自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

emoh 發表於 21-6-23 09:06
家公立醫院醫生話家人的情況己到了末期。不能做手術或者任何治療了.醫生建議轉去舒緩醫院。但家人一直都不 ...

我奶奶個時係去舒緩病房直至過身的,其實個度係唔錯架,姑娘同嬸嬸都比一般病房好,而且到晚期其實好多時已經有失禁情況,有啲已經行唔到,係舒緩病房住,對病人同家屬都會好,而且醫生開口話去其實算好好彩,有啲病人要返屋企,有事再入院,真係要睇家人能力,有啲要返工根本屋企唔會有人照顧到病人,排老人院亦排唔到,所以個時我奶奶知道現實情況,佢肯去舒緩病房,我地日日去睇佢,拎野佢食,佢自已都話好過係屋企

珍珠宮

虎到金來勳章

emoh 發表於 21-6-23 09:57
宜家醫生話叫佢去明愛,佢地話冇得探

可能因為疫情

水晶宮

唔去舒緩醫院,最終都係回家。舒緩醫院配套應該好d

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

loveyou3000 發表於 21-6-23 10:13
臨終的人會想返屋企的

都係,我都好明白。
但末期臨終果種痛同氣喘又不是屋企能照顧得到。
所以我話中國人對呢個概念始於有所忌諱。
入去等如等……,又真係無錯。因為正常病痛都唔會俾入去。
兩睇啦!
其實到最後……舒舒服服先係最緊要。
走得舒服係對在世和已故的人一種安慰。
我個人見解。身邊都有幾個朋友因cancer 走。佢哋都好後生,亦係好媽媽……感慨萬千。

大宅

回覆樓主:

樓主,你如揾日帶病人去實地睇吓環境先,了解多咗可能又有悟同諗法,好過一嘢就叫佢轉院,陌生環境都真係驚架……

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

polliebb 發表於 21-6-23 09:42
我爸當年都轉左去靈實,佢其實都唔太想去,不過佢知我媽照顧唔到佢,所以都有同意去,靈實嘅姑娘超好,當年 ...

一樣
我細佬果時都唔想去,感覺唔好受
但我弟婦已照顧佢唔到,只做到基本清潔。家居環境唔配合就算請人上門都攪唔掂
但住落感覺係好嘅。公立醫院壓力太大,病人俾人當人球,日日迫你走話無嘢幫到你,抒緩醫院真係俾個心去關心你,派藥係叫名,姑娘會留意住你食咗幾多,鐘意食咩,我見過嬸嬸唱雙簧tum 人食多d飯送,係有心嘅。俾病人在最後嘅日子有返尊嚴,而姑娘院牧亦一直有陪我哋傾計,照顧家人情緒,呢樣我衷心感謝

珍珠宮

虎到金來勳章

Charlotte_mom 發表於 21-6-23 11:09

一樣

係呀,啲姑娘係叫名,當佢地小朋友咁,最記得佢地每個星期五會有老火湯飲,話有贊助,自己去唔到沖涼洗頭既,會有人推佢地去幫佢地洗,間中仲會推去公園散步曬太陽,我爸走嗰朝,醫生同佢講,你家人喺度陪住你,唔洗驚架,我真係覺得好好

珍珠宮

虎到金來勳章

Onlok 發表於 21-6-23 10:38

都係,我都好明白。

真係,我爸走得好安詳,甚至家人當時喺身邊完全唔知佢走左,一直以為佢瞓左,對我地黎講真係覺得好安慰

varievarie    發表於 21-6-23 13:36

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

polliebb 發表於 21-6-23 11:20
係呀,啲姑娘係叫名,當佢地小朋友咁,最記得佢地每個星期五會有老火湯飲,話有贊助,自己去唔到沖涼洗頭 ...

我第一次去探病,經過護士站入病房
我見姑娘係咁望住我,我就問「唔好意思我係咪要登記先?」
姑娘話唔係,見你第一次嚟想認識吓你啫,你係咪xx屋企人呀
好犀利!連我第一次去都知,邊個新病人個名記得晒

男爵府

emoh 發表於 21-6-23 09:06
家公立醫院醫生話家人的情況己到了末期。不能做手術或者任何治療了.醫生建議轉去舒緩醫院。但家人一直都不 ...

好多謝全能既bk jm 們俾我既分享,我會同其他屋企人講下,或者去下果間舒緩院舍了解下。佢可能要轉去明愛舒緩院舍。請問有冇Jm 知道這間ok 嗎?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-6-23 11:29
我第一次去探病,經過護士站入病房
我見姑娘係咁望住我,我就問「唔好意思我係咪要登記先?」
姑娘話唔係 ...

男爵府

polliebb 發表於 21-6-23 11:24
真係,我爸走得好安詳,甚至家人當時喺身邊完全唔知佢走左,一直以為佢瞓左,對我地黎講真係覺得好安慰
...

走得安詳.對家人黎架講係安慰

男爵府

會去, 在舒緩醫院舒舒服服咁走仲好, 已經去到最後日子. 在舒緩醫院走較好.

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-6-23 11:09

一樣

我同家人就係感到壓力,又加上擔心舒緩院舍都病人既照顧吾及醫院。

男爵府

fitfit貓 發表於 21-6-23 10:48
樓主,你如揾日帶病人去實地睇吓環境先,了解多咗可能又有悟同諗法,好過一嘢就叫佢轉院,陌生環境都真係 ...

佢宜家既地步已行動不便

大宅

emoh 發表於 21-6-23 11:41
我同家人就係感到壓力,又加上擔心舒緩院舍都病人既照顧吾及醫院。

可以放心,舒緩醫院資源多過急症醫院,照顧較好

男爵府

erikaka 發表於 21-6-23 12:26
可以放心,舒緩醫院資源多過急症醫院,照顧較好

甘就好,這是我們擔心的其中原因。

侯爵府

winniebear301 發表於 21-6-23 10:17
同埋漏左講,舒緩科的姑娘人手充足,亦受過專業訓練~嗰陣我媽已經係彌留狀態,我同妹廿四小時陪伴,但去 ...

請問舒緩醫院會係邊一個區㗎?收費如何?要唔要排好耐期?

大宅

cibewong 發表於 21-6-23 13:04
請問舒緩醫院會係邊一個區㗎?收費如何?要唔要排好耐期?

我媽本身睇政府醫院,覆診時醫生話已經去到末期,跟住寫紙轉介舒緩科,最後去左葛量洪舒緩科~公立醫院舒緩科的收費同其他政府醫院一樣,以前好似係一百元一日?依家應該加左少少~
私家的舒緩科都有,不過收費貴好多!

侯爵府

winniebear301 發表於 21-6-23 13:09
我媽本身睇政府醫院,覆診時醫生話已經去到末期,跟住寫紙轉介舒緩科,最後去左葛量洪舒緩科~公立醫院舒 ...

清楚,唔該哂你呀。

首頁

尾頁

跳至