自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

記得之前有人因為寫明唔要南亞裔送外賣而俾人鬧爆,但事實上,我日日都見到唔帶口罩/唔遮鼻咁帶口罩嘅南亞裔喺餐廳門口等外賣。再加埋今日見到嘅呢單新聞,我覺得歧視佢地都好正常。。
將軍澳41歲女叫外賣被非禮‎ 警拘20歲巴基斯坦裔外賣員 https://www.hk01.com/article/639547?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

男爵府

可唔可以喺個平台度話需要外賣員識讀寫中文以便溝通老人家有時講鄉下話又唔識英文, 呢個要求都好合理吖

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

又唔好一竹篙打一船人,我唔相信個個都咁衰。
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

大宅

Farfetchhyt 發表於 21-6-18 01:13
可唔可以喺個平台度話需要外賣員識讀寫中文以便溝通老人家有時講鄉下話又唔識英文, 呢個要求都好合 ...

應該唔會理,見單就鬥快搶

大宅

newcook 發表於 21-6-18 01:14
又唔好一竹篙打一船人,我唔相信個個都咁衰。

衰嘅佔大多數都死啦,我條村早排至拉左個非禮女學生同夜歸女士嘅南亞人。。

侯爵府

回覆樓主:

d單車放屋企樓梯, 唐樓樓梯口罩垃圾, 又吸粉開p

伯爵府

歧視那個做得不對的人是正常,因他的種族歧而歧視那種族的所有人是無知膚淺狹隘幼稚,香港無人犯非禮罪?無人除口罩?

子爵府

abinayams 發表於 21-6-18 06:33
歧視那個做得不對的人是正常,因他的種族歧而歧視那種族的所有人是無知膚淺狹隘幼稚,香港無人犯非禮罪?無 ...

Agree

珍珠宮

歧視那個做得不對的人是正常,因他的種族歧而歧視那種族的所有人是無知膚淺狹隘幼稚,香港無人犯非禮罪?無 ...

其實你這睇法看似係先進啱但係實情係非常落後同錯
比較理性的分析係佢地唔守規矩的族群人士令到其他人討厭埋少數較守規矩的族群人士

好易明嘅例子係好似學校有A, B, C, D班
其中B班的學生 30人有 27人都係好有攻擊性又唔讀書仲小息時搞第二班學生,餘下2人就算冇搞事但樣子極不友善,但有 1人善良,咁,冇可能責任指去所有其他人不可有差的觀感,而分析應係責任在果 27搞事的人,到有新 F1生來到自然怕左全班遠離,你就落伍地認為全校學生每一人不應對B班有較差的觀感

都好過份是吧
你大叫要人人平等晤通老師要比全校每一人都成績評定為一百分加操行A?咁係幫佢地定害全校? 你 B班要努力做好是吧!

就算一所全華人學校一樣有一班對另一班有不同觀感的狀況,不要活在火星
同埋香港是非常包容南亞人,未見過本地人生活上喝罵南亞人,相反華人在世界各地包括南亞被當地人針對喝罵時有聽聞,不要活在真空可以嗎?

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

只係多南亞做送外賣,佢地頂到熱同哂姐。新移民通常茶餐廳或廚房,佢地都有唔帶好口罩嘅時間,仲要咁樣整食物
只係南亞係前面,後門見到大媽仲多野
想認識多啲屯門友

珍珠宮

BKFinder 發表於 21-6-18 06:53
其實你這睇法看似係先進啱但係實情係非常落後同錯
比較理性的分析係佢地唔守規矩的族群人士令到其他人討厭 ...
我吾會站嚮道德高地,所以我非常同意你說法,吾想俾人睇低,就要學會自強不息,而吾係成日怨天怨地話社會吾包容。睇下佢地成個族群黎到香港,有無用心融入香港社會?有無學本地語言?佢哋反而係要全港人遷就佢地固有既生活模式,係佢地吾想融入香港,佢哋只想香港變成佢地嘅國度。佢哋大部份都無去認真守本地規矩,所以先至令港人反感

BKFinder    發表於 21-6-18 08:58

複式洋房

telfast 發表於 21-6-18 01:11
記得之前有人因為寫明唔要南亞裔送外賣而俾人鬧爆,但事實上,我日日都見到唔帶口罩/唔遮鼻咁帶口罩嘅南亞 ...

唉,

大宅

冇錯,我係無知膚淺狹隘幼稚嘅婦人,我只想快d拉哂d賤格咸濕南亞人,等我地良家婦女出入唔洗擔驚受怕,唔洗擔心個女出入俾d南亞人騷擾,亦唔洗俾d賤人用眼神非禮,我認我衰格,同lift而我又唔趕時間嘅話我係會彈返出lift嘅

伯爵府

回覆樓主:

好彩拉到,咁變態,一定要

男爵府

我啱啱見到一個喺間舖門口,等外賣時食煙

大宅

Apple011 發表於 21-6-18 21:04
好彩拉到,咁變態,一定要

其實拉到都冇用,坐幾年咪又出返黎住返喺度繼續犯案

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實唔想送上門,app落單自取最好,所以之前問用咩訂有折,有人話open rice,我都未研究

珍珠宮

記得之前有人因為寫明唔要南亞裔送外賣而俾人鬧爆,但事實上,我日日都見到唔帶口罩/唔遮鼻咁帶口罩嘅南亞 ...

我呢區都多, 日間好好地!

我矮立下眼似細路女, 入左黑佢地就開始熱情

遲早又係國家出手先攪得掂

琥珀宮

telfast 發表於 21-6-18 02:05
衰嘅佔大多數都死啦,我條村早排至拉左個非禮女學生同夜歸女士嘅南亞人。。
...

其實呢d人係咪dna有問題,完全冇自制能力,咁大需要嘅

琥珀宮

點會借廁所比人架,咁危險

首頁

尾頁

跳至