自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

長話短說,我同另一半係好多年前已經冇感情,但佢礙於面子問題或者係佔有慾,唔肯離婚之餘重成日逼我係親朋好友面前扮恩愛。今次我的起心肝第N次搞離婚,成功簽到紙啦。等緊法庭出判令。佢就話出左判令佢先會搬走,呢段時候我都要同佢繼續扮恩愛。
好啦你想扮咪扮囉,反正法庭果邊都係半年內就會出判令,到時我咪自由囉。
係呢段時期,佢多次借故反口唔離婚,我都忍屎忍尿忍佢日日發癲,只要判令一到手佢就冇籍口賴死唔走。
好可惜,原來佢外家係撈偏既,黑白兩道都玩晒果隻(我知普通人好難明解,我都一樣)佢返外家喊苦喊忽話我拋棄佢逼佢離婚(What?明明大家冇感情好多年),佢外家要我取消離婚,就算法庭真係出左判令,都唔俾我地分居,要繼續「兩公婆」生活,否則我同我屋企人既人身安全就不保。
我唔相信差佬會幫到我D乜野,退一萬步就算幫到一時都幫唔到一世,怕外家秋後算賬搞我家人。
真係好煩,呢度有冇同路人可以分享下經驗指教一下?
PS見到好多巴打絲打都話我作故仔,唔信唔緊要你可以上一頁出返去唔阻你。大家經歷唔同,性格不一,先至會有討論既空間,從而大家交流到解決方法。認真幫忙既朋友仔每個留言我都會用心消化,謝謝。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

關黑邦同警察咩事?又唔會影響江湖生態又唔係大茶飯! 從來婚姻係兩個人嘅事! 其實點解要等?層樓你㗎?我係你,由簽纸嗰個moment 就搬走,唔會等! .
之後再處理樓嘅問題! 唔洗日日見住咁煩!

洋房

回覆 Gorgor0612 的帖子

正常就唔關事架,我又唔阻人搵食。問題係對方簽左紙都賴死唔走,我就話簽左紙理應還大家自由,佢唔聽之餘,佢搵埋拋偏既外家插手干預我地離婚,佢外家一聽到個女俾人蝦就著晒火,喊打喊殺,又話我夠膽離開佢個女半步就後果自負。我男人老狗唔怕你郁我,但威脅埋我家人就好無謂囉…

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

你唔鍾意你老婆,迫都迫唔到你愛佢架啦,照離婚囉,佢唔即時走,一係你走,一係比D時間佢慢慢接受,始終都相愛過。至於佢外家話攪你家人,真係攪就報警囉,唔通你一世聽佢外家人話事?

水晶宮

回覆樓主:

原來你係男,你另1伴對你仍有感情,無彎轉嗎?有冇搵緍輔?

另1你有新的愛情定覺得而家呢個的性格好惡頂?

公爵府

巴比 發表於 21-6-18 03:50
長話短說,我同另一半係好多年前已經冇感情,但佢礙於面子問題或者係佔有慾,唔肯離婚之餘重成日逼我係親朋 ...

黑幫就唔離得婚??離婚你想警察幫你啲乜嘢?真係攪你屋企人咪報警囉,未報警就知幫唔到你?香港有法庭架,你可以係受威脅既情況底下申請禁制令架,前題係要報警先有記錄在案先,我唸冇人低b到為左人地兩公婆婚姻問題而坐監掛??仲要講到什麼黑白兩道,人地咁得閒理你同另一半既事咩,你估食大茶飯?想離婚就依法律程序攪 ,冇話離唔到既,睇你自己點做咁解姐

公爵府

情節同台灣啲愛情小說一樣,黑幫………BK 師奶好醒架

happylife28    發表於 21-6-18 18:04
Campenella    發表於 21-6-18 09:58
mercurycc    發表於 21-6-18 08:24

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

1分

伯爵府

原來外家撈偏?結婚咁耐唔知?離婚先知?.

男爵府

冇赖死唔走,揾執達利趕佢走

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

你已經簽咗紙,叫屋企人搬屋或計劃移民啦,睬佢都儍啦,成世唔駛做人咩!

伯爵府

回覆樓主:

警察永遠企喺正義一邊
不過唔好無事懶警察,有事又話警察
1分

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

無人叫你扮恩愛咁聽話, 你大可以在親戚朋友面前宣佈離婚, 在fb, ig, whatsapp一次過宣佈。
你老婆要面子, 公佈咗就唔駛再顧面子。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

1分

珍珠宮

撈偏佢恐嚇你咪報警拉佢囉

何為撈偏先?犯法嘅咪做良好市民指證佢

咁大個人離婚,咪賣樓分錢走人,你走左去佢又吹你吾脹,脅持人哋奶奶一世咩?

子爵府

回覆樓主:

我睇緊d咩呀?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bbq. 發表於 21-6-18 07:15
我睇緊d咩呀?

故事一篇
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

巴比 發表於 21-6-18 03:50
長話短說,我同另一半係好多年前已經冇感情,但佢礙於面子問題或者係佔有慾,唔肯離婚之餘重成日逼我係親朋 ...

移民囉

PingWu_FB    發表於 21-6-18 09:09

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

貓咪達人 發表於 21-6-18 06:41
情節同台灣啲愛情小說一樣,黑幫………BK 師奶好醒架

I分

首頁
12345...8

尾頁

跳至