自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

【Now新聞台】滙豐銀行在一封致香港客戶有關旗下網上及流動理財服務的函件中提及,若客戶身在香港以外地區,未必可以使用到有關服務。

在滙豐銀行發出,有關7月26日起生效的網上及流動理財條款修訂通知中的第七頁解釋,相關服務是由香港上海滙豐銀行所提供,是於本地獲批准和監管的銀行活動。

滙豐的通知提醒客戶如身在香港以外地方,切勿使用或下載相關的服務,因為在香港以外地方使用有關服務,不一定會獲其所在的國家或地區所准許。

而據消息人士指,相關的條款其實一直存在。消息又表示,客戶現在可以使用的服務將不變。

大宅

錢錢媽 發表於 21-6-22 21:52
【Now新聞台】滙豐銀行在一封致香港客戶有關旗下網上及流動理財服務的函件中提及,若客戶身在香港以外地區 ...

delete

大宅

錢錢媽 發表於 21-6-22 21:52
【Now新聞台】滙豐銀行在一封致香港客戶有關旗下網上及流動理財服務的函件中提及,若客戶身在香港以外地區 ...

旅遊時要用咪好麻煩?

子爵府

patekp 發表於 21-6-22 21:58
旅遊時要用咪好麻煩?

咪係,移咗民嘅都好麻煩噃

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

出左最新回覆,不變喎

象牙宮

去旅行都唔可以攪銀行野?
買賣股票都唔得?

男爵府

我公司係外資,老闆長期在海外,點過數比錢

子爵府

cindy618 發表於 21-6-22 22:01
出左最新回覆,不變喎

咁都好d!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔個安排真係好離譜!好多人要海外公幹!點可以唔用網上理財呢

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

已經澄清咗!!

男爵府

cy101 發表於 21-6-22 22:06
已經澄清咗!!

咁我唔係好明原本個份文件既用意
第一份係話唔可以海外用網上服務
之後聲明又話用得
邊個版本先啱?

琥珀宮

starry_night 發表於 21-6-22 22:08
咁我唔係好明原本個份文件既用意
第一份係話唔可以海外用網上服務
之後聲明又話用得

滙豐回應稱,香港客戶可以如常於海外使用網上及流動理財服務,沒有更改相關服務的計劃,而是次條款更新是將目前的「滙豐網上理財條款及細則」及「香港滙豐流動理財應用程式及流動保安編碼條款及細則」合併為單一文本,方便客戶能一併查閱。滙豐在其他營運地點亦有類似條款,就此事為客戶帶來不便致歉。

據了解,亦有其他銀行有類似條款,屬於免責「頭盔條款」,提醒使用者在香港以外地方使用時,需自行負責法侓風險。

男爵府

回覆樓主:

澄清左啦,唔好再po啦

珍珠宮

又係朝令夕改,乜都冇諗過先做

大宅

滙豐銀行將於2021年7月26日起推出網上及流動理財條款修訂版本,當中提及網上及流動理財只供該公司於香港的客戶在香港使用,隨即惹來港人身處海外,將不能使用網上理財服務的猜測。
滙豐發言人及後表示,香港客戶可如常於海外使用網上及流動理財服務,沒有更改相關服務的計劃。是次條款更新,是將目前的「滙豐網上理財條款及細則」及「香港滙豐流動理財應用程式及流動保安編碼條款及細則」合併為單一文本,方便客戶能一併查閱。滙豐在其他營運地點亦有類似條款,就此事為客戶帶來不便致歉。
事實上,該條款修訂表示,若客戶在香港以外地方使用或下載網上或流動理財,該公司未必獲准在客戶所在或居住的國家/地區向客戶提供相關產品或服務。

好大件事啊,玩到咁大,
應該有可能加速取消戶口。

男爵府

daycare1 發表於 21-6-22 23:30
滙豐銀行將於2021年7月26日起推出網上及流動理財條款修訂版本,當中提及網上及流動理財只供該公司於香港的 ...

咁咪即係依家你可以繼續係海外用香港HSBC網上理財,但當有一日佢想唔俾你用,佢都可以大條道理話我地條款有寫明唔俾你用
即係龍門任佢搬...
請問我理解有無錯?

大宅

starry_night 發表於 21-6-22 23:36
咁咪即係依家你可以繼續係海外用香港HSBC網上理財,但當有一日佢想唔俾你用,佢都可以大條道理話我地條款 ...

唔敢講係唔係,
不過真係玩到咁,
應該越來越多不確定性⋯⋯
一間銀行都有咁既條款規定,
好難明亦好難理解。

大宅

龍貓車 發表於 21-6-22 22:55
澄清左啦,唔好再po啦

但條文冇更改喎!

子爵府

虎到金來勳章

都唔係好明係點

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

既然「相關的條款一直存在」,點解又要再通知d客呢?咁而家「可以使用的服務將不變」,咁前文話一直存在嘅條款叫我地當睇唔到呀?

首頁

尾頁

跳至