自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己鼻敏感多年,鼻塞鼻水打噴嚏鼻痕已經好平常,嚴重時係狂打噴嚏啲鼻水係滴出嚟,鼻水倒流想咳,響街戴住口罩索鼻啲人又會眼望望,無鼻敏感嘅人根本唔會明白。我係長期有食敏感藥同噴鼻,須然已經揀不含類固醇藥嚟噴,都知道已經噴壞咗個鼻,但唔噴夜晚又訓唔到。

之前響萬0買過一支裝嘅洗鼻鹽水,但果啲效果都唔太明顯,而且好貴,最近自己開始硏究下洗鼻是否可行,睇咗好多資訊,就試下買洗鼻鹽溝水去洗。初初試都有啲怕,未掌握到個技巧,有啲被水濁親嘅感覺,試咗幾日開始掌握到好咗好多,呢兩日只係訓覺前先要噴鼻,其他大部份時間都冇鼻塞鼻水,痕少咗明顯好咗好多,自己都會再繼續試下,我仔都有鼻敏感,不過佢哋就有啲抗拒洗鼻

大家有冇試過洗鼻或成功減退敏感,有問題都可以問,大家分享下

象牙宮

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-20 12:43
我自己鼻敏感多年,鼻塞鼻水打噴嚏鼻痕已經好平常,嚴重時係狂打噴嚏啲鼻水係滴出嚟,鼻水倒流想咳,響街戴 ...

仔用呢隻洗鼻鹽開水洗,
佢係間中洗,呢盒都係$8x.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mercurycc 發表於 21-6-20 12:51
仔用呢隻洗鼻鹽開水洗,
佢係間中洗,呢盒都係$8x.

我見你呢隻都多人買,網上買應該都會平。
我就買咗另一隻美國製,個樽都易用。

子爵府

搭單問:會否有啲人噴鼻後,仲嚴重左?
幾年前試過,一噴即刻狂留鼻水,可能力度太大,刺激咗,但那隻已是小朋友用的。
前幾日見呢度好多人話洗鼻可改善鼻敏感,又試吓,今次好啲,無即刻吾舒服,但幾個鐘後又嚴重返。係咪要洗密啲。

珍珠宮

vyvy 發表於 21-6-20 13:04
搭單問:會否有啲人噴鼻後,仲嚴重左?
幾年前試過,一噴即刻狂留鼻水,可能力度太大,刺激咗,但那隻已是 ...

噴鼻其實唔可以長期用,初初用係有效,但用耐咗反而會更嚴重。

洗鼻其實係慢慢減少引致發炎嘅物質,所以要啲時間。
提提你我上網睇過有耳鼻喉醫生講過,如果你鼻敏感發作嚴重時洗鼻效用不大,因為你鼻膜腫脹緊,呢啲情況應該先食藥/噴鼻,等個鼻膜無咁脹,先慢慢洗。

初初我會建議一日可以洗兩次,之後一次或間中洗便可,留意睡前2個鐘唔好洗鼻。

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

鼻敏感嚴重時都會洗鼻,
幾有效,
用瑜伽既洗鼻壼,
自已整鹽水,
暖水+海鹽

子爵府

唔覺特別有效 最有效既方法係去d環境清新d既地區

珍珠宮

onlam2005 發表於 21-6-20 13:42
鼻敏感嚴重時都會洗鼻,
幾有效,
用瑜伽既洗鼻壼,

鹽水自製都得,得切勿用食鹽因含碘, 會引致刺激鼻孔。
鼻敏感嚴重時洗鼻唔係唔得,但效用會減半甚至作用不大。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-20 13:13

洗鼻其實係慢慢減少引致發炎嘅物質,所以 ...

謝謝提醒。

珍珠宮

vyvy 發表於 21-6-20 14:03
謝謝提醒。

唔好客氣,大家交流下,希望大家都可以改善被長期困擾嘅鼻敏感

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-20 12:43
我自己鼻敏感多年,鼻塞鼻水打噴嚏鼻痕已經好平常,嚴重時係狂打噴嚏啲鼻水係滴出嚟,鼻水倒流想咳,響街戴 ...

我洗鼻已經洗咗1x年。
專科醫生教,唔駛買咩洗鼻嘢,用最基本簡單材料就已經足夠。幼海鹽(百佳有賣,質素唔錯,唔貴唔駛廿蚊),粗餵食注射管20ml (藥房6蚊枝)。放少量海鹽落暖水攪勻,用注射管清洗左右鼻,就ok。平靚正!

珍珠宮

loveshp238 發表於 21-6-20 13:47
唔覺特別有效 最有效既方法係去d環境清新d既地區

所以有啲人移民後鼻敏感會不藥而癒

不過我冇打算移民住,所以唯有諗下其他方法。
我洗鼻頭幾日都唔覺得有效,不過大约一星期開始掌握到,亦明顯減少鼻痕鼻塞流鼻水嘅情況

珍珠宮

clarawuwu 發表於 21-6-20 14:07
我洗鼻已經洗咗1x年。
專科醫生教,唔駛買咩洗鼻嘢,用最基本簡單材料就已經足夠。幼海鹽(百佳有賣,質素 ...

無所謂嘅,各施各法,最緊要有效用

子爵府

我之前就係嚴重果隻,長期鼻塞,每日要噴幾次噴鼻劑,先舒服d,但又吾可以長期噴,於是去屈臣氏買咗洗鼻壺和鹽,洗咗幾個月,好多七七八八,瞓覺都無鼻塞,而家keep住一個禮拜洗兩三次

洋蔥頭媽咪    發表於 21-6-20 14:20

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-20 13:49
鹽水自製都得,得切勿用食鹽因含碘, 會引致刺激鼻孔。
鼻敏感嚴重時洗鼻唔係唔得,但效用會減半甚至作用 ...

海鹽得唔得?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

kikiboy 發表於 21-6-20 14:22
海鹽得唔得?

其實生理鹽水係最好,最接近人體不易引起敏感,生理鹽水濃度大约0.9%,配置時要按照濃度來調,一般話2.75克洗鼻鹽配 250 ml水,濃度不應過高或過低。0.9% 的生理鹽水是最適合,過低過高效果都不太理想。自己調教係平啲,但要留意比例, 亦切勿用自來水因為有細菌。

我自己怕麻煩買洗鼻鹽就算,用微暖食用水來開,最方便

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-20 12:55
我見你呢隻都多人買,網上買應該都會平。
我就買咗另一隻美國製,個樽都易用。

我用哩隻,好用

洋蔥頭媽咪    發表於 21-6-20 15:34

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-20 13:13

洗鼻其實係慢慢減少引致發炎嘅物質,所以 ...

想問下點解睡前2個鐘唔洗得?我小朋友岩岩開始洗,佢訓之前洗完先訓

珍珠宮

mcchan1217 發表於 21-6-20 15:26
想問下點解睡前2個鐘唔洗得?我小朋友岩岩開始洗,佢訓之前洗完先訓

洗完鼻子,有部份的水會殘留在鼻竇中,如果躺下睡覺,殘餘水有可能會流向喉嚨,會有奇怪的感覺造成不適,會使睡眠不安穩,訓得唔好,所以人哋話睡前 1-2小時內都不要洗鼻。

珍珠宮

M.Y.P 發表於 21-6-20 15:25
我用哩隻,好用

我揀用浅藍色果隻樽貪佢有個活氣孔,鹽水又不會倒流

首頁

尾頁

跳至