自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

身邊有兩位朋友嘅小朋友都有嚴重自閉症,轉換小小環境,或突發狀況都會引發小朋友好大反應。小朋友學習進度都比一般小朋友慢好多,甚至喺自理方面都唔可以完全做到。
朋友都講唔諗得咁長遠,照顧到一日係一日。
其實喺香港,嚴重SEN係咪就咁就一世?

水晶宮

畀面勳章

funseller 發表於 21-6-21 07:45
身邊有兩位朋友嘅小朋友都有嚴重自閉症,轉換小小環境,或突發狀況都會引發小朋友好大反應。小朋友學習進度 ...

如果佢係嚴重自閉症,
應該去唔到主流學校,
要去特殊學校
特殊學校有一套教學方式
佢地讀到中學後,
會有機會係工場做野
再照顧唔到自己就要排院社

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

身邊有兩位朋友嘅小朋友都有嚴重自閉症,轉換小小環境,或突發狀況都會引發小朋友好大反應。小朋友學習進度 ...

自閉症係社交問題,同智力應該無關,同埋越大會越好(應該講會好少少),建議都無轉s位,再比心機跟讀書,將來做一些個人的工作。

伯爵府

嚴重自閉,我朋友親戚係,好後生已經住院舍。

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我朋友個仔好嚴重,在校打老師丶 拎枱掟老師丶鬧校長丶鬧嘉賓, 係自閉+過度, 但係IQ高。 原校 用盡方法 迫佢走, 最後家長頂唔順,轉咗去地區三線小學,因為三線小學有空缺被迫收, 之後又係用盡方法想佢走。 最後家長決定移民

子爵府

你啲朋友好好,我識有個女人一知道個仔中度自閉(5歲),即刻排特殊學校(因為唔想教),知道要排好耐就游説佢老公比個仔返大陸讀寄宿學校,咩概念呢?5歲去寄宿?佢話照顧呢個仔太辛苦喎,最後都無去寄宿,不過無聯絡啦,佢好煩,經常拎自己個仔同其他小朋友比較,加上其他言行

水晶宮

湘 發表於 21-6-21 08:27
我朋友個仔好嚴重,在校打老師丶 拎枱掟老師丶鬧校長丶鬧嘉賓, 係自閉+過度, 但係IQ高。 原校 用盡方法 ...

其實去特殊學校對小朋友同家長都舒服

琥珀宮

rm_hk2001 發表於 21-6-21 08:54
你啲朋友好好,我識有個女人一知道個仔中度自閉(5歲),即刻排特殊學校(因為唔想教),知道要排好耐就游説 ...

個細路真係慘,連自己阿媽都嫌棄

男爵府

你啲朋友好好,我識有個女人一知道個仔中度自閉(5歲),即刻排特殊學校(因為唔想教),知道要排好耐就游説 ...

有時唔可以怪家長,因為要照顧哩類小朋友唔容易,如果夾硬迫自己繼續照顧,隨時壓力爆煲,殺死自閉兒的新聞間唔中都有見,送佢去寄宿學校或者係一件好事

大宅

可能你嘅朋友都係自閉譜係

我個朋友成日同我呻佢個仔(我估係 Asperger's )嘅問題,因為我個仔都係( social同speech),但我比任何建議佢都好似接收唔到,不停 loop,我唯有做聆聽者算。

伯爵府

回覆樓主:

喺香港通常讀特殊學校,小學中學一條龍,畢業就申請住院舍,叻嘅先會入到工場

伯爵府

loving_mybaby 發表於 21-6-21 09:10
有時唔可以怪家長,因為要照顧哩類小朋友唔容易,如果夾硬迫自己繼續照顧,隨時壓力爆煲,殺死自閉兒的新 ...

無錯,香港好多家長都會揀寄宿, 有頭髮邊個想做癩痢

wcpcelia    發表於 21-6-21 11:49

子爵府

0q.cathy 發表於 21-6-21 08:14
自閉症係社交問題,同智力應該無關,同埋越大會越好(應該講會好少少),建議都無轉s位,再比心機跟讀書, ...

我諗佢哋學習慢係因為生活喺自己嘅世界,唔肯跟/跟唔上節奏,同社會脫節。

子爵府

loving_mybaby 發表於 21-6-21 09:10
有時唔可以怪家長,因為要照顧哩類小朋友唔容易,如果夾硬迫自己繼續照顧,隨時壓力爆煲,殺死自閉兒的新 ...

係呀,見到朋友真係好辛苦。佢哋屋企經濟條件算好,但照顧上嘅辛苦,真係
其中一個媽媽本身好叻女,事業好成功,但為左小朋友放棄事業,又主動上好多SEN專業課程,以便了解同照顧小朋友。但講真,佢心入邊都係好想喺職場上搏殺,唔係真係放得低

伯爵府

自閉症病兒的智能約有50%處於中度和重度低下水平(IQ低於49),約25%為輕度低下水平(IQ為50~70),還有25%可保持正常。

http://www.ananedu.org.hk/自閉症症狀/

0q.cathy 發表於 21-6-21 08:14
自閉症係社交問題,同智力應該無關,同埋越大會越好(應該講會好少少),建議都無轉s位,再比心機跟讀書, ...

子爵府

CathyChan1126 發表於 21-6-21 07:50
如果佢係嚴重自閉症,
應該去唔到主流學校,
要去特殊學校

兩位朋友都係生左兩個小朋友,佢哋都唔敢肯定正常嗰個小朋友第時願唔願意照顧SEN同胞,佢哋亦都唔忍心正常嗰個要揹起呢個責任,但心底當然希望正常嘅可以照顧SEN同胞。

水晶宮

畀面勳章

funseller 發表於 21-6-21 09:33
兩位朋友都係生左兩個小朋友,佢哋都唔敢肯定正常嗰個小朋友第時願唔願意照顧SEN同胞,佢哋亦都唔忍心正常 ...

唔好諗住正常果個要幫手照顧
除非佢自己自願
叫你朋友排定宿舍

公爵府

BK Milk勳章

funseller 發表於 21-6-21 09:33
兩位朋友都係生左兩個小朋友,佢哋都唔敢肯定正常嗰個小朋友第時願唔願意照顧SEN同胞,佢哋亦都唔忍心正常 ...

個正常小朋友太太壓力啦!sen個個有冇去特殊學校?而且將佢地擺埋一齊照顧唔怕其中一個心理唔舒服?

男爵府

牛年勳章

spikenard 發表於 21-6-21 09:03
其實去特殊學校對小朋友同家長都舒服

唔好話入特殊學校,佢連藥都唔畀佢食

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至