自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

大宅

wcandtt 發表於 21-6-21 08:52
係base on 現時租務市價,再減25%,之前租比佢已經比市價平了7%。

我知道佢有2位好細小朋友,係佢入住前, ...

好租客難求,如果可以當做善事積福,不過大家可以商量下唔好減咁多,唔係租卑下個未必咁順利收到租,而且又可能有空檔期

大宅

無可能了

水晶宮

若曦 發表於 21-6-21 10:22
租真係跌咗好多. 我隔鄰單位都減了20%才租出, 之前吉了半年. 好租客難求.
...

我嚟區我check過,冇乜跌仲有少少升幅,我睇最近租務成交。

水晶宮

janicetsang 發表於 21-6-21 08:55
唔會同佢續。
點解冷氣無壞都要換全新?

對,冷氣沒壞的話,我不會換。

水晶宮

Ocean419 發表於 21-6-21 10:16
佢係失業定減薪?證唔證明到收入減少左幾多?
如果其中一個失業我可能會減2-3個月比但不會簽新約
...

冇講

水晶宮

wcandtt 發表於 21-6-21 10:17
今早我同先生已經再offer再減多7%(total 市價低15%)佢都唔肯,話要減25%, 我話我哋已經係底線,叫佢7月底 ...

做得好!快手找下一個客。

子爵府

減太多啦, 佢有困難應該搬平d, 講真, 你租樓俾人係為收租唔係做善事, 我覺得咩都係要合理, 你租金已經係合理價既話, 唔需要委屈自己

wcpcelia    發表於 21-6-21 12:08

水晶宮

wcandtt 發表於 21-6-21 08:52
係base on 現時租務市價,再減25%,之前租比佢已經比市價平了7%。

我知道佢有2位好細小朋友,係佢入住前, ...

唔會做爛市,佢試你低缐,利申我都係包租婆,之前個租客要求減租我唔答應,之後佢唔租我下一個租客一樣準時交租!
你答應佢,佢唔會多謝你,你自己個心一路唔舒服,我覺得無謂

水晶宮

今早我同先生已經再offer再減多7%(total 市價低15%)佢都唔肯,話要減25%, 我話我哋已經係底線,叫佢7月底 ...

佢擺明試你底缐

子爵府

做得好

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

good. 你叫佢7月底前搬走, 佢有乜返應?

子爵府

wcandtt 發表於 21-6-21 10:25
我嚟區我check過,冇乜跌仲有少少升幅,我睇最近租務成交。
要參考其他區域, 因為租客未必只揀住同一區. 我現住地方以住一向缺租盤, 但是這兩年見到好多租盤吉咗好耐.

伯爵府

最多減5%

水晶宮

tantanmama 發表於 21-6-21 10:35
good. 你叫佢7月底前搬走, 佢有乜返應?

未回我ws

男爵府

樓主你已經好好人, 肯再減多7%比佢... 佢負擔唔起就搬平D!
我業主今年無加到我租我都好感恩了!

大宅

美好大世界2017勳章

wcandtt 發表於 21-6-21 10:22
我已經叫佢搬了,我老公再offer 減左少少,現租值的15%off, 佢都唔肯,咁我哋直接叫佢搬。

如果 ...

做得岩。

侯爵府

wcandtt 發表於 21-6-21 10:39
未回我ws

佢睇得岀你係好業主,所以獅子開大口囉,企硬呀

伯爵府

wcandtt 發表於 21-6-21 10:26
冇講

咁叫佢出示證明收入如何受到經濟差影響,如果真有再決定你的底線
我個人傾向好租客會幫一幫佢,不過只限短期

珍珠宮

wcandtt 發表於 21-6-21 09:01
因為佢哋有好細的小朋友,冷氣有點嘈,又因為都有4-5年左右歷史,所以想比佢哋住得舒服d
...

你都已經為佢付出左唔少啦,有乜可能仲要減咁多俾佢?如果佢個單位已經係比市價低,就算你唔減你25%都唔使驚租唔出囉
我自己都係租客,今年都係傾續約,我但求唔加租都算,冇奢望過減租
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

伯爵府

開個咁嘅價唔理佢啦,好租客都唔洗比佢咁大咬,講價都係試啫,你咪回返佢價囉

首頁
45678...19

尾頁

跳至