自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我想買電腦, 但我唔知買咩好。
我現時用緊notebook,它超慢,開機都好慢,我實在頂佢唔順,想換機。
我只知我唔想買座枱嘅電腦
但我唔知買notebook好? 還是買ipad加keyboard 好? 或有其他更好選擇嗎?
我買來的用途包括zoom, excel, word, powerpoint 等等。
小朋友現時初中,唔知可唔可以買部用到大學都合用呢?
想買部靚啲嘅,價錢不限,請各位高人指教。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sn0629 發表於 21-6-20 19:23
我現時用緊notebook,它超慢,開機都好慢,我實在頂佢唔順,想換機。
我只 ...

我不是高手, 只是用家

Lenovo Thinkpad ( 係notebook),
要快就要貴d,7千至萬幾都有.
有keyboard input 打得快好多. 有些人買iPad都另加keyboard.

Notebook 熒幕大過iPad,冇咁傷眼

耐用, 我都用左5年.
Apple 資助大學生買Mac機

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我只 ...

你部機是用舊式盤? 如是,轉SSD hard disk, 包你超爽

男爵府

回覆樓主:

等消費卷買部Lenovo ideal pad 4-5k

wcpcelia    發表於 21-6-21 16:32

珍珠宮

如果打算比小朋友學STEM用,一定要Laptop, Windows系統的軟件會比Macbook平同容易support。
可以上京東先睇吓型號同大概價錢,Dell同 Thinkpad都比較多公司訂購

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

最近京東買聯想小新人仔4千,我自己轉返英文window,跟機有埋office送,開心使用中

但聯想冇worldwide warranty,你怕壞唔想返大陸整可以買hp戰66或asus都唔錯,有優惠時都係四千左右人仔

翡翠宮

我只 ...

很多中小學推行電子教學, 係用iPad配合Apple 軟件上堂, 你子/女的學校有冇這計劃?( 政府資助期已完左)

問下學校先買機

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 21-6-20 20:27
很多中小學推行電子教學, 係用iPad配合Apple 軟件上堂, 你子/女的學校有冇這計劃?( 政府資助期已完左)
...

曾見過學校派買電腦資助通告,但因唔合資格,所以買唔到。一直問學校借用,借足成年,現在只覺得有能力買,想自己買,但問題係唔識買,唔知買咩才可以一勞永逸(最好大學都合用),我唔係幾想平平地幾千頂住,過幾年又慢速,頂佢唔順,掉又唔係,唔掉又唔識攪佢變快。
唔識電腦呢家嘢真係好煩煩煩.....
出到街都唔識睇!

用戶要求終止服務

牛年勳章

sn0629 發表於 21-6-20 20:36
曾見過學校派買電腦資助通告,但因唔合資格,所以買唔到。一直問學校借用,借足成年,現在只覺得有能力買 ...

電腦每日都喺度轉變,幾年後一定覺得用緊部機愈嚟愈慢,耐用唔壞亦要講彩數。我會買部啱而家用,大學再買過部。Lenovo 官網可以按唔同要求篩選合適嘅機,學生有優惠,又有保養。
未經許可,請勿轉載

公爵府

2023年兔年勳章

我想買電腦, 但我唔知買咩好。...

初中想用到大學,有啲唔實際。電腦系統頂多支援幾年,唔升級賣電腦嘅賺乜?

如果係主要用微軟嘅軟件,都係用番視窗系統會好ㄧ啲。Win 11新機,i5,13代核心係基本配置

翡翠宮

曾見過學校派買電腦資助通告,但因唔合資格,所以買唔到。一直問學校借用,借足成年,現在只覺得有能力買 ...

科技日新月異, 今日的“快”, 可能過兩年比起新型號的機已覺得慢. 冇一勞永逸的解決方法.

大宅

我個人覺得,枱機一定最長用,壞咩換咩,CPU買新少少,Ram, HDD, 顯示卡,唔夠都可以換,文書用四五年以上一定無問題(顯示器大細平貴任君選擇)。
Notebook就攜帶方便,但相對可擴展性唔高,大mon會重,薄機易熱,又薄又快就貴。
文書處理唔建議買IPad or Mac機,IPad 睇下片就好,Mac 機就貴同埋apple野太獨家村,要剪片畫圖就另計。
同埋去黃金,揀啲大間啲買行貨,比連鎖可以平差成一千蚊(之前買Samsung notebook,黃金六千幾,連鎖八千)。

水晶宮

pooh仔 發表於 21-6-20 19:50
你部機是用舊式盤? 如是,轉SSD hard disk, 包你超爽

要快真係SSD, 之前用果部好快已經開到機, 我仲裝好多大食嘅software 都無問題, 不過要錢解決

大宅

你要用到咁長時間一定係要買desktop, 就算壞/慢都可以自己換parts,換一樣先幾百蚊(唔要求高既話)

同埋上到大學,個個都有notebook跟身既年代,小朋友未必頂得順咁多年前買落既機,到時再跟大學d優惠plan再買notebook啦

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

DonnieBB 發表於 21-6-20 23:07
要快真係SSD, 之前用果部好快已經開到機, 我仲裝好多大食嘅software 都無問題, 不過要錢解決
...

換SSD 1TB 唔使1000,真心抵換!
部NB純文書用, 某程度都耐用,只喺後悔唔早換!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

首頁

尾頁

跳至