歲細佬放學又有,衛生又冇要求咁高,煮飯又唔會每日要有魚有肉有菜要求咁高,如果照用以前湊法,警察已經話虐兒搵上門

侯爵府

白毛毛 發表於 21-6-17 17:56
我最佩服嘅係以前嘅女人。雖然唔使返工,但一個女人湊幾個,無工人,以前啲男人唔理家事,湊仔買餸煮幾餐接 ...

我媽咪係呢d,仲講少樣,要照顧埋我爸亞媽同兄弟、亞叔,一間屋住十幾人,亞爸放工食完飯就打衛生麻雀,唔會幫手做屋企嘢,亞媽勁到仲攞膠花返嚟大細一齊穿去賺多一蚊就一蚊。

珍珠宮

smiletigger 發表於 21-6-17 18:39
我媽咪係呢d,仲講少樣,要照顧埋我爸亞媽同兄弟、亞叔,一間屋住十幾人,亞爸放工食完飯就打衛生麻雀,唔 ...

男爵府

回覆樓主:

過去20年我係雙職阿媽兼無工人
就係得一個小朋友,兼且一直係自己公司
所以我可以悉心安排,但係真係幾辛苦
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

首頁

尾頁

跳至