自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

醫生淨係敢叫指數唔靚果啲人唔好打架咋

有啲人平時身體正常打左都係出事
指數靚果啲按道理都唔敢比意見話打唔打啦

大宅

回覆樓主:

如果答你,打左有事,d人就會開名,話呀邊個邊個醫生話適合架,而家打左有事要投訴,投訴到佢釘牌,投訴到佢要賠錢。

打針要簽同意書,個醫生又唔係同你打個個,無人保障返個佢,當然要保障返自己。

wcpcelia    發表於 21-6-24 11:44

水晶宮

samsmama 發表於 21-6-22 23:09
醫護人員接種率一直都偏低的,佢地接觸病人的機會又高,但都仍然少數打針………反映佢地對疫苗的睇法.所以 ...

我覺得吾合理,你係医生,有專業知識,如醫健通又有病歷,你可清楚她的病程是否合理,何況已有過億人打針,有什麼針百分之百是有利而無害的,更何況加一句自己都冇打。這不是暗示吾好打針嗎?

伯爵府

oceandeepsea 發表於 21-6-22 18:57
佢應該答,你既情況照計可能都打得既,但最好你同屋企人商量係咪真係有需要打啦
...

甘即係專業話你知可以打。。。如屋企人信醫生,但有乜門閃失…甘問邊個責?!。(何况佢話紧系【高危長者】),一針即發…都吾知點算。

珍珠宮

廷廷媽 發表於 21-6-22 23:18
c6 有3高,打前問左私家家庭醫生話可以打先打,模棱兩可既答案既醫生一係有立場一係無料到
...

我相信有啲醫生有立場,根本唔會配合政府

有啲自己唔相信疫苗,自己都唔會打

其實醫生接種率低,是有原因的

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Yeelim 發表於 21-6-22 23:15
問醫生,係要有些技巧的, 你唔好問佢,我打唔打針好, 因為打唔打針係個人決定來的. 醫生唔可以同你決定的.
...

我都係咁樣問兩位政府家庭醫學專科醫生, 佢地根據我的身體狀況答得清清楚楚

男爵府

goo_littlebb 發表於 21-6-22 18:46
阿媽有三高,食藥都控制到,定期會返政府診所覆診,既然新聞都教人問醫生意見,佢今日去就問下。
個醫生一 ...

我有親戚啱啱check到有3高+初期糖尿病,佢去政府診所覆診問可唔可以打針,醫生話佢暫時唔適合打住喎!

大宅

即時問佢,政府話問醫生。你係政府醫生定掃地。如果掃地答唔到,請離開房聞。我遇過缷責醫生,話佢無聊到就收皮。唔該無聲帶阿媽就起咗。

珍珠宮

cattz288 發表於 21-6-22 22:19
睇定d咩?

就系話新野黎 睇定D既意思應該系睇下D人打左既有咩反應 先再決定

子爵府

大廚勳章

回覆樓主:

我睇兩個醫生都叫我打,我有兩高+心血管疾病,年頭覆診時佢地已經話我可以打,當時未開放比我地,所以冇打,到最近驗左大血,各方面指數都唔錯,醫生話襯個報告靚仔就快D打,好好保護自己及家人 我都book左明天揾醫生打科興

水晶宮

佢答嘅skill唔好
問心,冇一個醫生會孭呢條飛叫佢打唔打,出左事入佢地數,佢地都好大鑊

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

him-bb 發表於 21-6-23 12:31
就系話新野黎 睇定D既意思應該系睇下D人打左既有咩反應 先再決定

個個對疫苗反應都唔一樣,要睇到幾時?
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

goo_littlebb 發表於 21-6-22 18:46
阿媽有三高,食藥都控制到,定期會返政府診所覆診,既然新聞都教人問醫生意見,佢今日去就問下。
個醫生一 ...
答又死,唔答又死,自己決定喇,大型態........會一定要打

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

豬仔嘜 發表於 21-6-23 12:43
佢答嘅skill唔好
問心,冇一個醫生會孭呢條飛叫佢打唔打,出左事入佢地數,佢地都好大鑊
...
講左........就好似你..........寶號

水晶宮

20150618bb 發表於 21-6-23 12:48
講左........就好似你..........寶號

我仲諗左兩秒

男爵府

HLDMaMa 發表於 21-6-23 07:42
我覺得吾合理,你係医生,有專業知識,如醫健通又有病歷,你可清楚她的病程是否合理,何況已有過億人打針 ...

醫健通病歷唔係個個醫生睇到,
普通家庭醫生無,連專科醫生都未必有!
如何你的檢查係私家做的,係唔會幫你upload 上健康通,除非是政府轉介去私家做的檢查就會upload.
政府做的檢查就有

珊瑚宮

豬仔嘜 發表於 21-6-23 12:49
我仲諗左兩秒
相信香港到60-70%人士打左後,就其後的有醫生紙唔打得除外,其他會硬性推動...................

水晶宮

loveyou3000 發表於 21-6-23 12:50
醫健通病歷唔係個個醫生睇到,
普通家庭醫生無,連專科醫生都未必有!
如何你的檢查係私家做的,係唔會幫 ...

佢就係話自己都冇睇私家醫生,佢當政府覆診是家庭医生的。

水晶宮

20150618bb 發表於 21-6-23 12:57
相信香港到60-70%人士打左後,就其後的有醫生紙唔打得除外,其他會硬性推動...................
...

不過又好老實,打唔打真係係個人決定,因為真係打落自己身體入面

大宅

goo_littlebb 發表於 21-6-22 19:01
如果佢咁答,都絕對明白絕對正常,打唔打針係個人決定,只係想問醫生意見自己指數是否穩定,取個安心,但 ...

噤你心裡想要嘅答案係点架?

首頁

尾頁

跳至