夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

taptap83 發表於 21-6-30 00:34
你想法真的很好,很正面。沒錯,兩夫妻是兩個個體,要manage真的很困難,有些人也寧願放棄或逃避,我很欣 ...

祝你們夫妻一直幸福。---> 多謝

前晚都有跟太太有些磨擦, 原因係佢比仔攪到心情唔好, 然後對我說了些語氣不好的說話, 令到我都有D 情緒好快收線, 但我的復原功能都算強, 好快我就自己問自己, 咁就放棄? 咁就認輸? 咁我就回恢復和主動過來, 帶起太太.

我留了言比太太說的出我的感受, 然後太太聽了留言道歉, 我話我都會跟仔仔留言, 用Daddy的角度跟他談(因為我仍在國內, 11個月未回香港), 昨天一早便留了一些說話比仔仔, 然後晚上打電話回家跟太太談完, 便再同仔仔談, 處理算在我想像之內.

當雙方有磨擦, 要冷靜想一想, 然後再重新來過, 男仔真係要抱著有無盡的胸襟, 要用智慧和冷靜地來解決問題, 要信自己可以解決到的, 要帶領對方走出困局, 因為冷戰太虛耗家庭的感情和時間了, 無謂為了自己的面子令大家失去更多. 我當天做了這個主動, 大家好快就無事, 今天太太打疫苗, 我就好似正常的關心好, 為她打氣, 還請她食一頓晚餐, 其實一起的日子, 也是最緊要大家開的, 不是求氣.....

如果當天開始冷戰, 今天大家仍會在不開心之中, 何必....., 我在這裡11個月了, 我覺得為家庭而緊守自己的崗位, 心靈上又不覺得孤獨空虛喎, 我覺得也是一個磨練和經歷, 其實心中有家和太太, 都不會有出軌的意欲.

也希望你能一切順利, 幸福快樂

子爵府

jfk 發表於 21-6-29 23:48
回覆 PTMCYS 的帖子

好多謝你嘅回應相信好多太太都想老公識諗同有行動。

部份男人到手後會放鬆和遺忘的, 要找機會激發他, 帶動他. 無錯, 男人做主動是更易帶起大家的情感, 因為男人的情感不易表露出來, 就像石頭一樣, 如果他願意做主動, 無了石頭的障礙, 而已婚的女人對家庭是比較細緻和有情感的, 所以較易得出來效果.

但有一樣野女性要留意, 有自信的女仔才是最吸引的, 你們要為自己而打扮, 不是為了對方而穿得漂亮, 這樣更易吸引你的男人注意和眼前一亮.

男爵府

PTMCYS 發表於 21-7-2 19:33
部份男人到手後會放鬆和遺忘的, 要找機會激發他, 帶動他. 無錯, 男人做主動是更易帶起大家的情感, 因為男 ...

言語上看出你是好先生、好男人。
點解我冇遇過?!…….,

別墅

其實溝通又唔係一定要每個生活細節都講俾對方聽嘅,我都好唔鍾意講公司嘅事㗎,但我都有好多野會同佢講,可能我個人比較女性化,我成日會聊佢傾 shopping,傾衫/袋/鞋,煮野食,整蛋糕/麵包,毛公仔等等,我覺得傾呢啲野會有延續性過生活細節,返工事通常都係負面野,愈講會愈冇mood,妳都唔好逼佢講啲傷心事啦( ・᷄ὢ・᷅ )

Btw, 佢近年唔講公司嘅野,會唔會係佢返工唔開心啊?

別墅

PTMCYS 發表於 21-6-18 08:54
我同太太識左21年, 結了19年婚, 仍會說去了邊, 因為有咩意外都有個人知安危, 這個係基本的. 但細節就唔一 ...

你太太真的好有福氣,有個咁識諗嘅先生。在感情裏,懂永遠比愛更難得,更重要!

首頁

尾頁

跳至