夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

melody174 發表於 21-6-19 17:28
回覆 uckukuku 的帖子

大家感話啦!佢細妹都係一個麻煩既人

其他JM 都是幫你分析 但你都幾唔接受意見, 幾堅持

未入門都咁樣, 做左家嫂 同呀妹一。定不和

男爵府

mln 發表於 21-6-20 00:21
我覺得樓主份人自我中心好重,覺得別人要以佢為主,特別係做得佢男朋友的就一定要以佢為先。

公主病好重

超認同 好野蠻仲係

cathngai    發表於 21-6-20 23:12

大宅

呢個樓主好癲,永遠都係人地錯
係啦,佢細妹好衰,雖然明知「唔知結唔結得成婚既未來呀嫂」係唔出席飯局
但都要「挨」契弟咁叫你出席,然後再俾你拒絕!咁先至識做!
但又唔見得樓主識做人,
你男友同你拍拖最錯,搞到佢細妹咁唔識做比人放上網

cathngai    發表於 21-6-22 13:17

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實樓主應該說服男友趕在父親節前結婚,咁你名正言順可以晉身四人入選之列,可以樓主同新婚老公+姑仔同老公一齊對戰食飯再慢慢鬥過,又或者叫老爺抽籤睇下4個入面邊3個有得去

cathngai    發表於 21-6-21 21:19

男爵府

melody174 發表於 21-6-19 15:36
補充多少少其實我原本都無打算去,因為一直以來男朋友屋企既飯局我都盡可能唔會去,唔想應酬佢地,有時就算 ...

如果我係亞妹,又有限聚令,我都會book四人枱算,反正你平時都盡可能唔去,佢地都知你唔想應酬,咁仲問你把鬼咩?同埋呢,真係唔好未婚就慣性喺男朋友屋企過夜,俾人感覺好隨便

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kwhkwh 發表於 21-6-19 16:41
睇完, 我不覺得細妹有幾針對你。
一個局外人好正常的想法,父親節自己屋企攪, of coz 同自家人吃, 我做妹既 ...
我都同意你講法

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

rayrayus 發表於 21-6-21 05:26
其實樓主應該說服男友趕在父親節前結婚,咁你名正言順可以晉身四人入選之列,可以樓主同新婚老公+姑仔同老 ...
都好

大宅

uckukuku 發表於 21-6-19 17:26
可能人地阿妹都覺得未來大嫂係troublemaker

X2

遲D又話 霸正日做節

男爵府

未結婚,又去人屋企過夜都算,當時代唔同,不過全屋出哂去食飯,得樓主一個外人留喺屋度,真心冇禮貌。
換轉我係屋主,我一定請樓主離開屋企,鎖門之後先全家去食飯。

大宅

覺得有問題嗰個係你多啲。父親節人哋一家四口出去食飯好正常, 點解要問咗你先? 尤其係你不嬲都唔會參與飯局。 平時人哋出去食飯吾願參與,反而自己留喺人哋屋企好古怪。

大宅

melody174 發表於 21-6-19 15:30
大家好!最近發生左一件事,想問下大家意見應該點處理。
事緣我同男朋友拍拖四年,星期六日都會係佢屋企過 ...

算啦
都未入門,係咪老公都未知
有咩好嬲
慳返啖氣啦

大宅

講真,你只係女朋友,過夜個細妹黑面好正常,香港d屋又唔係大,多個人阻住哂,又要爭廁所,其實真係好煩
果時我細佬成日有女上黎訓,真係堅嬲
我只係對事唔對人

大宅

補充多少少其實我原本都無打算去,因為一直以來男朋友屋企既飯局我都盡可能唔會去,唔想應酬佢地,有時就算 ...
又真係唔明你,自己講到原本都無打算去啦,又話D飯局一直盡可能都唔去。咁你而家嬲乜?
除非你自己一心好想去就話姐,又要唔去又要話人唔尊重你無問過你,都幾難服侍架喎
仲要最慘未入門已經都咁。難怪細妹黑面

子爵府

樓主你自己有屋企就唔好個個星期六日例牌喺人屋企過夜
人哋一家出街食飯,你都好意思獨留人哋屋企,你無屋企返架咩?
你外人黎架,你男友唔出聲,人哋父母唔出聲,唔代表覺得無問題
你男友又唔係自己搬出嚟住,間屋係父母
其實佢都係寄人籬下,仲帶女友個個星期住兩日,我係屋企人都唔鍾意
父親節你跟咩去慶祝呢,你自己有冇父親可慶祝呀?
定就算明知你唔去,都要好尊重咁問下你去唔去
我就覺得你好鬼煩

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

有d人就係咁,明明有問題嗰個係自己,仲好意思大大聲話人有問題,而家究竟係邊個有問題呢?!我自己都係女仔,我都唔鍾意個女朋友個個星期上黎過夜,仲要好意思獨留人地屋企,話人黑面對佢,但又唔諗下自己做咗d咩好野先走黎話人八婆,究竟而家邊個先係八婆呢?!真係痴鬼線,咩人都有?!

cathngai    發表於 21-6-23 23:13

大宅

樓主呢單嘢令我想起早前拜登批評普京為殺手, 又話佢冇靈魂...

之後普京祝拜登身體健康並回應: “當評價其他人、國家或民族時, 就好似照鏡一樣, 總會看到自己”

相同既概念套落樓主也似乎幾適用

男爵府

melody174 發表於 21-6-19 16:55
回覆 秋天與楓葉 的帖子

我覺得佢細妹唔鍾意我係因為我留意到佢每次見到我都黑面。其實佢係細妹only我都無 ...

你有冇諗過你係入侵左人哋屋企
我係佢細妹可能會咁諗,逢禮拜六日想自己休息吓
但又要見到你
香港屋企好大咩?

你未入門都咁麻煩,我先唔想要你呢個未來阿嫂

仲有限聚令係四人枱有乜問題?
你又未入門正常都係慶祝自己父親節啦
真係睇唔到有乜問題

cathngai    發表於 21-6-27 00:19

珍珠宮

又係你話原本都無諗住去,但又要嬲人地唔預你,咁你平時都唔出席,唔問你都好正常啫。。。。未入門已經擺大嫂款

cathngai    發表於 21-7-1 23:06

伯爵府

回覆樓主:

阿妹,留言一面倒,如好明顯問題就係你身上。。。jm妹都講哂重點,我不重複了。 我只想講:
1,聽取別人意見,反思反省自己
2,你點對別人,別人就點對你
3,別用自己一套,套入別人身上
4,分清主/客關係,
5,若仍想和男友走下去,改一改自己吧。

P.S. N年前my brother的前女友又係每個星期來我娘家過夜,果女仔好似啞咁每次出入都完全冇聲,招呼都唔識打。一入門就入brother房,至離開前都冇出過房門。我同父母都冇辦法同個女仔溝通了解下。向brother反應下,只話怕羞。
不久,佢哋終分手。

別墅

回覆 melody174 的帖子

其實有問題果個係你呀!仲攪事非,人哋個妹住呢度架,你係咪當人哋住你屋企呀,星期六,日人哋屋企人都忍緊妳拉,仲唔知衰,要男友話妹?佢錯乜,自己屋企自己真性情拉,樓主:你檢討吓自己,或者叫你屋企人話吓你拉,仲有你拍拖4年就要擺款,你都好自我喎,人哋未出聲叫你六,日唔好過去,係睇在你男友份上咋,明未

cathngai    發表於 21-7-3 16:42

首頁

尾頁

跳至