自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

家人有幻聽+被害妄想症,睇緊政府醫生。可惜佢唔認自己有病,覺得冇人信佢。同佢講左N咁多次道理佢都聽唔入耳,想唔睬佢(醫生建議但佢又要無限loop。最慘係細路,日日都諗住聽人地講佢壞話,唔煮飯,由得兩個細路一係肚餓,一係食餅充飢。

其實個病要好番,大前提係要認自己有病,你地有經驗如何令病人相信自己有病呢?

象牙宮

回覆樓主:

即係個老人家唔煮飯由得啲細路食餅? 如果咁樣都好嚴重你試下搵社工可唔可以幫到佢?

翡翠宮

牛年勳章

家人咩年紀?唔睇醫生好難知係退化定思覺失調

大宅

回覆樓主:

我希望幫到你。
我家人廿幾年前開始精神病,在一次機會下和普通科醫生夾定,跟著寫了紙睇政府精神科,第一次睇就即入院了,住了幾個月,在藥物控制下,正常了。
回家後,因為沒人管著吃藥,又變失常,後來藥物口服變針劑,就好好了,十幾年未病發過。
你講是沒用的,她都不知道自己病,當然唔會聽,一定要睇精神科至幫到。

水晶宮

唔認自己有病,無insight
係精神病其中一個病徵
改唔到㗎喎,食到藥會好d

公爵府

961123 發表於 21-6-21 16:32
即係個老人家唔煮飯由得啲細路食餅? 如果咁樣都好嚴重你試下搵社工可唔可以幫到佢?
...

唔係老人家,係我家姐

但我年老父母唔忍心,有時要去佢屋企煮飯係兩個細路食,搞到兩老都瘦左

公爵府

C.Humphrey 發表於 21-6-21 16:38
家人咩年紀?唔睇醫生好難知係退化定思覺失調

係我家姐,睇醫醫生食醫藥,但冇好轉

公爵府

manman333 發表於 21-6-21 16:39
我希望幫到你。
我家人廿幾年前開始精神病,在一次機會下和普通科醫生夾定,跟著寫了紙睇政府精神科,第一 ...

想問你家人係唔係好嚴重?

佢已經睇緊聯合醫院的精神科醫生,但一黎醫生建議佢留院,二黎我家姐好抗拒入院。

子爵府

sunnymama2 發表於 21-6-21 16:57

搵私人腦科醫生睇下,要照腦,我媽媽有妳家姐情況,腦退化.

我表姐後生因為腦發炎,有幻覺同失禁,入院食藥好番.

男爵府

藥要調教先有效,我抑鬱症都用咗半年時間先教啱藥,重要係睇私家醫生

翡翠宮

牛年勳章

要調校藥,如果你家姐唔覆診,或覆診時唔坦白,醫生係校開唔到啱嘅藥
第一步要說服你家姐面對個病,承認自己有病,肯醫先有用,之後搵屋企人陪佢睇醫生
唔係嚇你,有被害既想法病情唔輕了,唔理既話下一步會傷害自己傷害人…..

子爵府

sunnymama2 發表於 21-6-21 16:59

佢已經睇緊聯合醫院的精神科醫生,但一黎醫生建議佢留院,二黎我家姐好抗拒入 ...

一定要留院先有最好治療.

翡翠宮

牛年勳章

仲有個方法係趁佢癲call白車夾佢入院,好多case係入咗院之後知大鑊先肯醫

伯爵府

虎到金來勳章

我都分享我媽的經歷:
媽成日覺得屋企有嘢攪佢成日話有男人聲係佢耳邊講嘢又成日推佢落地,佢係床跌過幾次落地攪到佢成日疑神疑鬼,咁啱有一日我叔係外地返來佢都識小小呢啲鬼神嘅嘢,呀叔上到媽屋企傾左一陣間他比左一碗水我媽飲,呀叔同媽講係符水(但其實只是清水一碗)呀叔同媽講已趕走咗佢你飲完呢碗符水就無事.事後呀叔同我哋講番間屋其實無嘢,但你媽面色好唔掂快啲帶佢睇醫生.果晚我媽已經解開左心結話訓得好好冇男人聲係佢耳邊講嘢我妹同佢約左睇政府普通科門診,唔睇都唔知咁大件事要佢即刻入醫院驗到佢嚴重三高、心臟很差只得三成功能醫生話要排快期同佢通波仔.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

珍珠宮

回覆樓主:

覆診有冇社工跟?如有同社工傾下。冇嘢比細路食係虐待兒童。你哋點打算?送去兒童之家定去你哋屋企住?咁落去細路點算?樓上講得啱,發癲或叫自殺call白車。

大宅

sunnymama2 發表於 21-6-21 16:59

佢已經睇緊聯合醫院的精神科醫生,但一黎醫生建議佢留院,二黎我家姐好抗拒入 ...

嚴重㗎,入院治療,效果好好多。

公爵府

daijuju 發表於 21-6-21 17:13
覆診有冇社工跟?如有同社工傾下。冇嘢比細路食係虐待兒童。你哋點打算?送去兒童之家定去你哋屋企住?咁落 ...

但佢冇發癲又冇自殺傾向,call 唔到白車

禁止訪問

公爵府

manman333 發表於 21-6-21 17:40
嚴重㗎,入院治療,效果好好多。

啱啱醫院姑娘都叫佢入院,但佢唔肯。。。

其實入院係唔係一定要得到病人同意呢?如果家人同意可以迫病人入院嗎

公爵府

hhmum 發表於 21-6-21 17:10
我都分享我媽的經歷:
媽成日覺得屋企有嘢攪佢成日話有男人聲係佢耳邊講嘢又成日推佢落地,佢係床跌過幾次 ...

我地都有整過符水,連問米都問過(病人自己要求的),但都係冇用。

不過我家姐好肥,有3高都未定 但佢乜檢查都唔肯做

首頁

尾頁

跳至