自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

屋企人工傷,公司已報勞工處,就快出院返屋企休養,但未知醫院會開幾多日工傷病假。

請問未復工之前/復工之後,我屋企人有咩要做?

佢公司報左工傷得就無再聯絡佢,員工係係咪要主動做d咩?例如~通知公司出院日期?開左幾多日假?

上過勞工署網頁,但係睇完一舊雲,可能心煩睇唔入腦……

有經驗嘅jm,可以指教下嗎?謝謝!

琥珀宮

bongbongmum 發表於 21-6-17 21:33
屋企人工傷,公司已報勞工處,就快出院返屋企休養,但未知醫院會開幾多日工傷病假。

請問未復工之前/復工 ...

保留一切睇醫生嘅單據,病假紙,不論政府定私家,甚至鉄打

珍珠宮

回覆樓主:

直接打去勞工處問

男爵府

將假紙同醫療單據交返公司,同公司交待返而家假紙開到幾時,幾時會再覆診,然後續假再講知公司,所有單據同假紙要全部影印留底,第日勞工署判傷會要你比醫生紙佢,總之所有野自己要keep一個copy

男爵府

好番晒先好返工

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

完成(emoji)個工傷假後,可以返工,將所有病假紙給公司,自己留副本,一定要留副本,因為勞工處會寄信給你安排幾時去驗傷,封信會教你需要帶什麼文件,跟著做就得,到時如果驗傷畤,職員會問你需唔需要判傷,如果已好返而你覺得唔需要嘅就可以完結,如果需要嘅,咁會遲啲再寄信送俾你,決定幾時日子去判傷,到時會有醫生評估你嘅傷勢,或者會有賠償俾你

子爵府

2024年龍年勳章

還有一樣要特別注意,就係根據勞工法例嗰日去判傷日子係唔會扣任何錢㗎即是嗰日係有薪假期,

子爵府

2024年龍年勳章

yan12345678 發表於 21-6-18 07:33
還有一樣要特別注意,就係根據勞工法例嗰日去判傷日子係唔會扣任何錢㗎即是嗰日係有薪假期,

...

因為我剛剛先判完,但因為疫情關係,由我受傷都判傷却下都搞咗成年幾呀

子爵府

2018復活節勳章

唔該哂咁多位嘅資料。

仲想問下有咩情下會要求判傷?我屋企人係整親其中一個膝頭,做左手術,出院後要做物理治療。唔知會唔會有長遠影響。抑或係唔係都要求判傷先,最多結果係0?

需要預先比錢揾醫院寫定醫療報告/影印病歷嗎?

子爵府

2024年龍年勳章

bongbongmum 發表於 21-6-18 07:47
唔該哂咁多位嘅資料。

仲想問下有咩情下會要求判傷?我屋企人係整親其中一個膝頭,做左手術,出院後要做物 ...

吾需要再其他,因為系工作受傷,只要有齊醫生文件,如病假紙,系要好番先去判傷,未好番會一直攞病假,到真正去驗傷時間,我建議去判埋傷好啲,因為冇洩底,最多無賠償,好似我咁,其實都好返晒,我都照去判傷,最後都判萬幾蚊俾我,同埋計算係同年紀掛鉤,年紀越細賠償越多,特別提示、工傷期間,公司係唔可以解僱你

大宅

回覆 yan12345678 的帖子

你好,請問受傷期間公司有4/5薪金支付,判傷最後嘅金額係唔會扣減修養期間嘅薪金係咪?

男爵府

2023年兔年勳章

未放完工傷病前(多於7日),有病假紙同睇醫生既收據就俾公司(自己留副本),公司出返4/5糧同醫生錢(有上限),D 文件公司要寄返俾保險公司claim EC. 期間保險公司可能會安排醫生做評估,之後勞工署會有信叫去判傷,判左會出信話有幾多%永久傷殘賠幾錢同工傷病假錢幾多,因為工傷病假錢公司一直個個月出開,所以最後收到既係永久傷殘賠既錢(如有)。

子爵府

2024年龍年勳章

ys_kwong 發表於 21-10-10 15:07

你好,請問受傷期間公司有4/5薪金支付,判傷最後嘅金額係唔會扣減修養期間嘅薪金 ...

係呀,總之最後工傷賠償係會扣翻你公司給你五分四工傷期間人工錢,到時勞工處最後會寄封賠償清單比你,你公司都會收到,列明有一筆系5分4工傷假人工賠償,如果你有去判傷,而醫生認為你係有永久傷害,會另外再列明多一筆永久傷害賠償比你,佢嘅計算方法勞工處會寄信俾你點樣計,但如果醫生認為你個判傷係冇錢賠,咁你只有得到工傷期間個五分四人工賠償

子爵府

2024年龍年勳章

ys_kwong 發表於 21-10-10 15:07

你好,請問受傷期間公司有4/5薪金支付,判傷最後嘅金額係唔會扣減修養期間嘅薪金 ...

還有,因為我有兩次工傷,一次我就去咗判傷,判咗萬幾蚊畀我( 唔計工傷假),一次唔係咁嚴重 ,同埋加上疫情期間, 約定日子已經延遲幾次,加上已經好番,我就唔去判傷 ,佢只係賠返工傷期間 工傷假畀我,但兩次 勞工處 都會寄信畀我列明金額點計

大宅

回覆樓主:

好奇一問,如果開工期間受傷,但工傷原因是做緊公司嘢,但不是屬於自己職責範圍的事情,可以claim 嗎?

伯爵府

yan12345678 發表於 21-6-18 07:36
因為我剛剛先判完,但因為疫情關係,由我受傷都判傷却下都搞咗成年幾呀
...

請問你是復左工定判傷?定有住病假嚟等判傷?

子爵府

2024年龍年勳章

小談心 發表於 21-10-10 16:35
請問你是復左工定判傷?定有住病假嚟等判傷?

所有判傷都係要等你工傷假完結為止,即系要可以返工後先會判傷,如果你未完成工傷假,只會工傷假完結後再去複診,然後醫生再續你工傷假,勞工處會寄信俾你,到時你就攞返工傷假證明,勞工處就會在安排其他日期判傷,到時又會寄信比你安排再判傷,所以一定要個工傷假真正完結為止先係真正判傷

珍珠宮

回覆樓主:

我20年前都試過,不過太耐啦,記憶模糊,喺公司厠所跌親,原來抹完地佢哋冇棟果個小心地滑既牌,我膝頭靱帶撕裂要睇專科抖左一個月有多,公司幫我報工傷出5分4糧,我記得好番之後要去勞工處,佢問我想唔想告公司,我奇怪問乜告得架咩,佢答我如果你覺得公司累你以後冇左任何能力係可以告喎,咁我好番都行得走得就話唔告

大宅

好多謝你嘅解答!

男爵府

katy_mama 發表於 21-10-10 15:46
未放完工傷病前(多於7日),有病假紙同睇醫生既收據就俾公司(自己留副本),公司出返4/5糧同醫生錢(有上 ...

請問勞工處判傷後,來信件列出的工假期間按期支付的金額就應該是公司在工傷期間所支付的薪金;若如果金額少了;公司應補返$。公司應付總賠償應該是差額+醫療費+喪失工作能力賠償。是這樣嗎?

首頁

尾頁

跳至