自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

記得婆婆話
好後悔做左full time mom,因犧牲太多
我媽當年又係咁講,家人未必看重
無論點,女人如果可以,都堅持返工
對自己也是好
有工人/長老,當然仲好
無人幫,又堅持到working mom;非常抵讚!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

凡阿媽都係勁.

伯爵府

ewater 發表於 21-6-17 17:53
我媽果個年代普通打工仔無工人無屋企人湊,咩住個B或帶住個細路返工廠,又或且在家照顧細路之餘仲要攞貨返 ...

我好認同,因為我阿媽就係咁。
當年阿爸阿媽要出去搵食,我兩姐弟由小學開始都係自行返學放學,嗰間村校就喺屋企山腳。中午嗰餐就由我煮飯畀細佬食,簡單炒個蛋煮個麵加豉油汁。或者將前一晚食淨嘅餸蒸返熱。阿媽收工之後就返屋企煮晚飯,仲會帶返一包二包啲嘢,返屋企做手作賺零用錢。晚飯之後阿爸洗碗,阿媽就出去幫人哋倒垃圾賺錢。
上一輩嘅父母真係任勞任怨。

珍珠宮

bonbon926 發表於 21-6-17 18:51
如果有三個細路又要學呢樣又學嗰樣, 媽媽冇可能分身掛. 點都要有人幫手. 唔明點解有啲人講到有工人個阿媽就 ...

同意。幾個細路,就算有能力一腳踢都唔安全,2個睇幾個點都安全過1個睇幾個。行開行埋都要有人睇啦。出街1個拖2個,另一個又拖住其他,點都好過1個睇幾個,小朋友周圍走架。除非有長老幫手就話姐。同埋,如果去咗做家務,又好難教功課陪溫習,請工人可提高效率,一腳踢係叻但多啲人做嘢效率更高。

大宅

回覆樓主:

以前嘅女人勁架,一個湊幾個細路,衣家係3至6個大人照顧一個細路。

水晶宮

kiuzoe 發表於 21-6-17 23:13
我好認同,因為我阿媽就係咁。
當年阿爸阿媽要出去搵食,我兩姐弟由小學開始都係自行返學放學,嗰間村校就 ...

好似我媽,任勞任怨!
晨早做清潔,然後去街市賣菜,放工返屋企做晒d家務煮晒飯,仲攞d膠花返黎穿!
好辛苦賺錢湊大我地,佢老了,我地都好好咁照顧佢

伯爵府

cyyiu 發表於 21-6-17 23:45
好似我媽,任勞任怨!
晨早做清潔,然後去街市賣菜,放工返屋企做晒d家務煮晒飯,仲攞d膠花返黎穿!
好辛 ...

水晶宮

LoveYinYin1215 發表於 21-6-17 22:28
記得婆婆話
好後悔做左full time mom,因犧牲太多
我媽當年又係咁講,家人未必看重

頭先我同女一齊睇寶寶大過天,我見到香香不停同馬明講一個人湊女點忙點忙(其實有d野佢自己攞黎忙) ,然後我忍唔住同個女講,第時結左婚生左小朋友,就算老公幾叻幾有錢,都要去返工,唔好將重心放晒喺屋企,同埋做女人要有搵錢能力,因為呢個世界好現實,今日老公是你的依靠,但難保有一日返轉豬肚 ....
我見香香將自己湊女嘅辛勞放得太大,完全抹殺馬明返工嘅辛勞

茶類愛好者    發表於 21-6-18 08:53

大宅

daijuju 發表於 21-6-17 23:19
同意。幾個細路,就算有能力一腳踢都唔安全,2個睇幾個點都安全過1個睇幾個。行開行埋都要有人睇啦。出街1 ...

只係唔明點解有啲人講到有工人嘅媽媽就好似係佢哋自己冇用.我冇工人自己湊住個兩歲都會羨慕啲媽媽有工人幫吓手. 但係同時間我唔會去諗人哋有工人就一定唔辛苦. 大家都係做人媽媽…女人應該少啲批評咁樣大家都會好過啲.

公爵府

牛年勳章

crazypaper 發表於 21-6-17 19:31
我就真係識一個媽媽,無工人無長老幫手,要返工,放工教自己小朋友功課之餘,做家務,煮飯.... 仲要做埋兼 ...

嘩~ 堅喎!仲要有段時間同c6玩long d , 真心佩服!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

ChaBean 發表於 21-6-17 18:38
以前又可以hea湊,掉低小朋友係屋企好平常,6歲呀哥去接3歲細佬放學又有,衛生又冇要求咁高,煮飯又唔會每 ...

以前亞媽好易做。仲要好早有錢收。只要搵到鋪頭肯肯童工,好早踢仔女去搵錢。個亞媽日日群班同類八婆去打牌,講是非。

珍珠宮

Carol999 發表於 21-6-18 00:35
嘩~ 堅喎!仲要有段時間同c6玩long d , 真心佩服!
係呀!睇見佢超辛苦,個排個樣好攰,所以間唔中我整野食遇埋佢同佢個小朋友,咁佢唔洗搞晚餐可以抖一抖...而家佢老公返咗黎,個樣即刻精神哂

伯爵府

cyyiu 發表於 21-6-17 23:53
頭先我同女一齊睇寶寶大過天,我見到香香不停同馬明講一個人湊女點忙點忙(其實有d野佢自己攞黎忙) ,然後 ...

兩夫妻平衡最好

大宅

Rene122 發表於 21-6-17 16:15
自己識唔到呢類人,不過上個禮拜睇條youtube,幾欣賞楊秀惠,佢而家專心創業同湊小朋友,要處理兩邊真係唔 ...

我睇左靚媽圍爐,我記得佢好似提過自己賺一億

大宅

winniebear301 發表於 21-6-17 18:03
時代唔同左,以前係勞力多,但冇乜要求,求其買包叉燒烚條菜,食一大碗飯又一餐,而且嗰陣好多人都唔多識 ...

岩,我覺得以前同而家既在職媽媽冇得比,只係面對既煩惱會有唔同

大宅

daijuju 發表於 21-6-17 18:34
以前養6個冇工人都得,我老公舅父話有咩難,佢阿媽(即老公太婆)長期開電視任睇,對學習冇要求,細路周街 ...

始終以前果代d人讀書唔多,都唔會特別諗點樣幫小朋友揀學校,教好佢行為品格,可以三餐溫飽過到日子就算

男爵府

daijuju 發表於 21-6-17 23:19
同意。幾個細路,就算有能力一腳踢都唔安全,2個睇幾個點都安全過1個睇幾個。行開行埋都要有人睇啦。出街1 ...

以前我媽係朝8晚8,呀爸返通宵,我6,7歲就自己放學買飯盒食,唔夠力用鎖匙俾我媽趕出門,迫學喊住學左兩個鐘,有時放學真係企門口10分鐘都開唔到,去鄰居拍門問可唔可以幫手,放假冇娛樂,好羨慕人地興趣班去玩,日日聽收音機,當年小學已經聽森美小儀
我唔想小朋友好似我童年一樣咁寂寞冇人陪困屋企,所以選擇ftm

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

bonbon926 發表於 21-6-18 00:01
只係唔明點解有啲人講到有工人嘅媽媽就好似係佢哋自己冇用.我冇工人自己湊住個兩歲都會羨慕啲媽媽有工人幫 ...

呢度只能讚wm, 做ftm係錯,做有工人既ftm係罪加一等。

子爵府

ewater 發表於 21-6-17 17:53
我媽果個年代普通打工仔無工人無屋企人湊,咩住個B或帶住個細路返工廠,又或且在家照顧細路之餘仲要攞貨返 ...

係,以前家家都係咁,有得食穿得暖就滿足,活得苦,心甜。
現代人要排場,得一想二,人生無厭足,活得唔幸福。

大宅

aaa_m 發表於 21-6-18 10:01
我睇左靚媽圍爐,我記得佢好似提過自己賺一億

係關心妍話佢賺左一億呀

首頁

尾頁

跳至