自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果有三個細路又要學呢樣又學嗰樣, 媽媽冇可能分身掛. 點都要有人幫手. 唔明點解有啲人講到有工人個阿媽就好似可以喺屋企唔使做咁. 楊秀惠咁大盤生意先至唔得閒理屋企啲瑣碎家務啦….

子爵府

momonicnic1107 發表於 21-6-17 17:42
認同,所以我唔認為呢啲藝人有幾得人佩服。好似陳豪個老婆成日影佢一湊三出遊話佢supermum,佢鏡頭後工人跟 ...

係沙灘見過佢地,有2個工人,但2公婆都多同互動既

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我唔會佩服藝人,背後有司機,有工人,有助手打點一切。

我欣賞真係落手落腳,親力親為的媽媽。
在職/全職,也同樣值得尊重。

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

有工人已經差好遠。

男爵府

Rene122 發表於 21-6-17 16:15
自己識唔到呢類人,不過上個禮拜睇條youtube,幾欣賞楊秀惠,佢而家專心創業同湊小朋友,要處理兩邊真係唔 ...

我部門經理返8放8,人人都話佢工作狂,雖然有個女,但佢有工人姐姐,外婆幫手,所以佢先可以無後顧之憂下,全情投放時間係公司。

珍珠宮

我就真係識一個媽媽,無工人無長老幫手,要返工,放工教自己小朋友功課之餘,做家務,煮飯.... 仲要做埋兼職...你話犀唔犀利... 佢小朋友學業唔算差,中等... 同埋老公因為疫情,係大陸返工有一年未見兩母子,不過而家已經一家團聚!

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-6-17 19:14
有工人已經差好遠。

認同有工人係差好遠,以前請開工人但今年疫情問題工人黎唔到,種種原因決定唔請住,呢半年放左工頂硬上。但我覺得咁唔係好事,對比下冇左工人生活質素差左好多,做完家務都冇乜時間同仔女玩/同老公傾計。

有工人既媽媽其實都可以好忙,人既時間同精力都有限得咁多,分左精神去做家務就自然會少左時間陪玩陪讀。都係請工人做家務cp值高d。

珍珠宮

白毛毛 發表於 21-6-17 18:19
呢個咪正正係囉,如果現代嘅女人,冇工人冇人幫,好似以前嘅女人咁乜都要自己做,最簡單點可能有時間發展 ...
我朋友,有工人有長老一屋人幫手湊b, 基本上兩公婆唔識點理個b...都話辛苦...我都R頭,辛苦啲乜? 出街有私家車,連坐巴士等巴士都唔洗...

男爵府

ewater 發表於 21-6-17 17:53
我媽果個年代普通打工仔無工人無屋企人湊,咩住個B或帶住個細路返工廠,又或且在家照顧細路之餘仲要攞貨返 ...

我媽就係呢個年嘅人,帶著4歲仔,初生B(即係我)自己坐月,老公返工一個養四個!當我自己生完坐月時,感受到媽咪當年幾咁super!

大宅

momonicnic1107 發表於 21-6-17 17:42
認同,所以我唔認為呢啲藝人有幾得人佩服。好似陳豪個老婆成日影佢一湊三出遊話佢supermum,佢鏡頭後工人跟 ...

完全贊同,啲藝人搵錢容易好多,大把人幫手,尤其有名氣在先,創事業事半功倍。許多平凡嘅雙職媽媽,搵錢又唔多,承受生活壓力,工作壓力,仔女學業壓力...

男爵府

白毛毛 發表於 21-6-17 17:56
我最佩服嘅係以前嘅女人。雖然唔使返工,但一個女人湊幾個,無工人,以前啲男人唔理家事,湊仔買餸煮幾餐接 ...

同感,想當年我媽六年抱四,呀爸要番工,呀媽帶住我哋幾個兄弟姊妹出入真係前面陀一個後面偝帶一個左拖一個右拖一個,最大嗰個未夠六歲。淨係聽都覺不可思異,但我大哥作證佢有記憶係堅嘅。就算嗰個年代唔講究培養,淨係講細路有飽飯食無穿無爛都已經super mum,而家你叫工人一湊四?個工人quit咗十世啦

男爵府

回覆樓主:

古代女人仲利害,一生完即刻落田添,你同我阿媽都要行埋一邊!

茶類愛好者    發表於 21-6-18 08:50

男爵府

Rene122 發表於 21-6-17 16:15
自己識唔到呢類人,不過上個禮拜睇條youtube,幾欣賞楊秀惠,佢而家專心創業同湊小朋友,要處理兩邊真係唔 ...

我一拖4,要反工,有一位姐姐幫手做家務,但我已經覺得自己都好叻

侯爵府

回覆樓主:

如果返工仲要返屋企一腳踢, 不如儲下錢先生

象牙宮

回覆樓主:

如果自己生意會麻煩d!反而打工,有工人或老人家幫手問題不大既!我自己要返工,無工人,但有老人家幫手捱大個仔,叫我唔返工對住個仔唔癲至奇

大宅

Nbs 發表於 21-6-17 17:41
我佩服要返工要湊小朋友但又無工人的女強人多d
有工人的,就算有落手落腳自己湊,都一定有部份係工人幫咗手 ...

如果要以「有人幫手為由」,咁返工的女強人,點都有人湊B,其他人就不是幫手嗎?

侯爵府

現在家長難好多。工人最多幫家務,教養咪又係父母做。 依家細路有機打,有得上網。品行管教都要和社會歪風拔河。

讀大學變成基本野。好大壓力

大宅

我諗你地應該讚緊我
我都佩服自己
單親 雙職 無工人 無長老 喺公司算係高職位
放工 買餸煮飯煲湯 洗衫 拖地….
小朋友幼稚園小學時仲要幫佢睇功課溫書
一路煮餸 一路讀書俾佢默書
Super woman咁
代價係 成日病 周身勞損
得著係有個乖仔 同我感情好好

首頁

尾頁

跳至